Pretraga

Vican će iz istražnog zatvora biti na čelu Upravnog vijeća AZVO-a: Na to mjesto imenovao ju je premijer

Iako je USKOK potvrdio da je Sveučilište u Zadru Dijana Vican oštetila za 1,45 milijuna kuna te je zbog toga u istražnom zatvoru, ona i dalje ostaje predsjednica Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). Potvrdili su nam to iz AZVO-a uz opasku da će se odgovarajuće mjere ili postupci pokrenuti nakon pravomoćnosti optužnice. Inače, Vican je u Upravno vijeće AZVO-a predložio Rektorski zbor Hrvatske, a predsjednicom ju je imenovala Vlada.

dijana vican i andrej plenković

Dijana Vican i Andrej Plenković | foto: Sveučilište u Zadru

Bivša rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, koja je trenutno u istražnom zatvoru jer USKOK tvrdi da je Sveučilište oštetila za 1,45 milijuna kuna, ostaje na čelu Upravnog vijeća AZVO-a. Potvrdili su nam to iz AZVO-a uz kratku opasku da će se donijeti odgovarajuće mjere i pokrenuti postupci nakon pravomoćnosti optužnice.

Vican je predsjednicom imenovana u odluci koju potpisuje premijer

Upravno vijeće AZVO-a tijelo je koje upravlja tom Agencijom te ima predsjednika i osam članova. Imenuje ih i razrješuje Vlada Republike Hrvatske i to na prijedlog Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, znanost i tehnološki razvoj, Rektorskog zbora Hrvatske, Zbora veleučilišta Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zadnji član je predstavnik radnika AZVO-a i njega imenuje vijeće Agencije.

U travnju ove godine imenovani su novi članovi, a Dijanu Vican predložio je Rektorski zbor Hrvatske. Predsjednik i članovi Upravnog vijeća imenuju se na vrijeme od četiri godine. Vican je imenovana i predsjednicom Upravnog vijeća u odluci koju potpisuje premijer Andrej Plenković koji s Vican oduvijek njeguje bliske odnose. Zadaće Upravnog vijeća Agencije su imenovanje i razrješavanje ravnatelja Agencije, imenovanje i razrješavanje članova Akreditacijskog savjeta, donošenje godišnjeg programa rada Agencije, nadziranje provođenja godišnjeg programa rada Agencije, usvajanje godišnjeg financijskog plana Agencije i usvajanje godišnjeg izvješća o radu.

To tijelo donosi i Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Agencije, potpisuje ugovor o radu koji se sklapa s ravnateljem Agencije u čemu Upravno vijeće zastupa njegov predsjednik i odlučuje kao tijelo drugog stupnja o pravima radnika iz radnog odnosa i u vezi s radom. Inače, Vican je predsjednica Upravnog vijeća AZVO-a bila u mandatu i prije ovog te ju je tada za predsjednicu predložila Vlada.

Izdvojeni članak
afere na hrvatskim sveučilištima

Permanentna kriza na hrvatskim sveučilištima se nastavlja: Donosimo pregled pet ključnih afera

S Plenkovićem je Vican otvarala studentski dom na čije se financiranje upozoravalo još 2019. godine

Podsjetimo, Vican se sumnjiči da je na zahtjev Josipe Pleslić (ex Rimac) obustavila naplatu garancije građevinskoj tvrtki Graditelj svratišta koja se javila na natječaj za radove na studentskom domu, a u međuvremenu je od tog posla odustala jer nije imala svu potrebnu dokumentaciju. Time je bivša rektorica, sumnjiči se, počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti pa joj je određen istražni zatvor. USKOK je objavio da je Sveučilište u Zadru oštetila za čak 1,45 milijuna kuna.

Da je financiranje cijelog projekta studentskog doma suspektno upozoravalo se još 2019. godine, tvrdi gradski vijećnik u Zadru Jure Zubčić. On je ukazao na to da je Vican prije četiri godine od Grada Zadra tražila 6,2 milijuna kuna za projekt studentskog doma jer joj Ministarstvo nije htjelo financirati dodatne troškove. O tome se oglasila i tadašnja ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja je rekla da su se dodatna sredstva mogla odobriti ako je postojao opravdani razlog, čista dokumentacija i raspoloživa sredstva u državnom proračunu. Očito barem jedan kriterij, otkrila je Divjak, nije bio ispunjen. Izvještavali smo o tome da je studentski dom kasnio s gradnjom koja je trebala početi u 2019., ali je taj postupak odgođen. Dom je na kraju otvoren krajem 2022. godine, a cijeli projekt koštao je 95 milijuna kuna.

Vican navodno krivnju svaljuje na zaposlenike zadužene za javnu nabavu. Vican je inače bliske odnose imala s premijerom Andrejom Plenkovićem. Zajednički su otvarali upravo taj studentski dom, još u rujnu ove godine otvorili su i nove studentske prostore u Zadru, a baš je premijer Vican dao povjerenje da bude na čelu Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja. Podsjetimo, nakon otkrića srednja.hr Vican je otišla s čela spomenutog Povjerenstva jer je, primjerice, iz Akcijskog plana Strategije izbacila 129 mjera, među kojima su isključena su i djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju.

No, sve to nije zaustavilo premijera da bude prisan s Vican. Tako je Plenković još jednom naglasio njezin velik doprinos Sveučilištu, pa je istaknuo da je njezin doprinos zavidnog uspjeha te vjerojatno najfrapantnija izjava – da on za njezin doprinos kao rektorice i stručnjakinje u Ministarstvu ima samo riječi pohvale. Ipak, distancirao se od tehničkog posla provedbe projekta gradnje studentskog doma i utvrdio da nabava, izvođenja, jamstva i akontacija nikada nisu bile tema između njega i Vican. U dokumentu ispod možete vidjeti dokument imenovanja članova Upravnog Vijeća AZVO-a. Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: