Pretraga

Volimo životinje, ali pronašli smo još osam razloga zašto je studij veterine odlična ideja

A- A+

Ovaj tekst mogao bi vas uvjeriti, dvoumite li se, da je studij veterine odlična odluka. Pronašli smo osam odličnih razloga za upisati Veterinarski fakultet uz onaj uobičajeni: ljubav prema životinjama. Ne samo da ćete sa studijem veterine imati različite mogućnosti zapošljavanja, već su tu i puno prakse, studentski projekti i udruge, nova oprema i moderna nastava…

veterinarski fakultet

Pronašli smo osam odličnih razloga za ići na studij veterine, uz onaj klasični: ljubav prema životinjama | foto: VEF

U Hrvatskoj se veterina studira na Veterinarskom fakultetu (VEF) Sveučilišta u Zagrebu. Studenti se upisuju na integrirani preddiplomski i diplomski studij koji traje 6 godina, odnosno 12 semestara. Jednostavnim rječnikom, to znači da obavezno morate položiti predmete svih 12 semestara kako biste dobili diplomu. Na VEF-u možete upisati i doktorski studij iz veterinarskih znanosti, a izvode i 17 poslijediplomskih specijalističkih studija na engleskom jeziku.

Najčešće nas na studij veterine motivira ljubav prema životinjama ili interes prema medicini i znanosti, ali to nisu jedini razlozi zašto je studij veterine super odluka. Mi smo ih pronašli još osam o kojima možda niste prije razmišljali. Ne samo da je veterinarska struka puno šira nego se uobičajeno misli i ne uključuje samo rad s kućnim ljubimcima, već i sam studij nudi brojne prednosti svojim studentima.

1. VEF je faks s kojim ne pomažeš samo životinjama, već i ljudima i cijelom svijetu

Čak 70% emergentnih bolesti, onih koje se u društvu pojavljuju prvi put, čine zoonoze – bolesti koje dijele ljudi i životinje. Zoonoze su, primjerice, groznica zapadnog Nila, virusna infekcija Zika ili ptičja gripa. Od njih nas zajedničkim snagama štite liječnici, veterinari i javnozdravstveni radnici. To je razlog zašto veterinari ne pomažu samo životinjama kako se uobičajeno misli, već čitavom svijetu. Sada razumijete i slogan Veterinarskog fakulteta koji glasi “U službi Jednog zdravlja”.

veterinarski fakultet

Slogan Veterinarskog fakulteta glasi “U službi Jednog zdravlja” | Foto: VEF

2. Upišeš li VEF, postat ćeš dio STEM zajednice

STEM je akronim na engleskom kojeg čine početna slova četiriju područja – science, technology, engineering i mathematics. STEM zanimanjima popularnost strelovito raste već nekoliko godina, s dobrim razlogom. U sektorima koji zapošljavaju STEM-ovce posla je sve više, a mnoge privlače i visoke plaće. Biomedicinske znanosti u koje spada i veterina ubrajaju se u STEM područje.

3. S veterinom imate šire mogućnosti zapošljavanja nego što možda mislite

Iako je liječenje kućnih ljubimaca svakako dio karijere veterinara, mogućnosti koje imate nakon što završite VEF zapravo su puno šire. Osim liječenja svih vrsta životinja, veterinari se mogu baviti proizvodnjom i kontrolom namirnica životinjskog porijekla, prevencijom zaraznih bolesti, laboratorijskom dijagnostikom, radom u farmaceutskoj industriji, radom s divljim životinjama… Želite li uvid u sve mogućnosti zapošljavanja nakon diplome s VEF-a, pogledajte ovaj članak koji smo nedavno napisali o toj temi.

Izdvojeni članak
veterinarski fakultet

Što zapravo možete raditi sa studijem veterine? ‘Mnogi ne znaju, naša je struka puno šira’

4. Na faksu ćete imati puno prakse koja vas priprema za tržište rada

Studiranje ne znači samo odlazak na predavanja. Za vašu buduću karijeru stručna praksa će biti puno važnija, budući da je to prvi “pravi” susret s poslom kojeg ćete, potencijalno, jednog dana obavljati. Praksa je posebno važna studentima biomedicinskih znanosti, a studenti VEF-a u prve četiri godine slušaju predavanja i pohađaju praktičnu nastavu iz brojnih predmeta. Zadnje dvije godine studija pohađaju praktičnu nastavu ovisno o odabranom usmjerenju (Farmske životinje i konji; Higijena i tehnologija animalnih namirnica i veterinarsko javno zdravstvo; Kućni ljubimci), a u 12. semestru odrađuju i stručnu praksu u trajanju od 30 radnih dana. Nakon toga su spremni samostalno preuzeti obveze svog budućeg zanimanja.

