Pretraga

Ministarstvo u zakon nije stavilo važnu točku o diplomskim radovima: Pitali smo ih zašto

A- A+

U Nacrtu novoga Zakona o visokom obrazovanju, koje tek treba ući u javno savjetovanje, nigdje nema odredbe da se završni i diplomski radovi studenata moraju javno objaviti u internetskim bazama. Važan je to mehanizam transparentnosti koji su visoka učilišta dužna ispoštovati po važećim propisima, no Ministarstvo je, iz ovog ili onog razloga, to propustilo ubaciti u novi zakonski nacrt. Pitali smo ih da nam objasne zašto.

laptop

Foto: Pixabay

Kada je u javnost dospio novi zakonski nacrt, čitava je akademska zajednica pozdravila odredbu da se disertacije doktoranada moraju javno objaviti trideset dana prije obrane doktorata, odnosno trajno, trideset dana nakon. Jasno je zašto je to pozdravljeno; u budućnosti, postojanjem takvog propisa, ne bi bio moguć cirkus kakvom smo svjedočili s doktoratom Vice Mihanovića koji će, četiri godine nakon obrane, dobiti ‘aneks papir’ s ispravcima, citatima i objašnjenjima svega onoga što u njemu nije valjalo. No, mnogi su propustili da isti zakonski nacrt izostavlja važne odredbe o javnosti završnih i diplomskih radova studenata.

Poslali smo im detaljan upit

Konkretno, prema sada važećem Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, svi studenti, preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija, svoje obranjene radove moraju javno objaviti. Oni su trajno pohranjeni u internetskoj bazi Nacionalne i sveučilišne knjižnice i svatko, tko god poželi, u bilo kojem trenutku, mora imati pristup tim akademskim radovima. Napomenimo, diplomski, završni i doktorski radovi vrhunac je studijske razine i obranom takvog rada stječe se titula, od prvostupničke, preko magistarske sve do doktorske. Javna dostupnost radova kojima su postignute te titule važan je mehanizam transparentnosti koji je u važeći ZZDVO ušao u izmjenama i dopunama 2013., u vrijeme ministra Željka Jovanovića.

Izdvojeni članak
studentica

Redovni studenti, po novome, više neće moći biti u radnom odnosu ni imati vlastiti obrt

No, u novom zakonskom nacrtu koji je pripremila administracija ministra Radovana Fuchsa odredbama o trajnoj pohrani akademskih radova – završnih i diplomskih – u takvom obliku, nema ni traga. Čim smo to zamijetili kontaktirali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te ih pitali da nam razjasne situaciju. Postavili smo im nekoliko konkretnih pitanja; u prvom redu, zašto u zakonskom tekstu nema odredbi o obvezi pohrane spomenutih radova u internetskoj bazi NSK, jesu li slučajno ili greškom izostavljene ili namjerno, i ako je namjerno, koji je razlog.

Pitali smo ih i ne dovodi li izostanak te odredbe do smanjene netransparentnosti visokih učilišta, kao i hoće li, nakon što smo im na to ukazali, u zakonski nacrt dodati odredbu o dužnosti visokih učilišta da na internetu objavljuju završne, diplomske i doktorske radove. Ako pak neće s time ući u zakonski nacrt, pitamo Ministarstvo hoće li ući u neki drugi propis čiju izmjenu planiraju u ovoj godini, i ako da, koji će to zakon ili pravilnik biti.

‘Razmotrit ćemo prijedlog…’

Iz Ministarstva na naš upit dobivamo dosta štur odgovor. Kratko nam napominju već poznatu činjenicu da će doktorati, prvo trideset dana prije obrane na stranicama doktorskog studija, a onda i u nacionalnom repozitoriju trideset dana nakon obrane, biti dostupni. Ako to ne učine, napominju iz resornog Ministarstva, propisane su i prekršajne kazne. Sve to sadržano je u zakonskom nacrtu koji bi ovih dana trebao ući u javno savjetovanje.

Na naša detaljna pitanja o završnim i diplomskim radovima o kojima nema ni riječi u zakonskom nacrtu, planovima i razlozima zbog kojih ih nema, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovaraju samo da će prijedlog uvrštavanja odredbe o obvezi objave drugih završnih radova sveučilišta, veleučilišta i fakulteta razmotriti prilikom izrade konačnog prijedloga nacrta Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.


Više tekstova o reformi visokog obrazovanja pročitajte ovdje:

Nižu se reakcije na zakonski nacrt: Izlazak na studentske izbore treba biti obvezan za sve studente

Zagrebački senatori odbacili su Fuchsov zakon: Imaju i jedno baš bizarno objašnjenje zašto ne valja

Ministar želi studentima zabraniti pravo glasa? Neće birati rektore ni dekane, pitali smo ih što misle o tome

Redovni studenti, po novome, više neće moći biti u radnom odnosu ni imati vlastiti obrt

Sveučilište nedvosmisleno oko novog zakona: Studenti trebaju imati pravo glasa

Rektori bi po novome imali samo jedan mandat od 6 godina: Pitali smo ih što misle o tome

Ako se donese novi Zakon, visokih škola više neće biti: Dekanica otkrila što to znači za studente

Bivša ministrica komentirala je novi zakonski nacrt: ‘Studenti ne glasaju, to je primjereno’

Novi zakon donosi promjenu za 50.000 studenata, neki od njih iščekuju je već godinama

Da zaboli glava: Imamo dokument iz MZO-a, popisali su sve probleme na našim fakultetima

PRVA ANALIZA Fuchsov novi zakon: Promjene za visoke škole, studenti imaju nove titule, rektori samo jedan mandat…