Pretraga

Vrijeme je za vraćanje u formu: Tri razloga zašto su ispitni rokovi idealno vrijeme za početi vježbati

A- A+

Ispitni rokovi su vrlo često stresno vrijeme kada se sve zanemaruje, osim učenja. U teoriji. Kada se zaista pogleda što se sve radi kad su rokovi, očito je da se na sve moguće načine pokušava ispuniti vrijeme predviđeno za učenje. I zašto onda mnogi odlučuju prestati vježbati u vrijeme rokova?

Foto: Unsplash

Fizičko zdravlje jednako je bitno koliko i psihičko, a moglo bi se reći i da jedno ne ide bez drugoga. Ispitni rokovi svakako testiraju granice psihičkog zdravlja i potrebno je to isto staviti u fokus. Ako se ne posložite sami sa sobom, malo je moguće da ćete uspjeti proći kroz rokove uspješno.

Postoji cijeli niz stvari koje možete raditi kako biste brinuli o svom zdravlju, a tjelovježba je definitivno jedna od njih. Možda vam se čini da je to sada nepotrebno ili da će biti preveliko odvlačenje pažnje, no hoće li vam zaista tih pola sata dnevno utjecati na konačan ishod rokova? Eventualno će vam pomoći u ostvarenju boljih rezultata, sigurno neće odmoći!

Problem s vježbanjem danas općenito jest taj što dobar dio ljudi misli da je vježbanje rezervirano za one koji žele smršavjeti – što je totalno krivo razmišljanje! Vježbanje je odličan način za rješavanje stresa, ali prije svega, održavanje tijela u dobroj formi. Možete li doći na peti kat stepenicama bez da ostajete bez daha? Možete li potrčati za tramvajem bez da umirete sljedećih pet stanica?

U svakom slučaju, rokovi su, suprotno popularnom mišljenju, najbolje vrijeme za početi vježbati i graditi novu naviku. Još uvijek niste uvjereni? Donosimo nekoliko razloga zašto je to potrebno!

Izdvojeni članak

Kako studenti čuvaju imunitet: Od vitamina C i mandarina, do šetnji na otvorenom i redovitog vježbanja

Odmor od učenja

Ispitni rokovi su vrijeme pretjerivanja u učenju. Čak i da ste najgori student ikada (što se nadamo da niste), vjerojatno barem dan prije ispita provedete topeći se u skriptama, bilježnicama, prezentacijama i knjigama. U tom danu, koliko vremena izdvojite za sebe, za odmor? Vjerojatno deset minuta, koje provedete spavajući.

Odmor od učenja je vrlo bitan, između ostalog i za upijanje informacija. Kao i sa svime u životu, ako pretjerate – neće biti dobro. Kada odmarate, najbolje bi bilo posvetiti se kratkoj fizičkoj aktivnosti. Vježbanje potiče lučenje hormona sreće, ali će vas sasvim sigurno i razbuditi. Nakon vježbanja, za što je dovoljno pola sata, bit ćete spremni za daljnje učenje.

Forma

U ovo vrijeme pandemije kada je ograničeno kretanje i zaista većinu vremena provodimo na relaciji radni stol-krevet-kuhinja, teško je reći da ste u formi. Realno, prije ste barem na dnevnoj razini trčali za tramvajima, sada je i to postala rijetkost. Pandemija ne prolazi i sve više vremena provodimo u sjedećem (ležećem) položaju, što sasvim sigurno nije dobro za naše zdravlje.

Kad se odvijaju predavanja, vjerojatno se sami sebi opravdavate da jednostavno ‘nemate dovoljno vremena za vježbanje’ ili da ‘niste stigli danas, ali krećete sutra’. Koliko god stresni i strašni rokovi bili, nude mogućnost upravljanja vlastitim vremenom. Sada vam ta isprika ne stoji – pola sata dnevno možete izdvojiti za svoje zdravlje!

Rutina

Dok traju predavanja, vjerojatno živite u nekakvoj rutini, no što je sad kad su predavanja gotova? Vjerojatno živite od ispita do ispita, a sve između je ‘nešto’. Koliko god rutina nekima bila dosadna ili naporna, vrlo je bitna za nas ljude jer nam daje osjećaj sigurnosti. Ne morate imati cijeli dan isplaniran, no bilo bi odlično kad biste se držali nekih stvari na dnevnoj razini.

Vježbanje je odlična stvar za ukomponirati u novu rutinu – odaberite hoćete li vježbati ujutro za početak dana ili navečer kako biste umorni legli u krevet i pošteno se naspavali. U svakom slučaju, vaše tijelo će vam biti zahvalno za taj novi dodatak rutini.