Pretraga

Traže se maturanti hladnih glava: Jedini studij u Hrvatskoj koji obrazuje stručnjake za krizu

A- A+

Nekima scenariji iz filmova katastrofe, drugima profesija. Za ljude kojima je upravljanje u kriznim uvjetima posao, svaka prijetnja sigurnosti postaje realna mogućnost za koju treba osmisliti plan, a prošla nam je godina dokazala da su i najnevjerojatniji scenariji itekako mogući. Ti stručnjaci se obrazuju na Veleučilištu Velika Gorica, a Veleučilištu smo se direktno obratili za više informacija o ovom zanimljivom studiju.

upravljanje kriznim uvjetima

Terenska nastava studenata studija Upravljanje u kriznim uvjetima | foto: VVG

Veleučilište Velika Gorica izvodi jedinstvene studijske programe u Hrvatskoj: preddiplomski stručni studij Upravljanje u kriznim uvjetima te specijalistički diplomski studij Krizni menadžment. Studenti koji ih završe postaju profesionalci koji ostaju hladnih glava u najrizičnijim situacijama.

Njihov je posao istražiti vjerojatnost pojave prijetnji, primjerice potresa i pandemija te osigurati da kada do prijetnje dođe, ona ne preraste u krizu. To je moguće postići uz detaljnu procjenu rizika i izradu sigurnosnog plana zahvaljujući kojem će sve ključne osobe znati točno što poduzeti ako zatreba.

– Recentna događanja, potresi u Zagrebu i na Banovini, kao i pandemija virusa COVID-19 samo su još jedan dokaz koliko su znanja u krizama specifična i koliko su potrebna. Dakle, radi se o zanimanjima iznimno potrebnima uvijek, pa tako i danas kada su krize i razne vrste ugroza jako prisutne, rekli su nam s Veleučilišta.

Objasnili su nam da ovaj studij upisuju studenti koji žele raditi ili već rade na radnim mjestima gdje su zaduženi za donošenje odluka ili za podršku pri donošenju odluka trenutcima krize. Tu spadaju poslovi u agencijama, tvrtkama, jedinicama lokalne i državne uprave, a posebno u vojci i policiji, koji su naš osnovni sustav zaštite i spašavanja u trenucima opasnosti.

Što uče stručnjaci za upravljanje u kriznim uvjetima?

Na preddiplomski studij, koji traje 3 godine, Veleučilište ove godine upisuje 65 redovnih, odnosno 90 izvanrednih studenata. Diplomski specijalistički kojeg studenti mogu upisati nakon završetka preddiplomskog traje 2 godine, a završavanjem stječu titulu stručni/a specijalist/ica inženjer/ka kriznog menadžmenta (struč. spec. ing. admin. chris.).

Ako vam predmeti kao što su, primjerice, Civilna obrana, Psihologija kriza, Kemija zagađivala, Terorizam, Prirodna ugrožavanja, Antropogena ugrožavanja, Vođenje i zapovijedanje, Obavješćivanje i odnosi s javnošću ili Krizni menadžment zvuče zanimljivo, ovo bi mogao biti pravi faks za vas. Sve su to predmeti koje slušaju studenti preddiplomske razine, a na diplomskom studiju ih imaju priliku nadograditi.

– Završetkom diplomskog studija Kriznog menadžmenta stječu se specijalistička znanja i kompetencije za samostalno rješavanje problema upravljanja krizama, vođenje procesa i sustava upravljanja sigurnošću i zaštitom u javnom i privatnom sektoru, a posebice u gospodarstvu na nacionalnoj i međunarodnoj razini te usklađivanja djelovanja sa sustavom upravljanja funkcionalnom djelatnošću organizacije, objasnili su nam s Veleučilišta.

Njihovi diplomanti mogu raditi i kao menadžeri korporacijske sigurnosti, koji su odgovorni za razvoj i provedbu sigurnosnih politika i postupaka u tvrtkama, sigurnosne budžete i nadzor sigurnosnih službenika. Osim toga, rade na različitim humanitarnim, kao i sigurnosnim operacijama kakve organizira, primjerice, MORH.

krizni menažer

Upiši se i stekni diplomu Kriznog menadžera | foto: VVG

Gdje odrađuju praksu?

