Pretraga

Bitka za Sveučilište službeno počela: Borasu se jedino usudio suprotstaviti Damir Bakić s PMF-a

A- A+

Nešto više od mjesec dana dijeli nas od sveučilišnog događaja godine – izbora za rektora Sveučilišta u Zagrebu. Svoje kandidature krajem prosinca podnijeli su aktualni rektor Damir Boras i njegov jedini protukandidat, profesor PMF-a te član Senata Damir Bakić. U utorak su oba Damira predstavljala svoje programe na matičnim senatskim vijećima područja – Boras je za svoju kandidaturu dobio podršku Vijeća društveno-humanističkog područja, a Bakić svog Vijeća prirodoslovnoga područja. Ovim podrškama oba Damira zadovoljavaju uvjete za službenu kandidaturu.

Damir Boras, Damir Bakić | Foto: srednja.hr

U utorak su se na Sveučilištu održavale sjednice Vijeća društveno-humanističkog područja te Vijeća prirodoslovnoga područja, na kojima su kandidati za rektora – aktualni rektor Damir Boras te njegov protukandidat Damir Bakić, tražili podršku za vlastite kandidature. Naime, prijedlog za izbor rektora, na temelju podnesene kandidature, može dati jedno ili više senatskih vijeća područja ili najmanje tri vijeća sastavnica Sveučilišta.

Vijeće prirodoslovnoga područja podržalo Damira Bakića kao kandidata za rektora s 24 glasa ZA i jednim PROTIV

Izdvojeni članak

Damir Bakić predao kandidaturu za rektora: ‘Pokazat ću da upravljanje Sveučilištem ne znači vladati, nego služiti’

Na Vijeću prirodoslovnoga područja, svoj je program predstavljao Borasov jedini protukandidat, profesor matematike s PMF-a i član Senata Damir Bakić.

Od 30 članova Vijeća, sjednici je prisustvovalo njih 25. 24 člana tajnim su se glasovanjem izjasnila ZA podršku Vijeća prirodoslovnog područja Bakićevoj kandidaturi, a jedan član bio je PROTIV podrške. Time je Bakić dobio podršku prirodoslovnog vijeća za svoju kandidaturu. Prema statutarnim propisima, za valjanu kandidaturu dovoljna mu je podrška samo jednog vijeća pa je ovime ‘spremio u džep’ službenu kandidaturu.

Vijeće društveno-humanističkog područja podržalo Borasovu kandidaturu s 57 glasova ZA i 22 PROTIV i istovremeno produljili Borasov radni odnos do 2022. godine

Aktualni rektor Damir Boras podršku je zatražio od svog matičnog Vijeća društveno-humanističkog područja (DHV). Ovo senatsko vijeće broji ukupno 96 članova, od kojih je na sjednici u utorak bilo prisutno njih 81. Nakon što je kandidat i aktualni rektor predstavio program, članovi Vijeća pristupili su tajnom glasovanju.

57 članova glasovalo je ZA podršku DHV-a Borasu, 22 je bilo PROTIV, a 2 su listića bila nevažeća. Borasu je, također, za valjanu kandidaturu dovoljna podrška samo jednog vijeća područja te je tako i on službeni kandidat za rektora.

Izdvojeni članak

Izbori za rektora u malom: Boras uvjerljivo odnio pobjedu u prvom neslužbenom krugu

Kako doznajemo s DHV-a Borasu je na prijedlog Učiteljskog fakulteta, na kojem je zaposlen na 10% radnog vremena, produljen radni odnos do 30. rujna 2022. Svakako neobična praksa s obzirom na to da mu je tijekom 2017. radni odnos prvo produljen do 30. rujna 2019. Novim produljenjem do 2022. godine, Borasu je omogućeno da u slučaju pobjede na izborima, u cijelosti odradi drugi rektorski mandat (koji ističe 30. rujna 2022.). Na opasku jednog od članova DHV-a da se radi o presedanu u kojem se godinu i pol prije isteka prvog produljenja već sad produljuje radni odnos za dodatne tri godine, dekan Učiteljskog fakulteta Ivan Prskalo, Borasov poslodavac, kazao je kako je sve u statutarnim okvirima.

Polako, ali sigurno, naš odnos s rektorom napreduje: U svojoj prezentaciji nije nas kritizirao, nego se referirao na istraživanje našeg portala iz 2013. godine

Osim toga, drugi član DHV-a upitao je aktualnog rektora o tome kako misli poboljšati procedure koje se temelje na zakonu, primjerice prilikom slanja zatražene dokumentacije Ministarstvu u postupcima upravnih nadzora. Rektor je kazao kako se trenutno ništa neće slati MZO-u te kako ‘smo mi to dali na Ustavni sud’.

Izdvojeni članak

Medijska blokada: 48 neugodnih pitanja na koje nam Sveučilište u Zagrebu ne želi odgovoriti

Jedan od studentskih predstavnika DHV-a upitao je rektora kako komentira činjenicu da je u posljednjih godinu dana ispred rektorata imao dva studentska prosvjeda i blokadu nastave na Hrvatskim studijima. Rektor mu je odgovorio kako on podržava takav način izražavanja mišljenja, kako je kao prodekan Filozofskog i sam imao studentsku blokadu, no kako se problemi moraju rješavati institucionalnim putem.

Dosta zabavno, Boras se tijekom prezentacije svog programa na DHV-u dotaknuo Srednja.hr na afirmativan način. Nije nas kritizirao, kao što bismo očekivali, već se u svojoj prezentaciji pozvao na rezultate istraživanja Srednja.hr iz 2013. godine o odlukama i namjerama maturanata prilikom upisa na fakultete. Polako, ali sigurno, naš odnos s rektorom napreduje.

Posebno zanimljivo bit će u ponedjeljak na Vijećima tehničkoga i biomedicinskoga područja, od kojih i Bakić i Boras traže podršku za svoje kandidature

Bez obzira na podrške svojih matičnih vijeća, rektorski kandidati mogu tražiti podršku i više vijeća područja ili vijeća sastavnica Sveučilišta. Prema našim informacijama, posebno će zanimljivo biti u ponedjeljak na Vijeću tehničkoga područja i Vijeću biomedicine i zdravstva, na kojima će oba kandidata predstavljati svoje programe i tražiti podršku za kandidaturu. Vijeće područja može podržati samo jednoga kandidata.

Osim navedenih vijeća, Bakić će podršku tražiti i od vijeća sastavnica – Akademije dramske umjetnosti te Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Izbori za rektora održavaju se 23. veljače ove godine na izbornoj sjednici Senata Sveučilišta.