Pretraga

Zbog velikih poskupljenja studentski centri od Ministarstva tražili i promjene cijena u menzama

A- A+

U zadnjih gotovo godinu dana cijene namirnica značajno su porasle, a od 1. travnja značajno rastu i cijene plina te struje. Studentski centri zatražili su od Ministarstva promjenu Pravilnika o studentskoj prehrani koja bi uključila i korekciju cijena.

menza studentski centar savska

Menza SC, foto: srednja.hr | Ana Šoda

Od ljeta prošle godine bilježi se značajan rast cijena namirnica – dosežu najvišu razinu u posljednjih desetak godina. Cijene jela u menzama uređene su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane, koji se u posljednjih nekoliko godina nije mijenjao.

Predloženo je 415 novih jela, ali i povećanje cijena

Posljednji je rađen još 2012. godine temeljem cijena koje su važile godinu prije, dok  je na snagu stupio 2013. godine. Tim pravilnikom  je povećana ekonomska cijena menija sa 16,70 kuna na 22,60 kuna, a smanjen je postotak subvencije države za meni sa 73,65 posto na 71,24 posto. Za studente je to 2013. značilo porast cijene menija s 4,40 na 6,50 kuna, koliko on još uvijek košta. No, studentski centri traže da se cijene, s obzirom na dosadašnja i najavljena poskupljenja, sada korigiraju.

– Što se tiče studentske prehrane od Ministarstva je zatražena promjena Pravilnika za prehranu, uvođenje novih jela, predloženo je novih 415 jela i korekcija cijena zbog značajnog povećanja cijena namirnica i energenata, kaže nam Nenad Milijaš, predsjednik Zajednice studentskih centara.

Dodaje kako su zatražili i da pravilnik s novim cijenama na snagu stupi već od 1. rujna 2022., dakle kada se menze obično ponovno otvaraju nakon ljetne pauze, što je mjesec dana prije početka nove akademske godine.

Izdvojeni članak
novac kune

Povećana minimalna studentska satnica za 2022. godinu

O povećanju stanarine u domovima se za sada ne razmišlja, ali…

Neki poslovni subjekti već su u prvim mjesecima ove godine dobili značajno veće račune za plin, a dodatno poskupljenje i struje i plina najavljeno je za 1. travnja. Milijaša pitamo i što će biti s cijenom stanarine u domovima.

–  O povećanju cijena studentskog smještaja u domovima se još ne razmišlja, to ovisi o daljnjem kretanju cijena energenata, kaže nam Milijaš.

Inače, cijena ležaja u studentskoj sobi, za razliku od cijene menija u menzi, nije unificirana na državnoj razini. Kako smo pisali prošlog ljeta, ovisno o gradu i kategoriji, najniža mjesečna cijena koju student plaća za smještaj u domu 100, a najviša čak 890 kuna. S tim da još s dodatnih 200 kuna taj smještaj subvencionira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Osim moguće promjene cijene hrane u menzama, u SC-e sigurno stiže jedna novost – na prošlotjednom sastanku, kojemu su prisustvovali svi osim predstavnika SC-a u Zagrebu raspravljalo se i o dvojnom prikazivanju cijena u kunama i eurima. Naime, od 1. siječnja 2023. službena valuta u Hrvatskoj postaje euro, ali se cijene nekoliko mjeseci prije moraju prikazivati dualno, u kunama i eurima. Na sastanku studentskih centara dogovoreno je da se cijene svih usluga studentskih centara počnu dvojno prikazivati od 1. rujna 2022. godine.