Pretraga

Ovo veleučilište izvodi studije jedinstvene u cijeloj Europi zbog čega se studenti zapošljavaju i tijekom studija

A- A+

Veleučilište Velika Gorica jedinstveno je visoko učilište u Hrvatskoj, ali i u Europi. Osluškujući potrebe na tržištu rada osmislili su studijske programe koji zbog svoje inovativnosti studentima olakšavaju zapošljavanje odmah po završetku studija. Moderno opremljeni prostori i praktična nastava organizirana u suradnji s gospodarstvom samo su neke od prednosti studiranja na ovom učilištu nadomak Zagreba.

Studenti Očne optike na Veleučilištu Velika Gorica | foto: VVG

Veleučilište Velika Gorica, koje se nalazi na oko pola sata od Zagreba, izvodi neke vrlo inovativne i jedinstvene studijske programe, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi. Među njihovim preddiplomskim stručnim studijima moguće je pronaći studije Upravljanje u kriznim uvjetima, Održavanje motornih vozila, Održavanje zrakoplova, Održavanje računalnih sustava te Očna optika. Na diplomskoj razini moguće je upisati specijalističke diplomske stručne studije Krizni menadžment, Logistički menadžment te Informacijski sustavi.

Sudeći samo prema nazivima ovih studija vidljivo je kako se radi o jedinstvenim studijima, među kojima se ističu studiji Održavanje zrakoplova i Upravljanje u kriznim uvjetima, koji su jedinstveni i prepoznati na razini cijele Europe. Također, stručni studij Optometrije uskoro će postati specijalistički studij na engleskom jeziku.

Studenti nakon završetka ovih studija relativno brzo pronalaze posao jer su vještine i znanja koje dobiju na studiju vrlo traženi na tržištu rada. Uz to, studenti VVG-a imaju brojne mogućnosti praktičnog rada, poput vježbi na konkretnim nastavnim radilištima te stručne prakse u partnerskim institucijama i tvrtkama Veleučilišta, što samo dodaje poseban upgrade studentima za što bolji i brži pronalazak posla. Tome svakako pridonosi i povezanost VVG-a s gospodarskim sektorom pa studenti i za vrijeme odrađivanja prakse pronalaze svoje buduće radno mjesto.

A što se točno uči na stručnim studijima?

Glavna zgrada Veleučilišta Velika Gorica | foto: VVG

Održavanje računalnih sustava

Tech support u punom smislu te riječi. Ovaj studij studente osposobljava za niz različitih poslova, od kojih se ističu: odabir i konfiguriranje računala i programske podrške prema zahtjevima poslovnog procesa, podrška pri razvoju programske podrške, održavanje baza podataka, konfiguriranje i održavanje računalnih mreža, konfiguriranje i održavanje operacijskih sustava, nadzor nad sigurnosti računalnog sustava i podataka (zaštita od neovlaštenog pristupa, planiranje izrade sigurnosnih kopija podataka) te konfiguriranje i održavanje računala za nadzor ne računalnih sustava.

Studenti stručnog studija Održavanje računalnih sustava | foto: VVG

Upravljanje u kriznim uvjetima

To je studij koji studente osposobljava za donošenje odluka i pružanje podrške pravnim osobama, jedinicama lokalne i državne uprave, a posebice sustava zaštite i spašavanja u policiji i vojsci u vremenima kriznih uvjeta. To mogu biti uvjeti uzrokovani prirodnim silama ili ljudskom aktivnošću, a na ljude djeluju tako da nisu u mogućnosti kontrolirati tijek događanja i uspješno se nositi s nanesenim udarima, gubicima i štetama. Stručnjaci u ovom području u takvim situacijama mogu uvelike umanjiti štetu tako što posvećuju veću pozornost predviđanjima, promatranjima, planiranju načina pomoći i općoj pripravnosti za adekvatni odgovor na krizu ili katastrofu ukoliko se onda dogodi.

Terenska nastava studenata studija Upravljanje u kriznim uvjetima | foto: VVG

Održavanje zrakoplova

Ovaj studij obuhvaća obrazovanje na području organizacije održavanja i provedbe tehnologije odražavanja zrakoplova i zrakoplovnih sustava i opreme za civilno i ratno zrakoplovstvo. Nakon završetka trogodišnjeg studija studenti mogu samostalno rješavati stručne probleme planiranja, organizacije, tehničke zaštite i upravljanja tehnološkim procesima u svim fazama sustava održavanja zrakoplova i opreme zrakoplova u skladu s normama kontrole ispravnosti zrakoplova.Studenti koji završe stručni studij Održavanja zrakoplova osposobljeni su za obavljanje civilnih poslova, poslova u vojsci i policiji u području održavanja zrakoplova.

Nastava izvan predavaonice studenata studija Održavanje zrakoplova | foto: VVG

Očna optika

Ovaj studij namijenjen je svima koji žele pomagati ljudima da bolje vide. Tijekom studija uz teoriju i praksu studenti stječu stručne kompetencije poput samostalnog određivanja i primjene potrebnih naočala, kontaktnih leća i ostalih pomagala za poboljšanje vida, prepoznavanje anomalija vidnog sustava i slično. Studenti su nakon ovog studija potpuno spremni za rad u očnim optikama jer dobiju sva znanja iz područja dijagnostike oka.

Studenti Očne optike na vježbama | foto: VVG

Održavanje motornih vozila

Ovaj studij namijenjen je obrazovanju stručnjaka za organizaciju i provedbu tehnologije održavanja motornih vozila. Studenti stječu znanja iz tehničkih znanosti u polju strojarstva, a po završetku studija osposobljeni su za planiranje održavanja motornih vozila, organizaciju procesa i provedbu tehnologije za održavanje motornih vozila, upravljanje kvalitetom u sustavu održavanja motornih vozila i slično.

Terenska nastava studenata studija Održavanje motornih vozila | foto: VVG