Pretraga

Zbog kazne od 5 tisuća kuna mora vratiti dekanovu nagradu: ‘Više se isplati gurati dijete u nogomet, nego prema knjizi’

A- A+

Čini se kako se u Hrvatskoj izvrsnost ne nagrađuje već kažnjava. Barem je tako u slučaju jedne splitske studentice, koja je zbog primanja dekanove nagrade u iznosu od 2.000 kuna na kućnu adresu primila kaznu u iznosu od 5.000 kuna. Naime, bila je prijavljena kao porezna olakšica svojim roditeljima te prekoračila limit prihoda propisan Pravilnikom.

Foto: Pixabay

Do ove je godine vrijedilo pravilo da porezna olakšica možete biti jedino u slučaju kada vam prihodi ne premašuju 13.000 kuna godišnje. Taj limit je novim Pravilnikom o porezu na dohodak povećan, pa tako sada iznosi 15.000 kuna. Međutim, jedna je splitska studentica u prošloj godini prekoračila spomenuti limt od 13.000 kuna i to zbog primanja dekanove nagrade od 2.000 kuna.

To i stipendija za izvrsnost, njenim su roditeljima priuštili porezno rješenje s visokim iznosom kazne, piše Slobodnadalmacija.hr.

Izdvojeni članak

Sa zakašnjenjem od šest dana, objavljen novi Pravilnik o porezu na dohodak

– U njemu je stajalo kako državi moram vratiti više od 5.000 kuna, i to s osnova osobnog odbitka djeteta koje nije smjelo primiti dekanovu nagradu! Naime, kćerku sam prijavila kao poreznu olakšicu, a ona, u godini dana, ne smije ‘zaraditi’ više od 13.000 kuna. Taj smo limit, zbog stipendija i primljene dekanove nagrade, prešli za nekih osamdesetak kuna i ja sad trebam platiti više od pet tisuća! Prošle je godine, međutim, zakonodavac tu granicu pomaknuo na 15.000 kuna, no takvo se pravilo primjenjuje tek od ove godine. Ono što je mene najviše razljutilo jest to što država ne prepoznaje izvrsnost u učenju, za razliku od izvrsnosti u sportu. Naime, sportske nagrade su izuzete od oporezivanja, kako stoji u Pravilniku o porezu na dohodak, za razliku od ovih u znanosti i obrazovanju. Izvrsnost u učenju ovaj Pravilnik, drugim riječima, ne prepoznaje… Drugim riječima, ako nečije dijete trenira badminton i osvoji medalju na nekom prvenstvu, te dobije nagradu u iznosu od 5.000 kuna, to se ne oporezuje. Nije mi namjera minorizirati bilo čije uspjehe, ali država, na žalost, to čini budući da dekanove nagrade oporezuje, kaže razočarana majka studentice za Slobodnadalmacija.hr.

Kako kaže, jedino što se u ovakvim situacijama može učiniti jest odjaviti dijete s porezne kartice, no pita se kako bi se ona sama mogla uzdržavati s 800 kuna mjesečne stipendije, koju je ostvarila temeljem izvrsnog uspjeha na studiju. Stoga su zbog nastale situacije odlučili novčanu nagradu vratiti fakultetu.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte najbolje momente s dodjele Rektorove nagrade u Zagrebu


– Strašno, ali prisiljeni smo to napraviti kako ne bismo platili trostruko više. Moja kćerka se s tim, naravno, složila, a i fakultet nam je spreman izići u susret. I oni su zbunjeni nastalom situacijom jer su sve radili u dobroj vjeri. Plaketa s dekanovim priznanjem joj ostaje, a novac vraćamo… Nadam se da će naš slučaj potaknuti državu da reagira i izmijeni sporni Pravilnik o porezu na dohodak, kazala je za Slobodnadalmacija.hr, majka studentice te dodala kako je i njena kći već korak do Irske ili Švedske gdje će se njena izvrsnost cijeniti.