Praksa je onaj dio obrazovanja koji studente najviše pripremi za realno stanje na tržištu, a studenti ovog studija izvode ju u svim tvrtkama koje se bave zaštitom i spašavanjem. To su, primjerice, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, javne vatrogasne postrojbe, centri 112, hitna medicinska služba, služba potrage, služba traženja i spašavanja na moru i Hrvatska gorska služba spašavanja. Prošle su godine, rekli su nam s Veleučilišta, praksu odradili u sklopu Hrvatskog Crvenog križa na terenu u Banovini.

– Studenti drugih smjerova na VVG-u praksu odrađuju u drugim velikim državnim ili privatnim tvrtkama, obzirom da Veleučilište ima veliki broj potpisanih sporazuma o suradnji, među kojima su, primjerice, Croatia Airlines, DOK-ing, KINGICT i mnoge druge. Što se tiče praktičnog dijela nastave za studente očne optike, oni svoju praksu odrađuju u laboratorijima u sklopu fakulteta, ali i u našim najvećim klinikama, poput Klinike Svjetlost, reklo nam je Veleučilište.

Prošle su godine djelatnici VVG-a odradili velik posao

Pitate se jeste li savršeni za ovaj posao? S Veleučilišta nam napominju da je riječ o vrlo odgovornom zanimanju koje traži dobro poznavanje procesa mogućih kriza i sposobnost upravljanja.

– Naime, upravljanje u kriznim uvjetima je vrlo kompleksno i odgovorno. Vrlo je značajno uspostaviti sustav zaštite koji sprječava nastanak kriza, povećava otpornost na djelovanje kriza i podiže razinu sposobnosti uklanjanja posljedica i oporavka, poručili su.

Budući da smo prošle godine direktno mogli provjeriti kako se nosimo s krizom, zanimalo nas je što smo iz te situacije mogli naučiti. S Veleučilišta su istaknuli kako je svaka kriza ujedno i izazov koji nam nudi priliku za učenje.

– Uvijek, pa i kada se dogodi velika kriza i kada morate i želite pružiti drugima pomoć, iznimno je važna dobra organizacija. Za dobru organizaciju potrebni su kvalitetni planovi koji se rade prije krize. Tada je i na terenu sve lakše odraditi, svi su zadovoljniji i štete su manje, poručilo je Veleučilište.

Nakon potresa u Banovini njihovi djelatnici su odradili velik posao, rekli su nam. S tog područja imaju oko 200 studenata kojima su pružili psihološku, materijalnu i svaku drugu ljudsku pomoć.

– Naši su studenti znali da imaju našu punu podršku te da su sve svoje obveze mogli prilagoditi novonastaloj situaciji, istaknuli su s Veleučilišta.

upravljanje kriznim uvjetima

Zgrada Veleučilišta Velika Gorica | Foto: VVG

VVG nudi i druge jedinstvene studije

Spomenuli smo kako su ovi studiji jedinstveni u Hrvatskoj, ali Veleučilište Velika Gorica nudi i druge studijske programe po kojima se ističu ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Njihovim je studentima to velika prednost jer stječu znanja i vještine jedinstvene na tržištu rada, što pridonosi pronalasku posla.

Izdvojeni članak

Nadomak Zagreba možete studirati pet jedinstvenih i atraktivnih studijskih programa

Studij Motorna vozila je moderan preddiplomski studij koji obrazuje inženjere motornih vozila za praćenje najnovijih suvremenih tehnologija u automobilskoj industriji. Njihovi studenti uče samostalno rješavati probleme planiranja, organizacije, tehničke zaštite i upravljanja tehnologije održavanja motornih vozila.

Održavanje zrakoplova jedinstven je preddiplomski studij u cijeloj Europi. Iz njega izlaze inženjeri/ke održavanja zrakoplova i zrakoplovnih sustava i opreme za civilno i ratno zrakoplovstvo, što je vrlo odgovoran i zanimljiv posao. Preddiplomski studijski program Održavanja računalnih sustava obrazuje IT-jevce spremne za tržište rada zahvaljujući naglasku na praksu, a studij Očne optike obrazuje stručnjake u području optometrije i očne optike.

Na razini diplomskih specijalističkih studija, osim Kriznog menadžmenta, možete odabrati i Logistički menadžment koji je posebno zanimljiv svima koji već rade u logistici i žele unaprijediti svoje znanje. Diplomski studij Informacijskih sustava idealan je za sve koje zanima programsko inženjerstvo, a žele projektirati, razvijati i održavati informacijske sustave.

Više o Veleučilištu i programima koje nude doznajte na njihovoj web stranici.
_________________________________________________________
Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Veleučilišta Velika Gorica