Pretraga

VIDEO: Ovo su stvari koje su se dogodile u proteklih tjedan dana, a morate znati za njih

A- A+

Protekli tjedan naveliko se govorilo o povratku vojnog roka ili uvođenju kratke vojne obuke u školama. Andrej Plenković i MORH potvrdili su da se razmišlja o nečem u tom smjeru, ali konkretno čemu – još nije poznato. Doznali smo i da je jedna učiteljica s Pernarom dijelila novce učenicima za sklekove pa je škola pokrenula korake predviđene Zakonom. Profesori Geodetskog optuženi za malverzacije u javnim nabavama dobili su otkaz, a Sveučilište u Zagrebu moglo bi postati bogatije za još jedan fakultet.

Mobitel s prikazom srednja.hr TikTok profila

srednja.hr na TikToku| foto: srednja.hr

I ovog tjedna pripremili smo kratki pregled vijesti u formatu videozapisa s ciljem informiranja naših mladih čitatelja. Naveliko se počelo govoriti o povratku vojnog roka ili uvođenju kratke vojne obuke u školama nakon što je takvu ideju iznio Domovinski pokret. Iz MORH-a su nam rekli da se radi na planu kraće vojne obuke, no detalji nisu poznati.

I predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je naslutiti kako bi ta ideja, barem u nekom obliku, možda i mogla zaživjeti. Pavle Kalinić, stručnjak za nacionalnu sigurnost i bivši pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba, podupro je tu ideju, ali dodao da bi obuka trebala trajati tri do četiri mjeseca. Naveo je i da bi on skratio trajanje četvrtog razreda srednje škole i pomaknuo početak prvog semestra na fakultetu kako bi se vojna obuka mogla odraditi.

Izdvojeni članak
arhitekti koji crtaju nešto

Planirate upisati arhitekturu? Arhitektica Leila izradila je besplatni priručnik za maturante

Nije nepoznanica da se Ivan Pernar ispred škola okuplja s učenicima i dijeli im novce za sklekove, no sada mu se pridružila i jedna učiteljica matematike. Kazala je da bi bilo bolje da učenici i mladi ‘rade sklekove nego idu na gay parade’. Ravnatelj škole u kojoj je učiteljica zaposlena rekao je da to nije stav škole te da su poduzeti koraci predviđeni Zakonom. Pisali smo i kako je stanodavac okrivio jednu studenticu za krađu stvari, a na kraju se ispostavilo da je taj stanodavac cifre za režije slao na papiriću i da nije popravljao kvarove.

Dvojica profesora Geodetskog fakulteta u Zagrebu dobila su otkaz nakon što su završili u istražnom zatvoru jer su optuženi za malverzacije u javnim nabavama. Prošlog tjedna objavljeni su i najnoviji podaci o prošlogodišnjoj maturi pa smo pisali koje su fakultete upisali najuspješniji maturanti te iz kojih su škola najuspješniji učenici na maturi Matematike. Također, čak 126 učenika u školi je imalo pet iz nekog predmeta i iz istog na A razini mature dobilo jedinicu. U prošlom tjednu saznali smo i da Zdravstveno veleučilište u Zagrebu želi postati Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Zagrebu pa su krenuli u preustroj. Doznali smo i da bi se od veljače diplome mogle pretraživati u javnom registru, a radi se i na tome da budu dostupne u sustavu e-Građani. Pregled tjedna možete pogledati i u videozapisu ispod.