Pretraga

Zašto su Pravo i PMF tražili odgodu nove odluke o školarinama?

A- A+

Na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu zatražena je odgoda o primjeni Odluke o novom modelu studentskih participacija. PMF će ostati na starom sistemu, jer je to povoljnije za njihove studente. Na Pravnom fakultetu također je zatražena i dobivena ista takva odgoda, međutim postoji dio studenata za koje nije povoljnija. – Za neke je, a za neke nije povoljnije,kazali su nam u upravi Pravnog fakulteta.

Prirodoslovno – matematički fakultet u potpunosti prihvaća Vladinu odluku, ali je po točki 7 iste odluke tražio prijelazno razdoblje u trajanju jedne akademske godine.
– Tražili smo tu pauzu zbog kratkoće vremena i zato što ni sami studenti nisu sa svime upoznati, a još nemamo suglasnost Fakultetskog Vijeća, kazao nam je Amir Hamzić, dekan PMF-a.

Ovo izuzeće će biti povoljnije za studente PMF-a, jer bi po novoj odluci svi koji imaju od 30 do 54 ECTS-a plaćali školarinu do maksimalno 8 400 kuna, što je po ECTS bodu 140 kuna.
Zasad su školarine od tisuću do šest tisuća kuna.

Naprimjer preddiplomski studij geologije, fizike i biologije iznosi oko 3 tisuće kuna. S primjenom ove Odluke, to bi bio financijski skok veći od 5 tisuća po učeniku.

Izdvojeni članak

Razlozi zbog kojih studenti padaju ispite

Na Pravu će neki proći jeftinije, neki neće

Pravni fakultet, zajedno s još tri fakulteta također je zatražio odgodu Odluke Senata o studentskim participacijama. Mnogi studenti su se na to požalili, jer svi koji imaju od 30 do 55 ECTS bodova plaćat će i ovu godinu 6 300 kuna.

Da Fakultet nije zatražio odgodu primjene odluke, oni bi plaćali mnogo manje, točnije po ECTS bodu 120kn.

– Ovakva situacija je za neke povoljna, a za neke nije, kazao nam je Saša Nikšić, prodekan na Pravnom fakultetu.

Objašnjava da bi svi studenti koji imaju ispod 30 ECTS boda platili po novom sistemu naplate 7200 kuna, a ovako im ostaje iznos od 6 300kn.

Uprava je tražila odgodu, jer kako kažu, nisu htjeli uvoditi ovakve promjene u tako kratkom roku, svega dvadesetak dana prije početka akademske godine.
Prodekan Nikšić napominje kako nije istina da Pravni fakultet trlja ruke nad većom zaradom, jer ovom odgodom Odluke oni ne bi zaradili više nego što inače prihoduju.

Za oko 30 posto studenata ova Odluka je zasigurno povoljna. To su svi oni koji imaju iznad 55 ECTS bodova, te školarinu neće plaćati iz svog džepa.