Pretraga

Rušio je sedmero učenika: Zaslužili su, trebao sam ih rušiti još

A- A+

Zaključivanje jedinica je dio mog posla i dokle god ga radim bit će tako, kaže  Ante Trutina, profesor matematike u imotskoj gimnaziji. Roditelji učenika prijavili su ga nakon što je iz istog razreda rušio sedmero učenika pa će  Gimnaziju “Dr. Mate Ujević” sada posjetiti i inspekcija.

Roditelj učenika imotskoj Gimnaziji “Dr. Mate Ujević” požalio se novinarima Slobodne Dalmacije kako je “samo iz jednog razreda kod samo jednog profesora sedam učenika oboreno na godinu”.

Izdvojeni članak

Doznajemo u kojoj županiji srednjoškolci najviše markiraju, a u kojoj je najviše jediničara

Naime, nastavnik matematike Ante Trutina prošle je godine srušio sedmero đaka.

– “Ovo je teatar apsurda kakvog nigdje nema. Tko nadgleda i kontrolira profesore i njihov rad? Kome oni odgovaraju? Kako je moguće da ravnatelj Boris Karin, koji bi trebao biti prva i odgovorna osoba škole, ne reagira na sustavno teroriziranje učenika i masovno bacanje na godinu od strane profesora Trutina? Možda zato što mu je profesor Trutin kum djetetu?”, napisao je roditelj u svome mailu.

Ustvrdio je da bi “stručne službe, ako izvrše stručno-pedagoški nadzor u ovoj školi, utvrdile brojne nepravilnosti i propuste u radu prof. Trutina, ravnatelja i ostalih profesora na štetu učenika kojima su povrijeđena njihova, zakonom RH zajamčena, dječja prava”.

Ravnatelj: Nema nikakvog propusta

Slobodna Dalmacija kontaktirala je zato ravnatelja gimnazije Borisa Karina da provjeri u čemu je riječ.

Izdvojeni članak

Najbolje riješio obavezne predmete pa upao na Cambridge: ‘Razlog pada na maturi je – lijenost’

– Mogu samo izjaviti da smo u školi oko spomenutih primjedbi učenika i roditelja sve radili u okvirima zakonskih normi. Na popravnom ispitu bila je komisija sastavljena od profesora, prema našim pravilnicima. Konačno, i ocjena više savjetnice za matematiku Antonele Czwyk Marić iz Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnice Split, prilikom stručno pedagoškog nadzora samog popravnog ispita kako nema propusta u provođenju popravnog ispita, meni je najmjerodavnija. Ako pak, kako vi kažete, dođe i inspekcija iz same Agencije iz Zagreba, mi smo spremni predočiti sve detalje provedbe popravnog ispita – rekao im je ravnatelj Karin.

A u Imotski zbog cijelog slučaja dolazi i prosvjetna inspekcija.

– Dobili smo predstavku roditelja i u Imotski ćemo uputiti višu inspekciju po tom pitanju. Tek nakon inspekcijskog nalaza možemo vam dati više informacija – kažu iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Profesor: Moji su učenici išli i na Olimpijade

O svemu je svoj stav rekao i prozvani nastavnik.

– Sva ta pitanja i primjedbe ne stoje. Prvo bih samo spomenuo da roditelji ili roditelj, ili tko već postavlja ta pitanja, nije niti jednom postavio pitanje koliko su samo u posljednjih 15 godina učenici profesora Trutina osvojili regionalnih i državnih nagrada iz matematike, te je li učenik kojega sam ja učio bio sudionik međunarodne matematičke Olimpijade u Americi – počinje Trutin.
Ističe da je učenike rušio s pravom.

– Napišite slobodno da sam iz tih razreda trebao na godinu baciti još četiri do pet učenika – rekao je novinarima Slobodne.

‘Rušio sam samo najgore’

Napomenuo je i da uopće nije strog.

Izdvojeni članak

Na Fizici dominirale jedinice: Ovo su najčešće ocjene na ispitima mature

– Negativnu sam ocjenu ipak dao samo onim najlošijima, koji usput i ometaju učenike koji žele i hoće nešto naučiti – obrazlaže Trutin.

Smatra da je sasvim normalno u poslu jednog profesora i odgajatelja da izvršava svoju zadaću, uči učenike, nagrađuje ih pozitivnim i kažnjava negativnim ocjenama.

– To je moj dio posla i dokle god ga radim bit će tako. Za mene je ova priča završena, a mjerodavne institucije, inspekcije, dakako da mogu doći i provjeravati cijelu proceduru popravnog ispita – kaže Trutin.

Odgovorio je i na pitanje koliko je jedinica posljednjih godina zaključio učenicima koji su ponavljali razred.

– Zaista ne vodim evidenciju, mislim stotinjak. I ne stidim se ni pred kim zbog toga. U konkretnom slučaju, za ove učenike mogu kazati da sam plaćen držati nastavu u školi u učionici, a ne na autobusnom kolodvoru. Ako mi se naredi, otići ću i tamo predavati svoj predmet, ali slažete se da to nije primjereno obrazovanju naših učenika. Mislim da sam vam ovim sve rekao, a ostalo je za mene bespredmetno – zaključio je Ante Trutin za Slobodnu Dalmaciju.