Pretraga

Vijeće EU smjestit će se u NSK, provjerili smo što to znači za studente koji ondje uče

A- A+

Republika Hrvatska od početka iduće godine počinje presjedati Vijećem Europske unije. Nekoliko institucija zato će se smjestiti u dio Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Što od 1. siječnja do 30. lipnja mogu očekivati korisnici, pitali smo Knjižnicu, a provjerili smo i što nas još očekuje u tom razdoblju.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica; foto: srednja.hr

I to smo dočekali, Hrvatska će voditi Europsku uniju. Naše presjedanje Vijećem Europske unije počet će nakon što šampanjcem obilježimo početak Nove godine, a završiti 30. lipnja.

Samo Vijeće i još nekoliko institucija bit će smješteno u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Zbog toga je Zemljoknjižni odjel, koji se nalazio u dijelu zgrade lijevo od glavnog ulaza već premješten iz NSK.

Što useljenje institucija znači za korisnike, pitali smo NSK.

Kao što Vam je poznato, u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu bit će središnji prostor za provedbu djelatnosti predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije te u tom razdoblju ne očekujemo veće izmjene u obavljanju naših redovnih djelatnosti, pa tako ni veće izmjene u radnom vremenu Knjižnice, odgovorili su.

Dakle, većih promjena neće biti, no ipak… Sudeći po sastavu Vijeća EU, očekuju se veće sigurnosne mjere u okolici NSK. Pa, možda nećete baš uvijek moći prijeći cestu da biste došli do knjižnice.

Znate li uopće tko čini Vijeće EU?

Izdvojeni članak

‘Učite i jedite’: Poznat datum ponovnog otvaranja menze na vrhu NSK

Vijeće Europske unije nema zajedničke članove već ga čine premijeri ili ministri svih zemalja članica Unije, ovisno o području o kojem se raspravlja. Primjerice, ako su tema financije, tada Vijeće čine ministri financija svake od zemalja članica. Sjednicom predsjedava ministar iz zemlje domaćina, dakle ministar Marić presjedao bi sjednicom o proračunu EU-a.

Vijeće EU predlaže zakone EU-a, razvija vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, sklapa sporazume između Unije i drugih država te donosi godišnji proračun EU-a zajedno s Europskim parlamentom.

Pa koliko je tih vijeća?

No Vijeće EU-a (Council of the European Union) treba razlikovati od Europskog vijeća (The European Council) i Vijeća Europe (Council of Europe).

Izdvojeni članak

Mladi znanstvenici u šoku: ‘U zgradi koja je bila namjenjena nama živjet će policajci’

Europsko vijeće određuje opće političko usmjerenje i prioritete Europske unije, a čine ga čelnici država ili vlada zemalja EU-a, predsjednik Europskog vijeća, predsjednik Europske komisije. Za razliku od Vijeća EU, Europsko se vijeće najčešće sastaje četiri puta godišnje.

Vijeće Europe, službeno, nije institucija Europske unije. Zadaća mu je jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države na europskom kontinentu, a ima 47 država članica, iako su među njima sve članice Europske unije.

Kako sve tri institucije u svojem imenu imaju riječ Vijeće, kada se govori samo o Vijeću (dakle, bez dodatka), misli se na Vijeće EU.

‘Profesore, nisam mogao učiti jer buše po NSK-u’

Pripreme za dolazak Vijeća u punom su jeku pa ste možda već primijetili buku u Knjižnici. NSK se zbog toga ispričava, radujući se pritom što će, nakon što se Vijeće iseli, dosad neuređeni dijelovi knjižnice ostati korisnicima.

Povijesni je to trenutak za Republiku Hrvatsku i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu jer će se za tu namjenu 1/3 njezina neizgrađenog i neuređenoga prostora preurediti i ostaviti u nasljedstvo budućim naraštajima njezinih djelatnika, korisnika, ali i svih građana Republike Hrvatske. Preuređenje je počelo 23. travnja 2019. i bit će završeno u prosincu 2019. godine.

Molimo sve korisnike usluga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za strpljenje jer postoji mogućnost da će se tijekom preuređenja stvarati buka koja bi mogla ometati njihov rad, ispričali su se iz NSK.