Pretraga

U vrijeme kad nemoguće doći na faks, zagrebački student ispričao nam je kako je diplomski branio online

A- A+

Što zbog restriktivnih mjera, a što zbog potresa, mnogi studenti ove će godine vjerojatno diplomske radove morati braniti online. Tim povodom pričali smo s Petrom Haračijem, magistrom novinarstva, koji je diplomski rad na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti prošle godine obranio na daljinu. Kako je bio sudionik Work&Travel programa u Sjedinjenim državama, nije imao druge opcije, a iako priznaje da je i sam bio skeptičan, kaže kako bi ovakav način obrane trebao postati sve češći.

Foto: Samuel Bourke; Unsplash

– Prošlo ljeto sam radio u Americi putem Work&Travel programa, te sam obranu planirao imati nakon što se vratim u Hrvatsku krajem rujna. Ali je, u međuvremenu, moja mentorica dogovorila rad na nekom sveučilištu u inozemstvu, te je zbog toga bila primorana pomaknuti sve obrane na početak rujna što meni nije odgovaralo kad bih se zbog toga morao puno ranije vratiti u Hrvatsku. Ponudila mi je zato opciju da obranu odradim putem Skype-a u vezi čega sam na početku bio skeptičan, ali sam bio prisiljen to prihvatiti, priča Petar Harači.

Izdvojeni članak

Rektor Boras za srednja.hr: ‘Štete ćemo popraviti, a ovo je prilika da iz svega izađemo još bolji’

Magistar novinarstva zvanje je na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti stekao obranivši svoj diplomski rad na daljinu.

Ono što je za našeg sugovornika bila novina, uskoro bi moglo postati uobičajena pojava. Naime, što zbog restriktivnih mjera, a što zbog potresa, mnogi studenti ove će godine vjerojatno diplomske radove morati braniti online.

U intervjuu za srednja.hr, Harači kaže kako to ne bi trebao biti nikakav problem.

Jesi li imao problema s prijavom?

Nije bilo nikakvih problema, dio sam obavio online, a dio su mi pomogli riješiti mentorica i prijatelj.

Je li ti bio tko od tvojih prijatelja ili članova obitelji fizički bio prisutan na obrani u Zagrebu?

Ne, nije bilo nikakve potrebe da bilo tko od mojih poznanika bude tamo.

Je li bilo problema sa signalom?

Bilo je iako je u jednom dijelu moga izlaganja pukla veza što mi je otežalo prezentaciju pred komisijom, ali većinom je sve dobro funkcioniralo.

Gdje si se ti, fizički, nalazio dok si se snimao?

U kući u kojoj sam živio u to vrijeme, točnije u kuhinji budući da mi je tamo bilo najbolje osvjetljenje.

Po čemu se, po tebi, tvoja obrana razlikuje od drugih?

Očito po tome što sam ju imao na drugom kraju svijeta, bila je u 6 ujutro budući da je vremenska razlika bila 6 sati, a meni je obrana bila zakazana u podne, s time da sam se s posla vratio oko ponoći, a probudio sam se oko 5 da bih se pripremio i razbudio za obranu.

Misliš li da bi i drugi mogli braniti diplomske na isti način? Bi li tu, prema tvom mišljenju, bilo kakvih problema?

Vjerojatno bi mogli, ali to dosta ovisi o vrsti izlaganja koju će imati ispred komisije. Ako im se prezentacija temelji na usmenom izlaganju onda vjerojatno da, ali ako imaju potrebu da svoje izlaganje odrade putem nekakvih grafova i tablica onda bi im to moglo predstavljati neke probleme. Iako smatram da bi se i to moglo izvesti pomoću određenih programa.

Želiš li nešto dodati ili naglasiti, a da te nismo pitali?

Mislim da bi ovakva vrsta obrane trebala postati sve češća pogotovo jer nekim studentima može uštedjeti puno vremena i novca, a i daje im razne mogućnosti da konstruktivno upotpune vrijeme u iščekivanju obrane.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj preplatite se na naš YouTube kanal.
U prvom od nizu podcasta “U centru mature” koje radimo u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja gostovala je ravnateljica Ivana Katavić. Pogledajte što je rekla o ovogodišnjoj državnoj maturi:

Objasnila je kako se određuju pragovi prolaznosti na maturi

Otkrila nam je je i zašto su vrećice na maturi tako čvrste:

Pogledajte i kako je Borna Sor pojasnio budućnost humora te očekuje li pojavu totalitarizma.

A u našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

potjera do 2. travnja
milijunaš do