Pretraga

Velike novosti za studente: Moći će podići novac s iksice koji ne potroše u menzi

A- A+

Uskoro se mijenja pravilnik vezan uz studentsku prehranu, a jedna od ključnih novosti ona je da će studenti moći podići novac s iksice koji nisu potrošili u menzama. Jedna je to od mjera kojima se olakšava život studenata koji ne stignu do menzi zbog posla ili jednostavno u blizini mjesta stanovanja nemaju menzu.

plaćanje u menzi - ručak

Plaćanje u menzi u Osijeku | foto: srednja.hr

Dvaput mjesečno, prvog i petnaestog u mjesecu, studentima na iksicu ‘sjeda’ subvencija za prehranu u menzama. Zbog te subvencije iznos koji studenti plaćaju za meni u menzi je 0,86 eura, umjesto pune ekonomske cijene. No, poznato je većini onih koji su studirali, nerijetko se taj iznos subvencije na iksici ne potroši do kraja novog subvencijskog razdoblja.

Želi se olakšati studentima koji ne stignu do menze ili je nemaju u blizini

To je najčešće slučaj sa studentima koji ne stanuju u blizini menzi ili jednostavno konzumiraju manje obroka u menzama. Vladajući su zato, zgodno uoči izbora, donijeli odluku da će studenti moći podići novac s iksice koji ne utroše na hranu u menzama. Princip će biti jednostavan, bit će potrebno doći na blagajnu menze te na kraju subvencijskog razdoblja zatražiti isplatu preostalih sredstava na iksici.

– Na ovu mjeru odlučili smo se prvenstveno zato što sve više studenata radi i jednostavno nemaju vremena otići u menzu, čekati u redu i onda ondje nešto pojesti. A jesti moraju. Pa da si tim sredstvima barem malo olakšaju kupnju hrane u trgovinama. Drugo, postoje i studenti koji jednostavno ne stanuju u blizini neke menze, a trebali bi uživati ista prava na sredstva na iksici kao i oni kojima je menza udaljena svega nekoliko metara. I njima bi to u ovo doba visokih cijena trebalo olakšati studentski život, kažu nam iz ministarstva.

Spas za neke studente

Ovu mjeru, očekivano, podržavaju i studenti koje smo pitali za komentar.

– Ja u menzu zaista ne stignem, i sami znate koliki su ponekad redovi, a još kad se uračuna vrijeme za pojesti obrok… Radim gotovo svaki dan i imam predavanja, dakle ili sam na poslu ili na fakultetu koji nema menzu. Uglavnom se hranim u pekarama i često si nešto skuham, a cijene namirnica skočile su u nebo. Tako da ću taj novac koji podignem s iksice i koristiti za kupnju namirnica. Iskreno, ovo mi je spas, budući da se u potpunosti sama financiram, a uz visoke cijene u trgovinama već mi je najavljeno i povećanje stanarine, kaže nam zagrebačka studentica Nives.

Prvi april! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.