Pretraga

Sve što trebate znati o studiju ekonomije

A- A+

Gimnazijalci često vjeruju da je studij ekonomije rezerviran za učenike srednjih ekonomskih škola. Pričali smo sa studentima Zagrebačke škole ekonomije i managementa, koji su nam otkrili zašto su se odlučili za studij na ZŠEM-u.

Pričali smo sa studentima Zagrebačke škole ekonomije i managementa | Foto: Unsplash

94% ZŠEM-ovih studenata pronalazi posao u roku od godine dana nakon diplomiranja

Mogućnosti zaposlenja nakon studija privukle su Miu, alumnu zagrebačke VII. gimnazije: “Obveznim praksama tijekom preddiplomskog studija potiče nas se na ulazak u poslovni svijet prije samog završetka studija. Student Future Day približio mi je selekcijski postupak pri zapošljavanju već na prvoj godini studija, a iskustvo stečeno tijekom studentskih praksi dalo mi je prednost pri izlasku na tržište rada.”

Nikolina, alumna zadarske gimnazije Jurja Barakovića, nam je otkrila kako je praksa super prilika za pronalazak područja ekonomije u kojem se želi razvijati: “Upisala sam ZŠEM misleći da se želim baviti financijama, a završila sam kao content manager. Mislim da su dvije obvezne prakse odlična mogućnost za pronalazak onog područja ekonomije kojim se želimo baviti. Meni su financije bila zanimljive u teoriji, ali u praksi sam “kliknula” s marketingom.”

ZŠEM već 15 godina organizira Student Future Day, sajam karijera koji spaja vodeće kompanije u Hrvatskoj i ZŠEM-ove studente.

ZŠEM-ovi studenti imaju mogućnost studiranja na 150 partnerskih fakulteta – bez dodatnih troškova studija

Juraj, alumni V. gimnazije i Lovro, bivši Miočanin, zajedno su bili na razmjeni u Moskvi, a na ZŠEM ih je posebno privukla mogućnost razmjene u čak 60 zemalja.

Studij ekonomije ZŠEM

Juraj i Lovro na razmjeni u Moskvi | Foto: ZŠEM

Studenti na ZŠEM-ovim partnerskim fakultetima studiraju bez plaćanja dodatne školarine, a oni koji se odluče na razmjenu unutar Europske unije mogu ostvariti pravo i na financijsku potporu Erasmusa. ZŠEM je dio Erasmus Internship programa, pa studenti koji su na razmjeni unutar EU mogu obavljati obveznu praksu u trajanju od 2-12 mjeseci tijekom razmjene te za nju dobiti Erasmusovu financijsku potporu.

Mogućnost razmjene privukla je i Luciju i Filipa. Od 150 partnerskih fakulteta na koje studenti mogu ići na razmjenu, Lucia je odabrala Nanyang Technological University u Singapuru, a Filip je bio na Nova Business Schoolu u Lisabonu.

Lucia, alumna šibenske gimanzije Antuna Vračića, imala je priliku provesti semestar na 11. najboljem sveučilištu svijeta prema QS World University Rankings. “Sama lokacija omogućila mi je da upoznam, ne samo singapursku kulturu, nego i kulture okolnih zemalja. Pa sam tako bila u Maleziji, Vijetnamu, Indoneziji i Kambodži, gdje sam vidjela neke drugačije načine života, probala njihove tradicionalne kuhinje i bila na predivnim mjestima.” rekla nam je puna dojmova s egzotične razmjene u Jugoistočnoj Aziji.

Studij ekonomije ZŠEM

Lucia u singapurskom parku Gardens by the Bay | Foto: ZŠEM

“ZŠEM mi je omogućio nezaboravno iskustvo razmjene na Nova Business Schoolu u Lisabonu. Lisabon je savršeno mjesto za studentsku razmjenu. Predivan grad, odlična klima, niske cijene, uz to je i pun mladih i ambicioznih ljudi. Razmjenu najviše pamtim upravo po ljudima koje sam tamo upoznao” – kaže nam Filip, alumni krčke gimnazije Hrvatski kralj Zvonimir, koji svoju razmjenu planira ponoviti na nekoj drugoj lokaciji.

Istraži mogućnosti studija na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa!

Prilika je tu, samo je trebaš ugrabiti! Za maturante s potresom pogođenih područja Zaklada Ivane Hodak i INA organizirale su poseban natječaj kojim dodjeljuju čak 10 punih stipendija za preddiplomski studij.

Prijave za prijamni su u tijeku. Više informacija o studijima, prijamnom ispitu i stipendijama saznajte na zsem.hr.

Studij ekonomije ZŠEM

ZŠEM-ovi studenti imaju mogućnost studiranja na 150 partnerskih fakulteta | Foto: ZŠEM