Pretraga

[Video] Studentima u Koprivnici prekipjelo: Evo kako preživljavaju bez studentske menze

A- A+

Problem studentske menze na Sveučilištu Sjever, točnije u Koprivnici provlači se već godinama. Nezadovoljni studenti hrane se isključivo u lokalnim pekarama, trgovinama i kuhaju u podstanarstvu, a mjesečni iznos na iksicama im propada iz mjeseca u mjesec.

Izdvojeni članak

Dodjeljene prve Rektorove nagrade na Sveučilištu Sjever

I dok njihova sastavnica u Varaždinu od 2005. godine ima studentski dom, a od 2014. godine i menzu, u Koprivnici već dvije godine nikako da se riješi slučaj studentske prehrane. Studentima su već dozlogrdila obećanja Ministarstva pa se medijskim istupima pokušavaju izboriti da se čuje i njihov glas.

Uz cijenu smještaja i režija koje dosežu i do 1.500 kuna, još gotovo toliko odlazi na hranu. Iako je menza, odnosno dijeljenje obroka ostvareno s Podravkom kratko postojalo 2015. godine, na ovogodišnji javni poziv upućen ugostiteljima javila su se dva objekta Hotel ‘Podravina’ i KTC-ov restoran no restoran je predaleko od Sveučilišta jer je na suprotnoj strani grada za što studentima treba 25 minuta hoda u jednom smjeru, piše Klikaj.hr

– Koprivnica je studentski gradi koji nema sve potrebne uvjete za život. Naime, nemamo menze već drugu akademsku godinu za redom. Studenti tjedno troše i do 200 kuna dok bi recimo da imamo menzu plaćali obrok 6.50 kuna, ističe student Nikola Heget druge godine Medijskog dizajna.

I Ivana Krauz, studentica Novinarstva koja je ujedno i podstanarka u Koprivnici dijeli nezadovoljstvo sa svojim kolegama.

– Živim već godinu i pol u Koprivnici, a iksicu sam koristila svega dvaput i to u Zagrebu i Varaždinu. Naši svi novci na iksici propadnu, a svoj budžet koji dobijemo u većini potrošimo na hranu, ističe Ivana.

Studentima je želja ujediniti dva grada sjeverne regije, Koprivnicu i Varaždin i ojačati obrazovni sustav, no nažalost razlike među njima i dalje su vidljive.