Pretraga

Pet žena bori se za muško zdravlje: Pokrenule projekt protiv drugog najčešćeg zloćudnog tumora u Hrvatskoj

A- A+

Novi projekt Instituta Ruđer Bošković (IRB) udružio je znanstvenice IRB-a i liječnice KBC Sestre milosrdnice u zajedničkoj borbi za muško zdravlje kroz projekt koji se bori protiv raka prostate.

Foto: Press

Riječ je o projektu ”Udruživanjem temeljnih i kliničkih znanstvenih istraživanja do poboljšanja tretmana i povećane društvene osviještenosti o raku prostate” koji je ušao među deset finalista natječaja Moj Zaba Start 2019 u području ‘Kultura i znanost’.

Izdvojeni članak

Hrvati s Ruđera otkrili što se događa s koraljima u svijetu

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema broju umrlih od raka Hrvatska je pri samom vrhu u Europi. Rak prostate je po učestalosti drugi najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj, a na osmom je mjestu svih uzroka smrtnosti kod muškaraca.

Projekt Instituta Ruđera Boškovića udružuje znanost, kliniku i društvo u borbi protiv ove opake bolesti jer okuplja pet žena.

Pet žena u projektu:

Znanstvenice IRB-a: Ivana Samaržija, voditeljica projekta, i Andreja Ambriović Ristov, voditeljica Laboratorija za staničnu biologiju i prijenos signala te predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a. Liječnice KBC Sestre milosrdnice: Ana Fröbe i Angela Prgomet Sečan iz Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu te Majda Vučić iz Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju.

– Realizacija našeg projekta pridonijet će temeljnom znanju o raku prostate, točnije identifikaciji novih, potencijalnih meta u liječenju raka prostate u kombinaciji s radioterapijom. Povrh toga, cilj nam je podići svijest o važnosti pregleda kojim se rak prostate otkriva u ranoj fazi s obzirom da je, većinom zbog neinformiranosti, u Hrvatskoj stopa smrtnosti bolesnika s rakom prostate bitno veća nego u drugim europskim zemljama, ističe Samaržija.

Izdvojeni članak

Na Ruđeru zavladale znanstvenice: Brojnošću premašuju europski i svjetski prosjek!

– Projekt ima međunarodni karakter jer su u njega uključene još dvije znanstvene grupe, jedna iz Njemačke koja se bavi istraživanjima terapije raka prostate radioterapijom i druga iz Velike Britanije koja je vodeća grupa u svijetu u području istraživanja adhesoma integrina, potencijalnog izvora novih ciljnih molekula u borbi protiv raka prostate, koje u ovom projektu i proučavamo. S obzirom na to, projekt će povećati vidljivost hrvatske znanosti u europskom istraživačkom prostoru i omogućiti nam korištenje znanstvene opreme u navedenim institucijama koje mi u Hrvatskoj ne posjedujemo, objašnjava Ambriović Ristov.

Dodana vrijednost ovog projekta je suradnja s kliničarima iz KBC Sestre milosrdnice koja će  omogućiti izravnu potvrdu znanstvenih hipoteza u kliničkom okruženju.

– Karcinom prostate je izrazito heterogena bolest i pronalaženjem ciljanih markera omogućuje se i ciljano liječenje kojim se produžuje preživljenje, a izbjegavaju ozbiljne nuspojave liječenja,  ističe Fröbe.

Pet žena bori se za muško zdravlje: Pokrenule projekt protiv drugog najčešćeg zloćudnog tumora u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap