Pretraga

Sveučilište u Osijeku na naslovnici, mrtvo hladno, ima vijest iz 2016. godine

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na svojoj engleskoj web stranici drži vijest iz 2016. Nakon nje slijedi jedna iz 2018. Na hrvatskoj web stranici videom slave 45 godina postojanja, obljetnica je to obilježena 2020. godine. Toliko o računarstvu, medijskoj kulturi i marketingu, redom studija koje možete upisati i diplomirati upravo na osječkom sveučilištu.

sveučilište u osijeku

Sveučilište u Osijeku | Screenshot: YouTube

Svako jutro kada dođemo u redakciju imamo, otprilike, istu rutinu. Budući da nismo news portal, već nišni, sektorski novinari većinu informacija, čak i onih banalnih, protokolarnih, moramo naći sami. Nema baš servisa, kopipejstanja ni prenošenja. Nađi temu, osmisli temu, izmisli temu – i radi.

Kako bismo si olakšali život, imamo neku okvirnu listu stranica koje odmah ujutro provjerimo (i još nekoliko puta kroz dan). Očekivano, među njima se nalaze i službeni webovi naša četiri najveća sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

I premda nijedno od navedenih ovdje nećemo izdvojiti kao neko oličenje sjajne komunikacije, istini za volju, ova sveučilišta imaju pristojne web stranice na kojima se nalaze informacije koje nam svakodnevnu pomažu u radu. Osim jednog.

Vijesti stare šest i osam godina

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na prvi pogled ima web stranicu kao i sva ostala sveučilišta. Na vrhu naslovnice nalazi se veliki carousel na kojem se izmjenjuju fotografije, širine cijelog zaslona, s naslovima istaknutih vijesti. To je ono prvo što vidite kad otvorite web stranicu pa nekako zaključujemo da su upravo to najvažnije vijesti koje Sveučilište u Osijeku želi naglasiti.

Tjednima i mjesecima svakoga smo jutra, studiozno, otvarali stranice tog sveučilišta pa smo nakon nekog vremena shvatili da se vijesti u tom velikom carouselu gotovo ne mijenjaju. Kliknuli smo na jednu od istaknutih vijesti o posjetu predstavnika parlamenta iz Irske. Vijest je to koja, ne šalimo se, sada stara već gotovo četiri godine; datira od 9. studenog 2018.

Druga se pak vijest u tom istaknutom dijelu, na samom vrhu naslovnice, odnosila na njihov poboljšani plasman na World Webometric rangiranju svjetskih sveučilišta. U zadnjih pola godine, hvale se, Sveučilište u Osijeku popelo se za 201 mjesto na ljestvici. To je vijest, ne lažemo, koja je objavljena u siječnju 2016. godine.

Izgled je to, napomenimo, stranice Sveučilišta u Osijeku na engleskom jeziku. Strani studenti, profesori i istraživači kada otvore stranicu jednog od naša četiri najveća sveučilišta, vidjet će vijesti stare četiri i šest godina. Ako netko tu poželi studirati ili raditi pomislit će da Sveučilište godinama nije radilo ništa vrijedno spomena. Ni hrvatska inačica donedavno nije izgledala puno bolje. I tu su se nalazile vijesti stare nekoliko godina. Sada su ju malo sredili, no i dalje se na prvom mjestu nalazi video o 45 godina Sveučilišta u Osijeku. Sveučilište je svoju četrdeset i petu obljetnicu proslavilo 2020. godine.

naslovnica sveučilište u osijeku

Naslovnica na engleskom (gore) i naslovnica na hrvatskom jeziku (dolje). U crvenim okvirima dodani datumi objave vijesti

Ne odgovaraju na jednostavne upite

Da ovo nije izolirani slučaj pokazuju i odgovori na naše upite rektoratu osječkog sveučilišta. Preciznije, izostanak odgovora. Događa se to čak i kada su novinarske teme u interesu Sveučilišta kojima se povećava njihova vidljivost u medijima; pritom, potpuno besplatno, na portalu koji je prvo mjesto mnogima kada se žele informirati o resoru obrazovanja u Hrvatskoj. Početkom ove akademske godine, primjerice, pisali smo o novim dekanima i dekanicama na fakultetima i akademijama četiri velika sveučilišta.

Poslali smo upite na rektorate pa vrlo brzo dobili većinu odgovora. Unatoč tomu što smo čekali deset dana, dajući svima priliku da se poslože, skupe dosta jednostavne informacije – svega nekoliko imena i prezimena novih čelnika na sastavnicama – na koncu je to bio tekst o novim dekanicama i dekanima na tri velika sveučilišta. Iz Osijeka, naime, nikada nismo dobili odgovor.

Imaju što istaknuti

Ostala javna sveučilišta, ponovimo, premda nisu primjeri sjajnog PR-a, komunikacije i otvorenosti prema javnosti, ipak odgovaraju na ono što mi interno nazivamo protokolarnim upitima, i na svojim stranicama imaju ono što mi nazivamo protokolarnim informacijama. Engleske verzije weba su im ažurne s informacijama iz ove godine i novostima, od istraživačkih projekata preko Erasmusa pa do obavijesti za studente iz Ukrajine. Na naslovnici stranice osječkog sveučilišta toga ničega nema.

Da bi stvar bila još bizarnija, nije da vijesti uopće nema. Kada se malo poigrate pa kliknete na karticu koja vas vodi do vijesti i natječaja, naći ćete niz obavijesti na engleskom jeziku. Nijedna od njih, doduše, nije se našla na naslovnici koja je prva stvar koju vidite kad otvorite službenu stranicu.

Nejasna je apatija

Posebno je nejasna ovakva apatija rektorata glede imidža Sveučilišta kojim upravlja. Prošle su godine, nakon što su novinari prokazali prepisani, nespretni doktorat Vice Mihanovića, šefa splitskog HDZ-a, sve su oči bile uprte u studije pri Sveučilištu u Osijeku gdje je dotični doktorirao. Pisalo se o kombijima stranačkih podobnika koji tamo idu po diplome i doktorate.

Ni to, izgleda, nije taknulo vrhušku osječkog sveučilišta, nagnalo je da barem malo ukrasi vanjštinu i krene se, ako već iznutra uvijek nije tako, barem prezentirati kao cijenjeno, veliko sveučilište kojim se akademija treba ponositi. Toliko o računarstvu, medijskoj kulturi i marketingu, redom studija koja možete upisati i diplomirati upravo na Sveučilištu u Osijeku.


*Komentar je stav autora i ne odražava nužno stav redakcije portala srednja.hr