Pretraga

Katoličko sveučilište pojasnilo kako će na novom studiju medicine podučavati priziv savjesti

A- A+

Predstavnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta odgovorili su na pitanje koje zanima mnoge: kako će se na novom studiju medicine HKS-a podučavati priziv savjesti i hoće li studenti dobiti nepristrane informacije. O tome su u emisiji Hrvatske katoličke mreže govorili rektor Željko Tanjić i privremeni dekan Dalibor Karlović.

Ultrazvuk za vrijeme trudnoće

Ultrazvuk za vrijeme trudnoće
Foto: Pexels; Mart Production

Argumenti, emisija Hrvatske katoličke mreže prošloga je tjedna ugostila profesore Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Rektor Željko Tanjić, privremeni dekan Medicinskog fakulteta Dalibor Karlović i pročelnica Odjela za sestrinstvo Marta Čivljak govorili su o novom studiju medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

‘Svatko će postupati po svojoj savjesti’

Kada smo prije gotovo dvije godine objavili vijest da je Agencija za znanost i visoko obrazovanje dala zeleno svjetlo elaboratu studija medicine na HKS-u, podigla se velika buka. Većina argumenata protiv tog studija nije se ticala organizacijskih, kadrovskih i drugih relevantnih pitanja već – ni više ni manje nego – priziva savjesti. U emisiji Katoličke mreže o tome su dosta konkretno govorili uključeni akteri.

– Kao netko tko svakodnevno radi u zdravstvenom sustavu, ja nisam samo nastavnik, već sam i liječnik, mislim da priziv savjesti treba ostaviti individualno svakom čovjeku. To je nešto što će se problematizirati na našem studiju kao što se problematizira na bilo kojem drugom studiju medicine. Svaki student će dobiti adekvatne informacije i na osnovu toga, opet po svojoj savjesti postupati i onda kada bude radio kao liječnik, rekao je Karlović.

Izdvojeni članak
hrvatsko katoličko sveučilište

Medicina na HKS-u: Ostavimo se fobije od svega katoličkog i okrenimo se bitnomu

Na upit urednice upućen prvenstveno Karloviću nadovezao se i rektor Tanjić, istaknuvši što priziv savjesti predstavlja te iz kojeg razloga postoji. Istovremeno je naglasio važnost regulacije te prakse.

– Priziv savjesti je jedna od temelja slobodnog, demokratskog, uređenog društva koji je zagarantiran svim zakonima i međunarodnim konvencijama, i koji zapravo svjedoči temeljno o jednome, bez obzira iz koje perspektive ide. To je da pozitivni zakoni države, koliko su god različiti, ne mogu u temeljnim pitanjima života, smrti i onih ključnih i graničnih pitanja ne mogu biti iznad savjesti pojedinca. Bez priziva savjesti naše društvo ne bi bilo takvo kakvo jest. Naravno da se priziv savjesti mora regulirati i ne može postojati zbog nečijeg komoditeta, rekao je profesor Tanjić.

‘Neće se ništa zatajiti ili reći iz katoličke perspektive’

Osvrnuo se ovom prilikom implicitno i na jedan od osvjedočenih fenomena u zdravstvu, istaknuvši kako se ne smije dogoditi da neki liječnik ima priziv savjesti u javnoj, a onda kada radi u privatnoj ustanovi, tog priziva nema.

– Sigurno da ćemo mi nastojati kroz ovo područje na medicinskoj humanistici pokazati sve važnosti priziva savjesti, polazeći iz kršćanske antropologije. Naravno da studentu medicine iz HKS-a neće biti uskraćena nijedna bitna informacija, neće se ništa zatajiti ili reći iz neke katoličke perspektive, ali će ga se sigurno poticati da vidi važnost i vrijednost toga načina djelovanja kao i što će mu su jasno pokazati vrijednost života od samoga začeća pa do prirodne smrti. Kako će liječnik kasnije djelovati to uistinu ovisi o njemu, ali nadamo se da će to biti dobro formirana i izgrađena savjest, stručno, znanstveno i osobno. To je ono što je dobro istaknuti, naglasio je rektor.

Cijelo gostovanje možete pogledati u videu ispod.

Dubiozne okolnosti pokretanja

Već dugi niz godina, praktički od najave da Katoličko sveučilište planira pokrenuti svoj studij medicine, srednja.hr detaljno prati i izvještava o tom procesu. Pokretanje ovog studija bilo je, u najmanju ruku, trnovito.

Nacionalno vijeće za znanost prvotno je odbijalo dati suglasnost koja je potrebna za pokretanje, a studiju su se protivili i čelnici četiriju etabliranih medicinskih fakulteta u zemlji – u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. No, došlo je do promjene mišljenja.

Medicinski fakultet u Zagrebu potpisao je ugovor o suradnji s Katoličkim sveučilištem, koji nam još uvijek ne žele dostaviti, a Nacionalno vijeće dalo je suglasnost. Tako je prošlog ljeta i resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo dopusnicu kao konačno odobrenje pred pokretanje novog programa.

Plaćamo im darove za sv. Nikolu

Katoličko sveučilište je privatno, no hrvatska ga država kontinuirano i sve više sufinancira iz javnih sredstava. Na to se, konkretno, godišnje troši više od dvadeset milijuna kuna te će se taj iznos, prema planu proračunskih izdvajanja za HKS, u naredne dvije godine popeti i do preko 26 milijuna kuna. Povećanje se pravda upravo novim studijem medicine.

Tim se sredstvima financiraju razni rashodi Katoličkog sveučilišta koji se odnose na zaposlene. Konkretno, radi se o plaćama za redovan rad, doprinosima te drugim troškovima poput isplate regresa, božićnice, jubilarne nagrade, otpremnine, pomoći. Na listi troškova koju zaposlenicima Hrvatskog katoličkog sveučilišta financiramo iz državnog proračuna nalaze se – vjerovali ili ne – i darovi za djecu povodom blagdana sv. Nikole.


Pročitajte više tekstova na ovu temu:

Alemka Markotić predavat će na medicini Katoličkog sveučilišta: Prije par godina u ime Klinike potpisala suradnju

Otvorio se novi studij medicine u Zagrebu: Upisuje studente već od jeseni, godina 38.000 kuna

Ministar se zbog medicine na Katoličkom sveučilištu sastaje i s Bozanićem, a detalja o studiju – nigdje

Nedostaje nam liječnika, ali novi studij medicine na Katoličkom sveučilištu to neće promijeniti

Medicinski ipak podržao medicinu na Katoličkom sveučilištu, potpisali sporazum koji ne žele pokazati

Medicina na HKS-u: Ostavimo se fobije od svega katoličkog i okrenimo se bitnomu

Imamo malu ekskluzivu: Ministarstvo izdalo dopusnicu za medicinu na Katoličkom sveučilištu

Katoličko sveučilište pojasnilo kako će na novom studiju medicine podučavati priziv savjesti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap