Pretraga

Vlada se predala: Limit oporezivanja ide na 60.600 kuna

A- A+

Buru je u javnosti izazvala naša vijest kako je limit nakon kojeg se oporezuje studentska zarada 15.000 kuna. Mediji su reagirali, studenti su se pobunili, a vrlo brzo je reagirao i sam vrh Vlade, koji je tvrdio kako je došlo do pogrešnog tumačenja, te će se izraditi novi pravilnik prema kojemu će se limit obračunavati mjesečno, a oporezivat će se zarada iznad 5.050 kuna. Studentski predstavnici na takav pravilnik nisu pristali te su se uspjeli izboriti da u zakonu bude zapisan limit oporezivanja od 60.600 kuna.

Foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Imamo dokaz: Ne plaćate porez nakon 5.050 kuna, jedini važeći limit je onaj od 15.000 kuna

Danas su se studentski predstavnici sastali s ministrom financija Zdravkom Marićem, od kojeg su zahtijevali da se u Zakonu o porezu na dohodak jasno postavi limit oporezivanja od 60.600 kuna, umjesto da porez i prirez se obračunava mjesečno s limitom od 5.050 kuna.

– Održali smo konstruktivan sastanak i moram pohvaliti predstavnike zborova jer su pokazali, ne samo da su dobri u znanju, nego i samim razgovorima. Osnovni zaključak je da smo dogovorili neoporezivi iznos od 60.600 kuna na godišnjoj razini, a ne kao što je najprije po pravilniku trebalo biti 5.050 kuna mjesečno. Uzeli smo u obzir da kod učenika i studenata postoji isprekidan rad i da je teško gledati zaradu na mjesečnoj razini. Naš je plan bio da Pravilnik donesemo u roku 90 dana, no ubrzat ćemo proces i donijeti ga do kraja siječnja, kazao je Marić novinarima, prenosi N1 i dodao kako se planira osnivanje novog tijela na razini Vlade koje će se baviti problemima učenika i studenata.

Iako u još uvijek važećem pravilniku stoji limit od 15.000 kuna, te se limit pod 5.050 kuna uopće ne oporezuje kako Vlada tvrdi, Marić kaže da nije došlo do pogreške, već do poteškoća u interpretaciji i komunikaciji, ali je i uvjeren da so danas ‘došli do poboljšanja.’

– Dogovorili smo da ćemo na razini Vlade oformiti jedno tijelo jer je evidentno da ovdje govorimo samo o poreznim aspektima rada učenika i studenata, a radi se o tematici koja je dobrim dijelom neadekvatno uređena. Preporučit ćemo Vladi formiranje tog radnog tijela, da jednim zakonskim rješenjem reguliramo i propišemo tematiku rada studenata, kazao je Marić za N1.

Limit za poreznu olakšicu roditeljima ostaje 15.000 kuna, unatoč predizbornom obećanju HDZ-a da će se povisiti na 50.000 kuna.