Pretraga

Zapuhao vjetar slobode na Sveučilištu? RGN odbio podržati Borasovu kandidaturu

A- A+

Kandidati za rektora Sveučilišta u Zagrebu, dva Damira – Bakić i Boras, trenutačno od zagrebačkih fakulteta prikupljaju podrške za vlastite kandidature. Do 25. siječnja fakulteti moraju odlučiti daju li podršku kandidaturi onog kandidata koji je to od njih zatražio. Aktualni rektor Boras podršku za kandidaturu, osim na senatskim vijećima područja, zatražio je i od 15 zagrebačkih fakulteta. Među njima je bio i Rudarsko-geološko-naftni fakultet, no na jučerašnjoj sjednici vijeća fakulteta, RGN je rektora odbio pozdraviti tradicionalnim rudarskim pozdravom ‘Sretno!’. Naime, nisu podržali njegovu kandidaturu za novi rektorski mandat.

Damir Boras / foto: Ivan Božić|srednja.hr

Dva kandidata za rektora zagrebačkog sveučilišta, Damir Bakić i Damir Boras, trenutačno su u misiji pribavljanja podrški zagrebačkih fakulteta za vlastite kandidature. Naime, prijedlog za izbor rektora može dati jedno ili više senatskih vijeća područja ili najmanje tri vijeća sastavnica (fakulteti, umjetničke akademije).

Borasu podrška tri vijeća područja

Izdvojeni članak

Bitka za Sveučilište službeno počela: Borasu se jedino usudio suprotstaviti Damir Bakić s PMF-a

Oba kandidata već su prošli tjedan zadovoljili minimalni uvjet i prikupili podršku po jednog senatskog vijeća područja – Borasa je prvo podržalo Vijeće društveno-humanističkog područja s 57 glasova ZA i 22 PROTIV, a Bakića njegovo matično Vijeće prirodoslovnoga područja s 24 glasa ZA i jednim PROTIV. Osim navedenih vijeća područja, oba su kandidata zatražila podršku od Vijeća tehničkoga područja te Vijeća biomedicine i zdravstva.

Oba vijeća područja podržala su Borasovu kandidaturu – Vijeće biomedicine i zdravstva s omjerom glasova 35:7 u korist Borasove kandidature, a Vijeće tehničkoga područja s omjerom 35:14 glasova u Borasovu korist.

Javnim glasovanjem RGN odbio podržati kandidaturu aktualnog rektora

Izdvojeni članak

Izbori za rektora u malom: Boras uvjerljivo odnio pobjedu u prvom neslužbenom krugu

Osim senatskih vijeća područja, kandidati su mogli tražiti i podršku za kandidaturu od vijeća sastavnica, odnosno fakulteta. Kako smo doznali, aktualni rektor podršku je zatražio od čak 15 vijeća sastavnica Sveučilišta. Tako je jučer svoj program predstavljao Vijeću Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, no podrška RGN-a njegovoj kandidaturi je izostala.

To nam je jutros potvrdio dekan RGN-a Zoran Nakić. Tijek sjednice i glasovanje nije htio komentirati, no neslužbeno smo doznali da je glasovanje na sjednici bilo javno te da su glasovi otprilike bili raspoređeni u trećinama – 1/3 za podršku Borasovoj kandidaturi, 1/3 protiv podrške, a 1/3 vijeća bila je suzdržana.

Raspored daljnjih Borasovih predstavljanja programa na vijećima sastavnica, kao niti o kojim sastavnicama se radi, nije nam poznat.

Znakovit izostanak tradicionalnog rudarskog pozdrava ‘Sretno!’

Izdvojeni članak

Dok ste sinoć gledali rukomet, u emisiji Peti dan nitko nije ni pokušao braniti neobranjiva (ne)djela rektora Borasa

S druge strane, Damir Bakić podršku je zatražio od vijeća svog matičnog fakulteta – Prirodoslovno-matematičkog te od vijeća Akademije dramske umjetnosti i Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Na već održanoj sjednici Vijeća PMF-a, Bakić je tajnim glasovanjem dobio jednoglasnu podršku za vlastitu kandidaturu. Predstavljanje njegova programa na vijećima ADU-a i FOI-a tek slijedi.

No, zanimljivo je primijetiti da je aktualni rektor Boras s RGN-a otpravljen uz izostanak tradicionalnog rudarskog pozdrava ‘Sretno!’. Opće je poznato da Senat Sveučilišta u posljednje tri godine šutke odobrava poteze rektora Borasa, no na RGN-u se očito ipak ne slažu s njegovim brojnim dvojbenim potezima, što su jasno iskazali javnim glasovanjem.