Pretraga

Upisao fakultet nakon što je kao maturant pao razred

A- A+

Unatoč činjenici da je dva puta bio maturant, Zvonimir nije dozvolio da mu pad razreda utječe na daljnje školovanje. Matematika, fizika i filozofija su predmeti zbog kojih je ovaj 23-godišnjak dva puta prisustvovao maturalnoj zabavi i ‘izgubio’ godinu dana života. Pohađao je Opću gimnaziju u Livnu te je školske godine 2008./2009. postao prvi maturant koji je u posljednjih 15 godina morao ponavljati razred zbog pada iz tri predmeta.

fotolivno.wordpress.com

Istraživanje provedeno prije dvije godine pokazalo je kako učenici koji padnu razred, tijekom daljnjeg školovanja ostvaruju loše rezultate te manji broj istih upiše fakultet. Zvonimir je dva puta pohađao četvrti razred Opće gimnazije u Livnu, no nije dopustio da to negativno utječe na njega. Iako je školske godine 2008./2009. postao prvi maturant koji je u posljednjih 15 godina Gimnazije postao ponavljač zbog tri zaključene negativne ocjene, trenutno je student Učiteljskog fakulteta u Mostaru.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji i Učiteljski fakultet ne kane odustati od dodatnih ispita uz maturu


Odustajanje nije bila opcija

– Na početku sam se kajao, ali sam kasnije shvatio da nemam razloga za kajanje jer je to tako trebalo biti. Ponavljanje me malo udarilo u glavu i dosta toga se promijenilo u mom životu. Nisam ni u jednom trenutku pomišljao odustati od školovanja, a četvrti razred iz drugog pokušaja sam završio s vrlodobrim uspjehom, rekao je 23-godišnjak.

‘Nepravedno sam srušen na godinu’

Zbog događaja koji ga je prije pet godina jako potresao, Zvonimir je odlučio podijeliti svoju priču kako bi dokazao svim srednjoškolcima da ponavljanje razreda ne bi smio biti razlog neupisivanja fakulteta ili lošeg uspjeha. Tvrdi da je nepravedno srušen na godinu jer je u njegovoj školi bila praksa da se maturantu s tri negativne ocjene, na završnoj sjednici pokloni dvojka iz jednog predmeta. Iako je posljednji tjedan ispravio hrvatski jezik i zemljopis, zaključene su mu bile jedinice iz matematike, fizike i filozofije.

– Profesorica iz filozofije mi nije htjela pokloniti dva kad je zaključivala ocjene u razredu, no htjela je to napraviti na sjednici. Tadašnji ravnatelj Luka Novokmet je, po prvi put u 15 godina, odlučio kako je to nedopustivo i ja sam srušen, prisjetio se Zvonimir.

Roditelji su bili šokirani, ali nisu bili toliko ljuti jer su shvatili da je bivšeg ponavljača pad razreda jako pogodio i da se tih dana nije najbolje osjećao. Htjeli su da polaže cijelu godinu, ali je on ipak odlučio ponavljati razred. Prema njegovim riječima na taj je način dokazao svim profesorima da mu je učinjena nepravda jer se na njega nije gledalo jednako kao na maturante prethodnih godina.

Upisivanje KIF-a je bila logična odluka

Budući da se od malih nogu bavi sportom, razmišljao je o učiteljskom fakultetu, no ipak je upisivanje KIF-a u Mostaru bila logičnija odluka za njegovo daljnje školovanje. Iza sebe ima nekoliko težih tjelesnih ozljeda, no na drugoj godini studija zaradio je posjekotinu zbog koje je morao odustati od KIF-a. – Kad sam napokon prebolio ozljedu leđa i napuknuće prednje i zadnje lože, prerezao sam tetive i živce na lijevoj šaci zbog čega nisam bio sposoban za bilo kakve fizičke napore, izjavio je bivši ponavljač razreda koji je inače ljevak.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci na popravni najčešće idu iz povijesti

Morao je odustati od studija, svjesan da tako ‘gubi’ još dvije godine. Ove akademske godine u zadnji tren je otišao na prijemni za Učiteljski fakultet u Mostaru te za sad nema nikakvih problema. Nada se kako ih i neće biti, jer ne zna kako bi podnio činjenicu da ne mogne završiti ni taj fakultet. Ipak ističe kako se naviknuo i da ga rijetko što može iznenaditi.

Za kraj je nadodao kako se ne kaje zbog svega što je proživio, te se u slobodno vrijeme bavi nogometom i futsalom. Nada se kako će se po završetku faksa zaposliti i baviti se sportom na bilo kojoj razini i koliko god mu zdravlje dozvoli.