Pretraga

Umjetna inteligencija mogla bi poboljšati rad studentskih servisa? Uz pravi alat i to je moguće

A- A+

Da umjetna inteligencija ima potencijal transformirati obrazovanje, to je već svima jasno. Uz razvoj novih alata koji su temeljeni na AI-u djelatnici koji rade u obrazovanju, kao i učenici i studenti dobit će pomoć pri kreiranju sadržaja, jednostavnije kreiranje rasporeda te bi se mogao poboljšati rad studentskih servisa. Upravo je zbog toga tim Microsoftovih stručnjaka nedavno je posjetio Sveučilišta u Zagrebu, Ljubljani i Mariboru kako bi s njima podijelili kako Microsoft pomaže studentima i edukatorima da iskoriste alate umjetne inteligencije u obrazovanju.

student servis u zagrebu s AI u pozdaini

Foto: srednja.hr | Canva

Koristeći alate koji su utemeljeni na umjetnoj inteligenciji, učenici, studenti i nastavnici mogu unaprijediti ishode učenja, povećati svoj angažman i razviti vještine za budućnost. Zaključaj je to susreta tima Microsoftovih stručnjaka, na čelu sa CTO-om za obrazovanje Serenom Sacks – Mandel, koji su nedavno posjetili Sveučilišta u Zagrebu, Ljubljani i Mariboru.

– Umjetna inteligencija također može pomoći u smanjenju radnog opterećenja i stresa za edukatore te im pružiti više uvida i podataka za podršku njihovim učenicima. Štoviše, umjetna inteligencija može poticati kreativnost, suradnju i inovaciju među studentima i nastavnicima i pripremiti ih za izazove i prilike 21. stoljeća, navode iz Microsofta.

Neki alati za učenje pomažu učenicima, ali i profesorima da se lakše pripreme za nastavu

Uz primjenu AI alata djelatnici koji rade u obrazovanju, kao i učenici i studenti, dobit će pomoć pri kreiranju sadržaja, jednostavnije kreiranje rasporeda te bi se mogao poboljšati rad studentskih servisa. Alati za učenje za učenike uključuju Passage generation, besplatan alat dostupan unutar Reading Progressa i u Teamsima, koji pomaže učenicima da vježbaju tečnost u čitanju. Ovaj alat omogućava profesorima da generiraju odlomke na temelju tema i razina težine koje odaberu te da procijene vještinu čitanja učenika pomoću umjetne inteligencije, što je izuzetno korisno na studijima stranih jezika.

Kako bi ubrzao rješavanje matematičkih problema, Math Assistant u OneNoteu podržava i izradu zadataka za profesore i korisne vodiče za rješavanje zadataka za njihove učenike. Učenici mogu rješavati matematičke probleme korak po korak, uz objašnjenja i interaktivne grafove. Integriran je i s Microsoft Forms da bi se mogli kreirati kvizovi i procjene znanja.

Profesori također mogu osigurati da svi učenici imaju pristup učenju koristeći jedno od mnogih Microsoft rješenja s ugrađenim značajkama pristupačnosti, uključujući Immersive Reader – alat koji koristi umjetnu inteligenciju za poboljšanje razumijevanja pročitanog i pristupačnosti za učenike svih dobi i sposobnosti. Nudi značajke kao što su pretvaranje teksta u govor, prijevod, slikovni rječnik i postavke čitanja da bi pomogao studentima da bolje čitaju i razumiju tekstove.

Izdvojeni članak
rezultati istraživanja o umjetnoj inteligenciji u kojem su sudjelovali dekani i ravnatelji

Što ravnatelji i dekani misle o prepisivanju uz AI? Donosimo rezultate istraživanja

Studenti uz AI alat mogu dobiti povratne informacije o prezentacijskim vještinama

Učenici, ali i studenti mogu vježbati javni nastup koristeći Speaker Coach koji pokreće umjetna inteligencija da bi student dobio personalizirane povratne informacije o svojim vještinama prezentiranja na Teams for Education sastancima ili što se tiče PowerPoint prezentacija. Na primjer, umjetna inteligencija analizira govor te daje savjete o ponavljajućem i inkluzivnom jeziku, često ponavljanim riječima, tempu i intonaciji.

– Sveučilišta koja nisu fokusirana na razvoj novih formata učenja i podučavanja, kao i na implementaciju personaliziranih alata za učenje te metodologiju virtualne i proširene stvarnosti u budućnosti će, nažalost, zaostajati. Stoga je Sveučilište u Zagrebu usmjereno na uvođenje novih programa, pristupa nastavi i strategija koje zadovoljavaju individualne potrebe studenata i buduće potrebe tržišta rada, rekao je Tomislav Bolanča, prorektor za poslovanje i digitalizaciju Sveučilišta u Zagrebu.

Dostupni su i alati temeljeni na umjetnoj inteligenciji koji omogućuju praćenje odluka temeljenih na podacima. Tako Power BI pomaže edukatorima u naprednom praćenju podataka. Koristi prediktivnu analizu da pruži podatke, analitiku i vizualizacije o uspješnosti i dobrobiti studenata. Umjetna inteligencija otkriva skrivene obrasce, prilike i anomalije u podacima bez potrebe za kreiranjem vlastitih prilagođenih modela temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

Edge i Bing funkcionalnost AI chata može generirati planove lekcija ili profesorima dati ideje koje mogu isprobati tijekom predavanja. Bing Chat Enterprise osigurava da svi podaci budu zaštićeni i ne izlaze izvan obrazovne organizacije. Dok bi sve materijale prije korištenja trebao pregledati stručnjak, edukatori mogu koristiti prijedloge da im pomognu u razmišljanju, sintetiziranju informacija ili organiziranju sadržaja. Svi ovi alati temeljeni na umjetnoj inteligenciji upotpunjavaju Microsoft 365 Education.