Pretraga

Sveučilište će na poseban način obilježiti Movember: Traže najbolji brk među studentima i zaposlenicima

A- A+

Movember je godišnji događaj koji za cilj ima podizanje svijesti o svijesti o zdravstvenim problemima muškaraca, kao što su rak prostate, rak testisa, ali i mentalne bolesti i teškoće. Muškarci diljem svijeta u studenom za tu prigodu odlažu brijače i britvice, a Sveučilište u Rijeci pozvalo je studente i zaposlenike da sudjeluju u natjecanju ‘Najbolji brk sveučilišta’.

Ilustracija: Unsplash

Movember je pokret u sklopu kojega muškarci diljem svijeta posljednjih 18 godina u studenom odlažu svoje brijače i britvice kako bi do kraja mjeseca s ponosom pokazali svoj brk! Od 2014. i studenti Sveučilišta u Rijeci priključili su se međunarodnom pokretu Movember. Cilj projekta je podignuti svijest o bolestima koje zahvaćaju primarno mušku populaciju. Najviše se pažnje posvećuje karcinomima prostate i testisa te duševnim bolestima. Teži se upoznavanju što većeg broja ljudi s važnošću samopregleda, ali i preventivnih pregleda te odazivanja na razne screening programe. Liječenje u ranijoj fazi rezultira puno boljim preživljenjem te manjim remećenjem kvalitete života, stoji u uvodu obavijesti Sveučilišta u Rijeci.

Ondje će se i ove godine održava natjecanje ‘Najbolji brk sveučilišta’ na koje se studenti i djelatnici Sveučilišta prijavljuju slanjem fotografija na Facebook stranicu Movember na Sveučilištu u Rijeci. U sklopu ovog natjecanja odnedavno se bira i najbolji lažni, odnosno ženski brk!

Izdvojeni članak

Intervju sa zagovornikom Movembera: Nijednu ženu nisam osvojio brkovima, ali puštam ih u plemenite svrhe pa se isplati

– Uobičajena je praksa da se 12 najboljih brkova fotografira za kalendar čiji je cilj promicati misao vodilju projekta tijekom cijele godine i time dodatno podignuti svijest i učvrstiti stavove o svemu navedenome. Fotografije svojih brkova možete poslati na Facebook stranicu, a pobjednika će odrediti broj lajkova ispod njegove slike. Naši dragi sponzori i u ovim, za poduzetnike teškim i izazovnim vremenima, pokazali su spremnost pomoći nam u organizaciji natjecanja pa će tako svih 12 vlasnika najboljih brkova koji će krasiti novi Movember kalendar 2022. biti nagrađeni bogatim poklon-paketima, poručuju s riječkog sveučilišta.

Dodaju kako se ovim aktivnostima pokušava doprijeti do studenata i usaditi im navike za život koje bi im taj isti život jednog dana mogle spasiti.

– Razgovorom o ovim tema želi se stvoriti zdravo društvo u kojem će muškarci moći slobodno govoriti o svojem zdravlju i problemima te se na vrijeme obratiti stručnjacima.  Samim puštanjem brkova nastoji se izraziti podrškama onima koji se s bolešću već bore čime se stvara široka mreža podrške i solidarnosti, ali i  stvoriti cjelogodišnji podsjetnik na Movember i sve ono za što on stoji! Ovim putem, još jednom želimo pozvati na sudjelovanje, kako studente tako i sve djelatnike Sveučilišta u Rijeci. Pustite brk ili ga izradite, budite kreativni… Sudjelujte, stoji u pozivu Sveučilišta u Rijeci.