Pretraga

Sveučilište u Zadru izabralo novog rektora: Javnosti je poznat od ranije

A- A+

Senat Sveučilišta u Zadru na nedavnoj je sjednici izabrao novog rektora. Prema njihovoj odluci, Josip Faričić postat će novi rektor Sveučilišta u Zadru u mandatu koji započinje od prvog listopada ove godine, a traje sve do 30. rujna 2027. godine. Riječ je, podsjećamo, o osobi koja je bila predsjednik Upravnog vijeća NCVVO-a tijekom skandala s bivšom ravnateljicom Ivanom Katavić.

Novi rektor Sveučilišta u Zadru, Josip Faričić. Foto: Sveučilište u Zadru

Na redovitoj sjednici Senata Sveučilišta u Zadru održanoj ovog utorka, za rektora Sveučilišta izabran je Josip Faričić, koji će obnašati tu dužnost od prvog listopada 2023. do 30. rujna 2027. godine.

Tri puta prorektor, pa sada rektor

Faričić je, inače, završio studij geografije i povijesti na Filozofskom fakultetu u Zadru 1998. godine, poslijediplomski studij Geografske osnove prostornog planiranja i uređenja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu stjecanjem magisterija znanosti 2003., a na istom fakultetu stekao je i doktorat znanosti tri godine kasnije.

Redoviti je profesor u trajnom izboru na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru, gdje predaje više temeljnih i izbornih kolegija na prijediplomskom, diplomskom i doktorskom studiju. Autor je znanstvenih radova i urednik više knjiga i zbornika radova iz područja kartografije te historijske, regionalne i pomorske geografije. Od 2008. do 2011. bio je pročelnik Odjela za geografiju, a od 2011. tri mandata je obnašao funkciju prorektora Sveučilišta u Zadru.

Izdvojeni članak

Nakon malog Ivice, evo Zvonka: Sveučilište u Zadru ima prvog četveronožnog studenta

Bio predsjednik Upravnog vijeća NCVVO-a

Napominje se, također, da je Faričić redoviti član Europske akademije znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Salzburgu od 2014. godine. Od 2019. član je Znanstvenog vijeća za turizam i prostor Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena Republike Hrvatske. K tome, član je više nacionalnih tijela, upravnih vijeća i povjerenstava u sustavu znanosti, visokog obrazovanja i kulture te član Hrvatskoga geografskog društva, Hrvatskoga kartografskog društva i Matice hrvatske.

Valja istaknuti da je Faričić bio predsjednik Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje (NCVVO) tijekom skandala s naknadim dodavanjem bodova na državnoj maturi, nakon kojeg je tadašnja ravnateljica NCVVO-a, Ivana Katavić, dala ostavku.

Trenutnoj rektorici Sveučilišta u Zadru, Dijani Vican, drugi četverogodišnji mandat završava 30. rujna 2023. godine.