Pretraga

Bivša rektorica koja je Sveučilište u Zadru oštetila za 1,45 milijuna kuna, puštena iz istražnog zatvora

A- A+

Bivša rektorica Sveučilišta u Zadru, Dijana Vican, puštena je iz istražnog zatvora u zagrebačkom Remetincu. Vican je u istražnom zatvoru bila mjesec dana i to zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti za vrijeme radova na studentskom domu. Time je Sveučilište u Zadru oštetila za 1,45 milijuna kuna.

dijana vican

Dijana Vican, bivša rektorica Sveučilišta u Zadru | foto: Sveučilište u Zadru

Dijana Vican, bivša rektorica Sveučilišta u Zadru, puštena je iz istražnog zatvora u Remetincu nakon mjesec dana. Kako piše Zadarski.hr, informaciju o njenom izlasku iz zatvora potvrdio je njezin odvjetnik Alen Kubat. Rekao je da je odluka o puštanju Vican iz pritvora donesena nakon ispitivanja dijela svjedoka.

Zadarsko sveučilište oštetila za 1,45 milijuna kuna

Podsjetimo, Vican se sumnjiči da je na zahtjev Josipe Pleslić (ex Rimac) obustavila naplatu garancije građevinskoj tvrtki Graditelj svratišta koja se javila na natječaj za radove na studentskom domu, a u međuvremenu je od tog posla odustala jer nije imala svu potrebnu dokumentaciju. Time je bivša rektorica, sumnjiči se, počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti pa joj je određen istražni zatvor. USKOK je objavio da je Sveučilište u Zadru oštetila za čak 1,45 milijuna kuna.

Da je financiranje cijelog projekta studentskog doma suspektno upozoravalo se još 2019. godine, tvrdi gradski vijećnik u Zadru Jure Zubčić. On je ukazao na to da je Vican prije četiri godine od Grada Zadra tražila 6,2 milijuna kuna za projekt studentskog doma jer joj Ministarstvo nije htjelo financirati dodatne troškove. O tome se oglasila i tadašnja ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja je rekla da su se dodatna sredstva mogla odobriti ako je postojao opravdani razlog, čista dokumentacija i raspoloživa sredstva u državnom proračunu. Očito barem jedan kriterij, otkrila je Divjak, nije bio ispunjen. Izvještavali smo o tome da je studentski dom kasnio s gradnjom koja je trebala početi u 2019., ali je taj postupak odgođen. Dom je na kraju otvoren krajem 2022. godine, a cijeli projekt koštao je 95 milijuna kuna.

Izdvojeni članak
dijana vican i andrej plenković

Vican će iz istražnog zatvora biti na čelu Upravnog vijeća AZVO-a: Na to mjesto imenovao ju je premijer

Vrlo je bliska i s premijerom Andrejom Plenkovićem

Vican navodno krivnju svaljuje na zaposlenike zadužene za javnu nabavu. Vican je inače bliske odnose imala s premijerom Andrejom Plenkovićem. Zajednički su otvarali upravo taj studentski dom, još u rujnu ove godine otvorili su i nove studentske prostore u Zadru, a baš je premijer Vican dao povjerenje da bude na čelu Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja. Podsjetimo, nakon otkrića srednja.hr Vican je otišla s čela spomenutog Povjerenstva jer je, primjerice, iz Akcijskog plana Strategije izbacila 129 mjera, među kojima su isključena su i djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju.