Pretraga

Upisujete faks i pitate se jeste li donijeli dobru odluku? Evo kako provjeriti

A- A+

Matura je završila i vi ste već donekle posložili svoju listu prioriteta za upis studija. No, jedno pitanje vam i dalje ne da mira: ‘Donosim li ispravnu odluku?’ Ako se pronalazite u tome, pripremili smo svojevrsnu ‘checklistu’ kroz koju možete proći kako biste se uvjerili je li studij koji vas zanima zapravo najbolji izbor.

Objasnili smo kako provjeriti je li faks kojeg ste odabrali zaista najbolji izbor – nemojte ga upisati prije nego odgovorite na ovih nekoliko pitanja | Foto: Pexels

Upis faksa jedna je od onih odluka koje su, na određeni način, životne prekretnice. Prije nego odluka postane konačna, preispitivanja i nedoumice su sasvim normalna reakcija. Naravno, faksom ćete biti zadovoljni ako upišete studij u području koje vas istinski zanima, ali to je samo jedan aspekt o kojem je potrebno razmisliti. Odnos faksa i profesora prema studentima, primjerice, ili prilike za posao koje vam studij omogućava, posve su jednako važni.

Kako bismo vam malo olakšali donijeti najispravniju odluku o upisu faksa, sastavili smo popis pitanja koja će vam, nakon što na njih odgovorite, pomoći rasvijetliti dilemu. Ako je vaš izbor studija najbolji što može biti, na sve njih ćete moći potvrdno odgovoriti. Kako sve ne bi ostalo na apstraktnim pitanjima, bit ćemo i konkretniji.

Na primjeru programa Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) smo pokazali kako možete provjeriti sve ove informacije prije nego konačno odlučite upisati određeni faks. Nekoliko njihovih studenata nam je ispričalo zašto su oni odabrali taj faks, kako su došli do informacija te zašto je ta odluka za njih bila pravi pogodak.

1. Hoće li nastava na faksu biti kvalitetna i kako to provjeriti?

Nije svejedno na koji vam način faks prenosi znanje. Pokušajte doznati kako su dvorane opremljene, kakav je omjer profesora i studenata, jesu li vježbe te praksa zastupljeni jednako kao i predavanja, koliko često dolaze gosti predavači iz struke… Što više toga možete doznati, to bolje, jer će vam sve te informacije pomoći sklopiti sliku o kvaliteti nastave.

Točno to je učinila i Lucia Kulušić prije nego što se prebacila na ZŠEM, ispričala nam je. Istražila je faks, konzultirala se s prijateljima koji su tamo studirali te je posjetila dane otvorenih vrata. Tek nakon toga, donijela je odluku o upisu. Danas je sigurna da je kvalitetna nastava jedna od snaga njenog faksa zbog koje je zadovoljna studiranjem.

– Nakon gimnazije i državnog fakulteta, odnos ZŠEM-ovih profesora prema studentima je pravo iznenađenje. Profesori se ponašaju kao partneri u obrazovanju; prate razvoj svakog studenta i trude se izvući maksimum iz svakoga. Dobar rezultat je zajednička pobjeda, a za loše rezultate se traže propusti s obje strane. Mišljenja sam da je ovo jedini ispravan pristup ako želimo istinski kvalitetno obrazovanje, ispričala je Lucia.

Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta

Studenti ZŠEM-a | Foto: ZŠEM

2. Hoćete li moći studirati u inozemstvu?

Semestar ili praksa u inozemstvu će vam proširiti vidike, stvoriti poslovne prilike o kakvim niste mogli niti sanjati, ali vas i inspirirati i napuniti samopouzdanjem. Ipak, ne nude svi fakulteti jednake mogućnosti za odlazak na studij van. Prije nego odlučite upisati faks, provjerite na kojim ćete sveučilištima u svijetu imati priliku studirati. Isto tako, zanimat će vas kakva je dolaznost stranih studenata na vaš budući studij, jer i to puno govori o međunarodnoj umreženosti faksa.

S Luciom smo popričali i o studentskoj mobilnosti. Ona je provela semestar na Nanyang Technological Universityju u Singapuru, koje je tada bilo 11. sveučilišta svijeta prema Timesovom rangiranju. Ta ju je činjenica, priznala je, malo zastrašila – nije bila sigurna kako će konkurirati drugim studentima. No taj je osjećaj brzo nestao.

– Sve što sam primijetila o odnosima profesora sa studentima na ZŠEM-u, primijetila sam i na studentskim razmjenama. Kada sam provela neko vrijeme s tim studentima i kada su došle konačne ocjene, shvatila sam da se ne radi o nikakvim studentima sa supermoćima. Spoznaja da si konkurentan na svjetskoj razini neprocjenjiva je za samopouzdanje i neovisnost pojedinca – zato mislim da bi svatko tijekom studija trebao otići na studentsku razmjenu, istaknula je Lucia.

Izdvojeni članak
zšem međunarodna razmjena

Kakav je studentski život u SAD-u? Doznajemo iz prve ruke: ‘Sve mi je bilo drugačije’

3. Postoji li na faksu organizirani sustav podrške studentima?

Kroz studij ćete sigurno imati pitanja, a ponekad ćete i naići na izazov kojeg nećete sami moći riješiti. Hoćete li se imati kome obratiti? Postoji li na faksu, osim referade, centar koji vam pomaže sa mentalnim zdravljem, traženjem prakse ili posla? Koliko je referada ažurna u odgovaranju? Ako zapnete s gradivom, omogućuju li profesori dodatnu pomoć u obliku konzultacija ili demostratura? Faks s kojim ćete u konačnici biti zadovoljni, imat će sve ovo.

Pogledamo li primjer ZŠEM-a, vidjet ćemo kako tamo djeluje Career centar koji studentima pomaže planirati karijeru i pronaći praksu ili posao. Osim toga, tu je i SPOT mentorski program u sklopu kojeg svaki brucoš dobije mentora – starijeg studenta koji mu pomaže prilagoditi se na novo okruženje. Naposlijetku, svaki kolegij ima svog demonstratora koji održava dodatne grupne ili individualne poduke. Ovi načini podrške studentima koristni su iz više razloga, ne samo kada imamo problem. Primjerice, Lovre Kolega, bivši student ZŠEM-a, ispričao nam je kako mu je Career centar pomogao dobiti praksu u Rimcu gdje i danas radi.

– Kada sam na svojoj drugoj godini studiranja na ZŠEM-u čuo za tvrtku Rimac Automobili – koja se bavi upravo time što me zanima – htio sam ugrabiti priliku. Budući da nisam imao puno radnog iskustva, znao sam da bi bilo bolje zatražiti pomoć, pa sam se javio Career Centru. Tamo su mi pomogli u svim koracima i nakon malo vremena (i puno nervoznog znojenja) uspio sam dobiti praksu. Po završetku studija zaposlio sam se za stalno u firmi Rimac Technology kao Project Coordinator, prisjetio se Lovre.

Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta

Studenti ZŠEM-a | Foto: ZŠEM

4. Ima li faks vanjske potvrde izvrsnosti?

Nakon što ste pregledali sve dostupne materijale o studiju, potencijalno se i raspitali kod bivših studenata, dobro je potražiti i mišljenja trećih strana koje ocjenjuju kvalitetu institucija. Posjeduje li vaš budući faks akreditacije ili ocjene tijela za vanjsko vrednovanje? Međunarodne akreditacije će vam puno reći o tome koliko će vaša diploma jednog dana vrijediti u inozemstvu.

U slučaju ZŠEM-a, informacije o svemu ovome pronaći ćete na njihovoj web stranici te u brošurama studija. ZŠEM je najbolje je ocijenjen faks području ekonomije u Hrvatskoj prema izvješću Stručnog povjerenstva Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Posjeduju i AACSB akreditacije čime su se svrstali u top 5% najboljih poslovnih škola u svijetu. Osim toga, prema QS Global MBA rankingu MBA programa, nalaze se u 200 najboljih programa u svijetu te 60 najboljih u Europi.

Izdvojeni članak
fakultetska diploma

Zagrebački faks se udružio s elitnom francuskom školom: Pokreću program dvije diplome

5. Je li vaš budući studij fleksibilan?

Zaposlene osobe, kao i oni koji se profesionalno bave sportom ili umjetnošću, tražit će faks koji će im omogućiti da se u potpunosti posvete svim svojim obvezama. Zato je njima posebno važna fleksibilnost studija. Hoćete li imati pravo slušati kolegije i polagati obveze online, ili dobiti dodatne konzultacije ako vam nešto ostane nejasno? Krešimir Ljubičić, košarkaš u francuskoj ProB ligi u Saint Quentin Basketball klubu te je prvak Hrvatske s KK Cibona, baš je zbog toga odabrao ZŠEM.

– ZŠEM mi je omogućio da uz visoke ambicije u profesionalnom sportu i svakodnevne izazove koje sport donosi nastavim svoje obrazovanje. Nakon završetka sportske karijere se vidim kao privatni poduzetnik i smatram da će mi znanja stečena na ZŠEM-u u tome pomoći, naglasio je Krešimir.

Predavanje na ZŠEM-u | Foto: srednja.hr

6. Ako sve ove informacije ne pišu online, možete li do njih doći na drugi način?

Fakulteti danas sve više ulažu u komunikaciju. Zbog toga, odgovore na sva važna pitanja o studiju trebali biste moći pronaći na njihovim web stranicama ili društvenim mrežama. Ako one nisu navedene tamo, provjerite je li istaknut broj telefona ili e-mail adresa putem kojih se možete informirati. Komunikacija sa studentima, ali i onim potencijalnim, također je odlika izvrsnih fakulteta.

Zanima li vas studij na ZŠEM-u, sve potrebne informacije o studiju, programima, upisima i prednostima studiranja, pronaći ćete na njihovoj web stranici.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Zagrebačke škole ekonomije i managementa