Pretraga

Studentski zbor predlaže nove cijene, a SC maksimalno spustio bodne granice za smještaj

A- A+

Dok je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu jutros objavio priopćenje s novim prijedlogom cijena za smještaj, u kojem ističu da ih je prihvatio i SC, Studentski centar spustio je bodovni prag za useljenje u zagrebačke domove na jedan bod, jer im je ostalo 400 praznih kreveta.

foto: www.srednja.hr

Predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i domskih odbora, u posljednja dva tjedna odradili su nekoliko zajedničkih sastanaka s upravom zagrebačkog Studentskog centra kako bi se dogovorili oko cijene smještaja, koje bi bile prihvatljive za studente, a garantirale bi samoodrživost smještajnog kapaciteta.

Nakon podizanja cijena pa najave prosvjeda, Zbor je uspio dobiti dokumentaciju prema kojoj su mogli izračunati realne troškove i prihode SC-a.

Proučavanjem dokumenata zaključili su da službena studija ‘Analiza samoodrživosti projekta rekonstrukcije studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu kroz analizu cijena smještaja’ nije uključila dio prihoda koji ukupno iznose oko 4 milijuna kuna.

‘Nema razloga poskupljenju koje je na snazi od 1. siječnja 2016.’

– Na posljednjem sastanku, 27. siječnja, predstavnicima SC-a održali smo prezentaciju u kojoj smo jasno pokazali da uz povećanu subvenciju ministarstva i pozitivne učinke obnove nema razloga poskupljenju koje je na snazi od 1. siječnja 2016. godine predloženoj od strane Studentskog centra uz suglasnost bivšeg ministra, objavili su u priopćenju iz SZZG-a.

Objašnjavaju i kako je prema financijskom izvještaju koji su dobili na uvid, Studentski centar u 2014. u sektoru smještaja ostvario minus od 7.298.901 kuna. Taj bi se dio mogao skoro u potpunosti pokriti novom, povećanom subvencijom MZOS-a, a uštedom energije zbog bolje izolacije u obnovljenim sobama, SC bi na smještaju ostvario skoro 5.000.000 kuna profita.

Međutim, s obzirom na to kako su sredstva za obnovu dobivena iz europskih fondova, Studentski centar se obvezao da će zbog samoodrživosti projekta godišnje u smještaj ulagati oko 15.000.000 te su razliku od oko 10 milijuna, zajedno s troškovima ‘zajedničkih službi’, htjeli pokriti poskupljenjem mjesta u domu.

‘SC će prihvatiti odluku novog ministra Šustara’

– Ukoliko ovom iznosu dodamo i dio troška ‘zajedničkih službi’ u iznosu od 3.969.534,00 kn dolazimo do ukupnog iznosa od 14.132.099,04 kn kojeg je potrebno osigurati da bi djelatnost smještaja poslovala s pozitivnom nulom. Na sastanku studentskih predstavnika dogovoreno je da se spomenuti iznos osigura iz dva izvora. Polovica potrebnog iznosa osigurat će se korekcijom cijena smještaja, a drugi dio potrebnog iznosa namirit će se iz drugih prihoda SC-a, kao što je zarada Student servisa, koja je u 2015. 48.000.000 kuna. Isti je obvezan uložiti u studentski standard što dosada nije bio slučaj, naglasili su u priopćenu iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Uvidom u cjelokupnu dokumentaciju Studentski zbor je došao do zaključka da nove cijene smještaja mogu biti niže, a njihov novi prijedlog možete pročitati u dokumentu na dnu teksta. Na kraju priopćenja SZZG najavljuje da će Sanacijsko vijeće SC-a, iako se složilo s prijedlogom Zbora, pričekati ministrovu odluku i prihvatiti je u potpunosti.

Izdvojeni članak

Studentski centar spustio bodne granice za subvencioniranje privatnog smještaja

U zagrebačkim studentskim domovima čak 400 praznih mjesta

Međutim, u međuvremenu je završio rok za useljenje u obnovljene studentske sobe, a iz Studentskog centra su nam potvrdili da je ostalo čak 400 praznih mjesta rezervirana za redovite studente pa su zbog toga odlučili maksimalno spustiti bodovne granice i sada krevet u njihovim domovima mogu dobiti svi koji ispunjavaju osnovne kriterije natječaja. 

– Studenti koji su ostvarili pravo na smještaj prema prethodno određenim bodovima mogli su se useliti do 29. siječnja, a mi sada moramo popuniti preostalih 400 mjesta. To znači da svi koji su ispunili minimalne kriterije natječaja i žele se useliti mogu se javiti u poslovnicu za smještaj. Mi radimo po trenutnoj cijeni i moramo poštivati studente koji su se uselili u roku i sve ostale kojima je potreban smještaj, a ostvarili su pravo, objasnila nam je pomoćnica sanacijskog upravitelja Ružica Rajšić zašto su se odlučili za spuštanje pragova, prije eventualne nove korekcije cijena.

Potvrdu da Sanacijsko vijeće prihvaća prijedlog Zbora pokušali smo dobiti od sanacijskog upravitelja SC-a Peje Pavlovića, ali nismo uspjeli doći do njegovog odgovora.

Ispod pročitajte cijelo priopćenje Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.