5. Faks će te podržati u ostvarivanju studentskih projekata

Studentski projekti posebno su korisni. Sudjelujući u njima imate priliku produbiti znanje, steći nove vještine koje će vam koristiti prilikom traženja posla, vidjeti kako teorija koju učite funkcionira u praksi, ali i pokazujete svoju proaktivnost što profesori i poslodavci itekako cijene. Studenti VEF-a imaju priliku sudjelovati u različitim projektima, a profesori ih u tome podržavaju i potiču. Primjerice, sudjelovali su u istraživanju morskih sisavaca, velikih zvijeri, insekata kao hrane za životinje i ljude… Više o tome možete pročitati ovdje.

veterinarski fakultet

Studij veterine znači puno prakse kako biste teoriju naučili primjenjivati | Foto: VEF

6. VEF nije samo fakultet nego i zajednica

Privlači li vas ideja studentskih projekata, a niste sigurni kako početi, dobar prvi korak bit će i priključivanje nekom od studentskih klubova ili udruga. Oni podižu iskustvo studiranja na novu razinu, a faks iz ustanove pretvaraju u zajednicu. Na VEF-u djeluje Udruga studenata veterinarske medicine (USVM) koja se sastoji od tri sekcije: IVSA Croatia (International Veterinary Students’ Association), Debatni klub Veterina te SportVEF koju čini muška i ženska futsal, odbojkaška ekipa, ekipa za stolni tenis… Osim toga, moći ćete se učlaniti u EQUUS, neprofitnu studentsku udrugu studenata VEF-a koja djeluje na poboljšanju uvjeta studiranja i provodi različite projekte, humanitarne akcije, kongrese i izlete. Njihov najveći projekt je edukativna izložba Reptilomanija+ koja je prepoznata kao brend VEF-a i nagrađena Rektorovom nagradom.

Osim toga, tu su Zbor studenata, Ured za razvoj karijere, akademsko i psihološko savjetovanje te Ured za studente koji će vam pomagati na svakom koraku studija. Najbolje od svega, svaki student 1. godine na VEF-u ima mentora, odnosno nastavnika koji mu pomaže u snalaženju u studentskom životu.

7. Studirat ćete u moderno opremljenom prostoru

Za bavljenje znanošću važna je oprema, a VEF je razmišljao i o tome. Bit će vam dostupni moderno opremljeni laboratoriji, a nedavno osnovan i izgrađen Laboratorij za stjecanje kliničkih vještina. Osim toga, poučavanje se također modernizira pa su tako izrađeni virtualni atlasi i zbirke nastavnih modela i simulacija koji su dostupni na web stranici fakulteta. Izrađen je i softver za poboljšanje sustava pismenih ispita te provođenje anketa među studentima i djelatnicima. U sklopu faksa postoje i zanimljivi muzeji, a muzejske zbirke se prenose u 3D modele koje je moguće pogledati na web stranici.

veterinarski fakultet

U sklopu faksa postoje i zanimljivi muzeji, a prostor faksa je suvremeno opremljen | Foto: VEF

8. Moći ćete studirati ili raditi vani

Poželite li tijekom studiranja otići na Erasmus studij ili stručnu praksu, VEF će vas u tome podržati. Imat ćete mogućnost dobiti stipendiju kroz Erasmus i Ceepus programe. Osim toga, fakultet nudi mogućnosti i za one koji nakon diplome požele raditi u inozemstvu. VEF posjeduje akreditaciju AZVO-a i Europske udruge ustanova za veterinarsku naobrazbu koja se bavi izdavanjem akreditacija fakultetima iz područja veterinarskih znanosti. To sve znači da je njihova diploma prepoznata i cijenjena u svijetu. Također, za sve koji žele karijeru u inozemstvu tu su i specijalistički studiji na engleskom jeziku koji vas za to pripremaju.


Tekst je nastao u suradnji Native studija i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Veterinarskog fakulteta. Objava teksta sufinancirana je iz sredstava Europskog socijalnog fonda.