Pretraga

Sveučilište u Puli objavilo upute za novu godinu: Sat je skraćen, dio kolegija imat će kombiniranu nastavu

A- A+

Prema uputama HZJZ-a, visokoškolska nastava u idućoj bi se akademskoj godini trebala izvoditi na klasičan, kontaktan način, kao nastava uživo, uz prisutnost nastavnika i studenta na visokom učilištu. Očekuje se i da će sveučilišta propisati svoje upute za nastavu u skladu s tim mjerama. Upute je već donijelo Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, na kojem će se nastava izvoditi uživo, a izuzetak s kolegiji koje pohađa veći broj studenata. Radi provedbe epidemioloških mjera nastava na takvim kolegijima održavat će se hibridno u kombiniranom obliku.

Ilustracija: Unsplash

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli nedavno je održana sjednica Senata na kojoj su donesene odluka i upute za izvođenje nastave u novoj akademskoj godini.

Za veće grupe dio predavanja prenosit će se video vezom

Prema toj odluci, ona će se izvoditi u što većoj mjeri u klasičnom obliku, odnosno, za nastavu na kolegijima koji se slušaju u studijskim grupama prevelikim da bi se moglo osigurati poštivanje epidemioloških mjera, kombinirano u hibridnom obliku.

– Na obveznim i izbornim kolegijima, sukladno poštivanju mjera razmaka od najmanje 1,5 metara u zatvorenom prostoru, a u skladu s raspoloživim prostornim nastavnim kapacitetima zgrada Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, nastava će se izvoditi klasično (kontaktno) – u dvoranama po studijskim grupama čiji će broj biti definiran sukladno važećim epidemiološkim mjerama, dok će ostale studijske grupe istovremeno prema rasporedu za taj tjedan nastavu pratiti na daljinu prijenosom uživo iz dvorana – kamerama čime se osigurava izravan kontakt kao u kontaktnoj nastavi. Tako definirane studijske grupe izmjenjivat će se svaki tjedan čime će se osigurati maksimalna zaštita studenata i zaposlenika Sveučilišta i pritom osigurati kvaliteta i iskustvo klasične nastave, piše u uputama Sveučilišta u Puli.

Izdvojeni članak

HZJZ objavio nove preporuke za nastavu na fakultetima, detaljno opisano kako će ona izgledati

Skraćen nastavni sat

Dodatno naglašavaju kako će sve dvorane u kojima se održava nastava biti opremljene kamerama sa sustavom praćenja. Studenti u studijskoj grupi koji nastavu tijekom tjedna prate na daljinu preko prijenosa uživo iz dvorana, imaju iste obveze i odgovornosti kao i studenti koji prate u dvorani.

– Budući da se takav oblik nastave odnosi samo na one kolegije gdje se zbog većeg broja upisanih studenata ne može osigurati poštivanje epidemioloških mjera, dok će se za sve ostale kolegije odvijati klasična nastava, svi studenti imaju obvezu pohađanja nastave prema rasporedu i definiranom načinu odvijanja nastave, navode sa Sveučilišta u Puli u svojim uputama.

Nastavni sat izravne nastave na Sveučilištu u Puli skraćuje se na 40 minuta, te bi nastava trebala biti organizirana blok-satima s više obrađenih nastavnih jedinica u nizu. Ispiti će se odvijati u dvoranama u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, a u slučaju da prijeđu u online sferu, trebale bi to biti usmene umjesto pisanih provjera, referati, eseji, ogledi i slično.

Izdvojeni članak
premijer andrej plenković

Vlada donijela odluku o nastavi u školama i na fakultetima: ‘Potrebno je predvidjeti način rada’

Prvi dan za brucoše u izravnom kontaktu

U uputama dalje stoji kako u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i potrebe prijelaza na online nastavu kumulativno na cijelom studijskom programu opseg online nastave ne smije prelaziti 40%. U slučaju da Stožer, HZJZ ili Ministarstvo donesu odluku o prelasku na online nastavu, sveučilište će odrediti nove smjernice.

Na Sveučilištu u Puli 4. listopada održat će se orijentacijski dan za brucoše, a on će se odvijati u izravnom kontaktu prema rasporedu koji će biti dostavljen sastavnicama i objavljen na mrežnim stranicama. Nastava za više godine studija na sastavnicama Sveučilišta u Puli počinje 5. listopada.

Detaljno upute Sveučilišta u Puli možete proučiti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [581.33 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.59 MB]