Pretraga

Studenti uspješno organizirali dvije konferencije iz područja energetike i geotermalne energije

A- A+

Prvu konferenciju pod nazivom ‘Geothermal Energy Conference’ organizirali su studenti Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u sklopu studentskog ogranka Američkog društva naftnih geologa (AAPG Zagreb), a održana je od 7. do 9. ožujka 2024. Konferencija je zamišljena kao platforma za razmjenu znanja, iskustava te razgovore o najnovijim dostignućima i budućim smjerovima razvoja geotermalne energije, kao i presjek trenutnog stanja u Hrvatskoj i uvid u europsko viđenje geotermalne energije.

Foto: RGN

Na konferenciji je sudjelovalo preko 100 sudionika iz akademske zajednice, stručnjake iz geotermalne industrije poput tvrtki Fika Eco, GeoDa Consulting, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Agencije za ugljikovodike te privatnog sektora. Tijekom dva dana održavanja konferencije stručnjaci iz područja geotermalne energije su predstavili sudionicima prednosti i problemi prilikom iskorištavanja geotermalne energije te kako Hrvatska stoji s iskorištavanjem geotermalne energije, u što je najbolji uvid dala gospođa Jadranka Leško, načelnica sektora u Upravi za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja . Naime, Republika Hrvatska ima 60% veći geotermalna potencijal u odnosu na europski prosjek te jasno definirane zakone o iskorištavanju tog  potencijala.

Osim tehnoloških aspekata, na konferenciji se razgovaralo o pitanju održivosti i ekoloških utjecaja geotermalne energije, te potaknula raspravu o primjerima dobre prakse, a to je svakako Grad Bjelovar koji je krenuo u projekat vrijedan 4,4 milijuna eura gdje je na dubinama od oko 1 500 metara pronađena geotermalna voda temperature 83 stupnja u ležištu i protočnosti 30 litara u sekundi što će biti i više nego dovoljno za planiranu industrijsku zonu pored Bjelovara.

Drugu konferenciju, točnije 11. međunarodni studentski energetski kongres pod nazivom ‘Annual Student Energy Congress 2024’, održan je od 11. do 14. ožujka 2024. godine, a organizirao ga je studentski ogranak Svjetske udruge naftnih inženjera, SPE-a Zagreb. ASEC 2024 je platforma za raspravu o ključnim temama i izazovima u energetskoj industriji, a bila je podržana visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske – Zorana Milanovića, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatske gospodarske komore. Pozdravne govore održali su dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Vladislav Brkić, predsjednik Studentskog ogranka SPE-a Zagreb, Robert Lukač, kao i prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju, prof. dr. sc. Jurica Pavičić.

Na ovogodišnjem izdanju ASEC-a 2024 sudjelovalo je preko 200 sudionika, uključujući vodeće stručnjake, studente i entuzijaste iz energetskog sektora. Održana su dvije panel diskusije s vodećim liderima energetskih kompanija na prostoru Republike Hrvatske. Rasprave su se fokusirale na postizanje balansa između trenutnih trendova energetske industrije potaknutih politikom održivog razvoja te privlačnosti industrije budućim studentima i stručnjacima, a ujedno je obuhvatila evoluciju industrije kroz povijest te istaknula važnost prilagodbe i inovacije prema promjenama na tržištu.

U okviru konferencije održana su i predavanja mladih predstavnika iz industrije s fokusom na današnju energetsku perspektivu i potrebu razvoja mentalne otpornosti među studentima i stručnjacima. ASEC 2024 dodatno je obilježen održavanjem regionalnih kvalifikacija najvećeg Europskog prvenstva u kvizu znanja PetroBowl (2024 SPE PetroBowl Europe Regional Qualifier) te natjecanjem SPC (2024 Student Paper Contest) na kojem su sudjelovali autori najboljih studentskih stručnih radova u Europi. Kongres je zaključen posjetom Podzemnog skladišta plina Okoli, pružajući dodatnu priliku studentima za međusobno povezivanje i učenje.