Pretraga

Studentski zbor traži povećanje sigurnosti na Savi: Uputili su pismo ravnatelju SC-a

A- A+

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu poslao je zahtjev za povećanje sigurnosti u studentskom domu Stjepan Radić ravnatelju SC-a Mirku Bošnjaku. Dok studenti tvrde da je riječ o provali, zagrebački SC događaj opisuje kao čin vandalizma. Studentski zbor traži razlog za kasno obavještavanje policije o incidentu, a traže i postavljanje nadzornih kamera na sve ulaze te pojačane ophodnje osiguranja.

Studentski dom Stjepan Radić | foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu poslao je ravnatelju Studentskog centra (SC) u Zagrebu zahtjev za povećanje sigurnosti u studentskom domu Stjepan Radić. Podsjetimo, ovih blagdana na Savi je zapečaćeno deset studentskih soba. Studenti tvrde da je riječ o provali, dok je zagrebački SC kazao da je riječ o vandalskom činu.

Studenti traže nadzorne kamere, ophodnje osiguranja i pojačanje rasvjete

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu od ravnatelja SC-a traži očitovanje o ustanovljenom vremenu ‘provale’ i vremenu poziva policije od strane uprave doma. Zanima ih razlog kasnog obavještavanja policije o incidentu i razlog izostanka zaštitara u prostoru oko paviljona za vrijeme odvijanja incidenta.

– Na temelju prijava studenata koje nam pristižu u vidu problema sa sigurnošću te s ciljem zaštite studenata-stanara Studentskog doma Stjepan Radić, zahtijevamo sljedeće: postavljanje nadzornih kamera na ulaze na sve paviljone, pojačane ophodnje osiguranja posebice tijekom manjih gužvi kao sada za blagdane, pojačanje rasvjete na svim ulazima i postavljanje nadstrešnica za bicikle, stoji u zahtjevu Studentskog zbora.

Dodali su i da zaštita predstavlja ključni element sigurnosti jer studentima pruža osjećaj mira i stabilnosti u svakodnevnim aktivnostima. Napomenuli su i da ovi incidenti nisu izolirani jer nedostatak sigurnosti često rezultira žalbama studenata na krađe.

Izdvojeni članak
provala u studentskom domu

Provala u studentskom domu na Savi: Deset soba zapečaćeno, nadzorna kamera nije radila?

Predsjednica Studentskog zbora tvrdi da su jednoj studentici ukradene naočale

– Primjećuje se paradoks u kojem zaštitari često rastjeruju studente, dok se sada, kada su im potrebni, ne nalaze dostupni. Unaprijed zahvaljujemo na hitnom postupanju i osiguranju sigurnosti studenata, stoji u pismu koje potpisuje Ivona Josipović, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Na Facebooku u grupi studentskog dom Stjepan Radić naknadno se Ivona ponovno obratila te napisala da im je jedna studentica prijavila nestanak svojih naočala što ukazuje da je riječ o provali, a ne vandalizmu. Apelirala je da studenti pri povratku u smještaj pažljivo pregledaju svoje sobe i provjere je li im nešto nestalo. SC je u svom prvom priopćenju za medije nakon incidenta kazao da oni koji su se vratili u dotične sobe nisu primijetili da su im stvari otuđene.

Podsjetimo, prošlog tjedna u deset soba na tri različita kata petog paviljona na Savi oštećena su vrata i okviri. Student koji je podijelio fotografiju obijenih vrata kazao je da je policija zvana tek jutro nakon incidenta te da je zaštitar izjavio da on ni ne bi zvao policiju. Iz zagrebačke policije potvrdili su nam da traje kriminalističko istraživanje i da su izvidi u tijeku. Kriminalističko istraživanje trebalo bi završiti do kraja siječnja.