Pretraga

Zbog kritičnog stanja podruma na Cvjetnom studenti pisali inženjerima građevine: Evo što oni kažu o problemu

A- A+

Zbog vode na podu podruma i vlage u zidovima, šestim paviljonom Studentskog doma Cvjetno naselje širi se nesnosan smrad. Kako tvrde studenti, problem postoji još od useljenja nakon obnove, dakle početka 2016., zbog čega strahuju za svoje zdravlje. Uprava Studentskog centra Zagreb s ovim je problemom upoznata, ali kako tvrdi sanacijski upravitelj, njegovom rješavanju i sanaciji može se pristupiti tek kada zgrada ne bude naseljena. Istovremeno, Domski odbor Cvjetnog o problemu se odlučio informirati u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva.

Foto: fotografija čitatelja

Neugodni mirisi pri ulazu u šesti paviljon doma Cvjetno naselje šire se zgradom već dvije godine, a posljednjih su tjedana sve intenzivniji, tvrdi jedan stanovnik doma. Odlučio je istražiti odakle smrad dolazi te ulaskom u podrum paviljona shvatio kako se niz zidove se slijeva voda i nakuplja na podu podrumske prostorije.

Smrad se paviljonom širi već dvije godine, a sanacija će pričekati ljeto

Izdvojeni članak

Nakon požara, u paviljonu na Cvjetnom i poplava: Zgradom se širi nesnosasn smrad, a studenti strahuju za svoje zdravlje

– Nekad su bili pokušaji izbacivanja vode ili nešto slično, no uglavnom se sve svodi na bacanje klora ili sličnih kemikalija. Žbuka na zidovima je sva ispucala od vlage te je u zadnjih par tjedana smrad postao još gori, tako stoji u pismu anonimnog studenta.

Uz pismo, student nam je dostavio i fotografije te video kojim potkrjepljuje svoje navode.

Uprava SC-a s ovim je problemom upoznata, a kako nam je kazao sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak, postoji pretpostavka zbog čega voda iz zidova izbija, te kako se njena točnost može utvrditi snimanjem ovih cijevi posebnom kamerom. To snimanje, kaže nam Bošnjak, može se obavljati u uvjetima kada su cijevi očišćene i van uporabe.

– Namjera je SC-a je obaviti snimanje cijevi za vrijeme ljetne stanke kad je objekt van uporabe i nakon toga iznaći rješenje za sanaciju što nije nimalo jednostavno jer se cijevi nalaze ispod AB ploče debljine cca 30 -50 cm. Za zamjenu eventualno puknutih cijevi ova se ploča ne može i ne smije razbijati jer bi u pitanje došla i statika objekta. U svakom slučaju ćemo uključiti stručnjake koji će iznaći najkvalitetnije rješenje ovog problema i pristupiti sanaciji. Najbolje vrijeme je ljetna stanka, zaključuje Bošnjak.

HKIG: Za izdavanje stručnog mišljenja potrebno je vještačenje

Studenti smatraju kako će rješavanje problema ponovno stagnirati pa je tamošnji Domski odbor odgovor na pitanje je li za sanaciju potrebno čekati ljeto odlučio potražiti u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva.

Izdvojeni članak

Zbog dlaka u musaki na Cvjetnom, upravitelj SC-a naredio izvanredni inspekcijski nadzor te menze

– Nakon što ste objavili članak o stanju podrumske prostorije te odgovor sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka, stupila sam u kontakt s gospođom Vlastom Trupeljak iz Hrvatske komore inženjera građevinarstva. Osobno smatram da će rješenje problema ponovno stagnirati, te da se neće ništa poduzeti ni preko ljeta, odnosno kada se stanari isele iz svojih soba. U nastavku Vam šaljem dopis HKIG-a u kojem možete pronaći odgovor kojeg smo i tražili – vještačenje se može obaviti i dok su stanari prisutni u paviljonu, piše nam Patricija Gerbec, predsjednica domskog odbora Cvjetno naselje, ujedno i stanarka spornog paviljona na Cvjetnom.

Naime, ubrzo nakon slanja upita o mišljenju komore, HKIG studentima dostavlja svoj odgovor – da bi se utvrdilo je li postupak sanacije opasan i ugrožava li zdravlje studenata, mora se najprije provesti vještačenje.

– Dopisom od 28. ožujka 2018. godine upućenim putem e-maila obraćate se Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva te navodite da ste predsjednica domskog odbora Cvjetno naselje i ujedno stanarka 6. paviljona u kojem se već treću godinu ne rješava problem poplavljenog i vlažnog podruma. S tim u svezi dostavljate i izjavu sanacijskog upravitelja SC-a Mirka Bošnjaka o navedenom problemu i tražite mišljenje, da li je zbog nakupljanja vode između zidova opisani postupak opasan, te postoji li vjerojatnost od urušavanja. U vezi vašeg upita navodimo da je za potrebe izrade stručnog nalaza i mišljenja potrebno angažirati sudskog vještaka za građevinarstvo ili drugog stručnjaka građevinske struke koji će izvršiti uvid na terenu i na temelju toga dati stručno mišljenje, odnosno nalaz i po potrebi predložiti daljnje mjere, zaključuju iz Komore.