Pretraga

Zagrebački SC ostvario značajan višak prihoda: Hoće li napokon izaći iz sanacije?!

A- A+

Sveučilište u Zagrebu uskoro bi trebalo opet preuzeti upravljanje Studentskim centrom. Naime, kako su nam otkrili iz SC-a, 2019. su imali prihod od preko 19 milijuna kuna. No, na pitanje kada će sanacija završiti, iz MZO-a ne odgovaraju.

Foto: Srednja.hr

Zagrebački Studentski centar zbog dugova od 121 milijuna kuna još 2013. dospio je u sanaciju. No sanacijski upravitelji još ga nisu napustili. Iako je država za, kako kažu, ‘sanaciju dugovanja iz proteklih razdoblja’ uložila preko 159 milijuna kuna, SC iz sanacije ni dalje nije izašao.

Pitali smo stoga sanacijskog upravitelja kakvo je stanje s prihodima.

– Studentski centar u Zagrebu je u 2019. godini poslovao pozitivno. Ostvaren je višak prihoda (SC je neprofitna organizacija i ne ostvaruje dobit!) u iznosu od 19.413.162 kn. U prvom polugodištu 2020. godine, zahvaljujući poslovanju prije početka pandemije, SC je ostvario višak prihoda u iznosu od 3.041.691 kn, kaže sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak.

Višak prihoda ostvaruju već godinama

Izdvojeni članak

Zastupnik u Saboru opleo po SC-u: Zapošljavaju nesposobne i podobne koji odgovoraju HDZ-ovcu Andriji Mikuliću

Najnoviji prihod tumači i činjenicom da su od početka pandemije smanjeni svi parametri poslovanja (broj realiziranih studentskih ugovora, broj obroka, broj prisutnih studenata u domovima).

Pitali smo ga i kada bi SC trebao onda konačno izaći iz sanacije.

– Odluku o izlasku iz sanacije ne donosi Studentski centar u Zagrebu, nego Vlada RH. Studentski centar u Zagrebu redovito izvještava MZO o svojem poslovanju, te će MZO predložiti rok za izlazak iz sanacije, a sve na temelju rezultata poslovanja, kaže Bošnjak.

A da nema smisla da su i dalje pod sanacijom govore i brojke iz prijašnjih godina.

Višak prihoda, prema godišnjim izvješćima dostupnim na njihovim stranicama, 2018. je iznosio 15.629.988 kn.
Višak su ostvarili i godinu ranije – 2017. su u višku bili s 28.123.582 kune od kojih je 20 milijuna kuna bio prihod od donacije za sanaciju. No od tada im država trebala dati ni kune.

Šute i MZO i Vlada

Odgovor na pitanje hoće li i kada završiti sanacijski postupak nad Studentskim centrom u Zagrebu te zašto je sanacija trajala toliko dugo, ako Studentski centar već dulje vrijeme ostvaruje višak prihoda, pokušali smo još 28. kolovoza doznati od Ministarstva znanosti, no njihov odgovor u mjesec dana nismo dobili.

Isto smo danas direktno pitali i Vladu, iz koje nam također nisu odgovorili.

Šute i na Sveučilištu, koje bi SC opet trebalo preuzeti u svoje okrilje.

Podsjetimo, Saborski zastupnik Demokrata Mirando Mrsić sa saborske je govornice u travnju prozvao glavnog državnog inspektora i predsjednika zagrebačkog HDZ-a Andriju Mikulića za netransparentno zapošljavanje u zagrebačkom SC-u. HDZ Pešćenica, smatra Mrsić, uzurpirao je Studentski centar i na prvom im je mjestu osobni interes, ali ne studenata, već Mikulićeve ‘kumsko-stranačke bratije’.