Pretraga

Studentski zbor najavio razgovore o prosvjedu početkom godine

A- A+

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu jučer je svim medijima poslao priopćenje u kojem su istaknuli da ne podržavaju poskupljenje domova. U objavi ističu kako su sredinom prosinca kroz pregovore sa Studentskim centrom istaknuli da se cijene moraju odrediti s obzirom na detaljnu analizu financija te su tražili i dokumentaciju o troškovima održavanja. Nakon što je korekcija dobila pozitivno mišljenje MZOS-a i Sanacijskog vijeća SC-a, Zbor je odlučio izaći u medije. Ako se ne uspiju dogovoriti za spuštanje novih cijena, najavljuju da će početkom godine krenuti i s dogovorima oko prosvjeda.

foto: Anton Mezulić|www.srednja.hr

U jučerašnjem priopćenju za medije Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je da su i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, domski odbori te sveučilišni studentski pravobranitelj Matija Kikelj potvrdili odluku Predsjedništva da se neće podržati predložena korekcija cijena bez utemeljenih izračuna koji bi potvrdili nužnost poskupljenja.

Smatraju kako nerealno poslovanje SC-a ne smije biti razlog stihijskog poskupljenja smještaja koji predstavlja izravan udar na studentski standard u RH.

Odluke o poskupljenju redovito se objavljuju tijekom praznika

– Prvi korak nam je pritisak preko medija. Danas imamo gostovanje u Dnevniku HRT-a, a u 15 i 30 sam sa Sanacijskim upraviteljem SC-a gost i na Z1 televiziji. Do daljnjeg nastavljamo medijsku kampanju pa smo i za sutra pozvani na Jabuku TV i RTL, a 7. siječnja ćemo, kada se vrate svi predstavnici i studenti sa zimskih praznika, razraditi plan kako ćemo odgovoriti na ova povišenja. Hoće li to biti u obliku javnog okupljanja ili neplaćanja soba, objasnio nam je predsjednik zagrebačkog Studentskog zbora Petar Labrović.

Ističe kako nije istina da smještaj u domovima nije poskupio već više od deset godina. Posljednja promjena dogodila se u srpnju 2009. godine, kada su cijene studentskog smještaja porasle za 200 posto, a odluka je kao i ove godine donesena u vrijeme praznika. Zato inzistiraju na tome da studenti ne snose posljedice za neodgovorno poslovanje SC-a.

Sanacijski upravitelj zagrebačkog SC-a Pejo Pavlović jučer je Zboru poslao ‘Pojašnjenje postupka korekcije cijena studentskog smještaja’. U ‘Pojašnjenju’ navodi da je odrađena redovita procedura te je korekcija dobila pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Objašnjavaju i da su stručne službe SC-a u suradnji vanjskim stručnjacima analizirali poslovanje te su temeljem tih izračuna odredili, po Studentskom centru, minimalnu korekciju cijena smještaja.

‘Proces rezervacije smještaja nije moguće zaustaviti’

– Sveobuhvatna rekonstrukcija studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje odobrena je i financirana od strane EU fondova upravo s premisom i imperativom samoodrživosti projekta, što bez korekcije cijena nije moguće provesti, napisano je u ‘Pojašnjenju’ te je istaknuo da su uz Studiju razvoja EU komisiji morali samoodrživost projekta potkrijepiti i izjavom rektora Damira Borasa o fiskalnoj odgovornosti.

Iz SC-a su ponosni što su, uz suradnju s ostalima, uspjeli osigurati useljenje u naselja prvim radnim danom 2016., a zato su i on line rezervacije pripremili već početkom prosinca kako bi ih mogli otvoriti 21. prosinca ove godine.

– On line rezervacije nisu bile moguće bez poznatih cijena za svaku kategoriju smještaja tako da studenti već danas rezerviraju željeni smještaj uz poznate cijene. Proces rezervacija smještaja nije moguće zaustaviti jer bismo time onemogućili useljenje studenata u željene domove sa 04. siječnja 2016. Suprotnost samoodrživosti projekta bi za sobom povukla nesagledive posljedice povrata doniranih sredstava prema fondovima EU napisao je Pejo Pavlović u ‘Pojašnjenju’ kojeg možete u cijelosti pročitati ovdje.