Pretraga

Hoće li rasti cijene u menzama? Vlada je donijela odluku za nadolazeću akademsku godinu

A- A+

U nizu mjera koje bi građanima trebale pomoći da se lakše nose s inflatornim udarom, još je u proljeće donesena ona prema kojoj će država dati dodatna sredstva studentskim centrima, sve kako ne bi poskupjele cijene u menzama. Cijena studentske prehrane, potvrđeno je danas na sjednici Vlade, neće rasti ni u idućoj akademskoj godini.

menza split index

Obrok u splitskoj menzi | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Paket mjera vrijedan 464 milijuna eura, koji bi građanima trebao olakšati udar inflacije, donesen je na sjednici Vlade održanoj ovog četvrtka. Među ostalim, cijena električne energije za građane, poduzetništvo i institucije ostaje ista. Ograničene su cijene za još 23 proizvoda u trgovinama, sada ih je na listi, ukupno 30.

Cijene u menzama ostaju iste i u novoj akademskoj godini

Bilo je riječi i cijenama hrane u menzama. Naime, još je u proljeće donesena mjera pomoći prema kojoj će država dati dodatna sredstva studentskim centrima, sve kako ne bi rasle cijene u menzama. Ta mjera ostaje na snazi i kroz iduću akademsku godinu, sve do rujna 2024. godine.

– I dalje vrijedi mjera potpore studentima od osam milijuna eura. Ona vrijedi čak do kraja rujna iduće godine, a odnosi se na nepromijenjene cijene obroka studentske prehrane u 25 hrvatskih gradova za čak 111.000 studenata, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Time je, navedeno je u prezentaciji, spriječeno poskupljenje studentske prehrane za 20 posto. Cijene jela u menzama, valja to pojasniti, nisu se mijenjale deset godina, a propisane su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Posljednji je rađen još 2012. godine, dok je na snagu stupio 2013. godine. Tim pravilnikom je povećana ekonomska cijena menija sa 16,70 kuna na 22,60 kuna, a smanjen je postotak subvencije države za meni sa 73,65 posto na 71,24 posto. Za studente je to 2013. značilo porast cijene menija s 4,40 na 6,50 kuna. Cijena menija u menzama još uvijek se temelji na tom pravilniku i trenutno iznosi 0,86 eura.

Izdvojeni članak

Veliki studentski grad dobiva novu menzu: Studenti su upravo odabrali njeno ime i za to dobili nagradu

Ograničene cijene pojedinih proizvoda u trgovinama

Jedna od mjera važna svim građanima, pa tako i studentima, jest ona da će se ograničiti cijene pojedinih namirnica u trgovinama. Sada je na listi proizvoda kojima je cijena ograničena njih 30. Točnije, cijene se vraćaju na razinu otprije siječnja 2023., a ova mjera stupa na snagu 18. rujna.

– Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena, na kraju prošle godine koštala bi 99,68 eura, a po novom cijenama 76,19 eura što je 23,57 posto manje, uz uštedu od 23,49 eura, rekao je Plenković.

Proizvode čija će cijena biti ograničena možete vidjeti u nastavku.

Čitavu sjednicu Vlade na kojoj je usvojen paket mjera možete pogledati u videu ispod.