Pretraga

U bivšu srednju školu useljavaju studenti, na otvorenju zgrade pojavili se Plenković i Fuchs

A- A+

Većini studenata nastava u novoj akademskoj godini kreće od ponedjeljka, a pred dijelom zadarskih studenata velika je promjena. Studenti zadarskog Odjela za psihologiju, Odjela za sociologiju i Odjela za etnologiju i antropologiju nastavu će slušati u novom prostoru, zgradi bivše Tehničke škole. Svečano je otvorena u srijedu, čime je na neki način zaključen i mandat dosadašnje rektorice Sveučilišta u Zadru, Dijane Vican. Na otvorenju su bili i premijer Andrej Plenković te ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs.

Otvorenje bivše Tehničke škole u Zadru

Otvorenje bivše Tehničke škole u Zadru | foto: Sveučilište u Zadru

Sveučilišni objekt u Zadru, u kojemu se nekada nalazila stara Tehnička škola, nakon tri godine rekonstrukcije svečano otvoren. Ondje će od ponedjeljka nastavu slušati studenti triju odjela Sveučilišta u Zadru – Odjela za psihologiju, Odjela za sociologiju i Odjela za etnologiju i antropologiju. Svečanost otvorenja održana je jučer, a tom je prigodom i rektorica Dijana Vican otvaranjem zgrade na simboličan način zaokružila je svoja dva rektorska mandata. Uz gradnju novog studentskog doma s restoranom, rekonstrukcija zgrade Tehničke škole jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata za vrijeme njenih mandata.

Završen i mandat dosadašnje rektorice Dijane Vican

Vican je podsjetila kako je proces obnove krenuo 2007. godine, kada je Zadarska županija prepustila Sveučilištu secesijski dio kompleksa, nakon čega je napravljen idejni projekt, Prije tri godine održano je potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru ITU mehanizma.

– S trenutkom otvorenja ovog dijela sveučilišne infrastrukture samo dajemo još jedan pečat Gradu Zadru kao sveučilišnom gradu, rekla je rektorica Vican.

Najavila je i rekonstrukciju susjednog prostora radionica, u koje će se jednog dana smjestiti Centar za strane jezike i Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija. Vican smatra da iza sebe ostavlja manje-više realizirana obećanja.

– Zahvalna sam mojoj zlatnoj četvorki, mojim prorektorima bez kojih se ta obećanja ne bi dogodila. Pritom, divan je osjećaj imati nasljednika iz prorektorskih redova, prof. dr. sc. Josipa Faričića, geografa na glasu u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, izvrsnog sugovornika i prijatelja, odanog Sveučilištu, Gradu i Hrvatskoj. Bit će mi drago ako ćete moj rad pamtiti s onim na što sam izuzetno ponosna, a to je inzistiranje na kulturi rada s najvišim standardom sveučilišne retorike. Radili smo vođeni načelom da matrica boljitka nije šaputanje problema, nego glasno pretresanje problema za stolom; da matrica boljitka nije dramatiziranje; da različito mišljenje i suparništvo nije neprijateljstvo, zaključila je rektorica Vican.

Izdvojeni članak

[FOTO] Moderne sobe, dnevni i menza od 500 mjesta: Otvoren novi studentski dom, stanarina je ‘paprena’

Na otvorenje došli Plenković i Fuchs

Na otvorenju rekonstruirane zgrade pojavili su se i premijer Andrej Plenković te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Podsjetimo. Premijer ne skriva da je imao dobru suradnju s Vican, došao je lani i na otvorenje studentskog doma, a uvjeren je da će dobru suradnju nastaviti i s Faričićem.

– Ovom novom infrastrukturom dobili ste nove kvalitetne prostore na korist svim studentima i profesorima, a grad Zadar na samom ulazu u gradsku jezgru moderan objekt kakav zaslužuje. Zadar je doživio nevjerojatan uzlet, pretvaranjem spomeničke baštine u modernu infrastrukturu. To je dobar smjer i za druge u Hrvatskoj. Posebice pohvaljujem Sveučilište zbog uključenosti u europsku alijansu za pametno i održivo upravljanje urbanim obalnim prostorima, čime postaje jedna od ključnih referentnih točki mediteranske i jadranske orijentacije Hrvatske. Predani smo u realizaciji četiri cilja: demografske revitalizacije, jer bez nje nema ni studenata, dekarbonizacije, digitalizacije i ulaganjima u obrazovanje. Zahvaljujući ulaganjima vrijednima dvije milijarde eura naš mladi imat će priliku steći kvalitetno opće obrazovanje, a zahvaljujući studijima i specijalistička znanja koja će ih činiti konkurentnima na globalnom tržištu rada, rekao je Plenković.

Otvorenje bivše Tehničke škole u Zadru

Otvorenje bivše Tehničke škole u Zadru | foto: Sveučilište u Zadru

Copy link
Powered by Social Snap