Pretraga

Značajan broj učenika u školi ne pojede ništa: Profesorice koje to žele promijeniti dobile su važno priznanje

A- A+

Nakon što se u medijima pojavila informacija kako su pojedini ostali bez obroka u školama jer roditelji nisu podmirili račun za školsku prehranu, četiri profesorice Pravnog fakulteta u Zagrebu, odlučile su pokrenuti inicijativu ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’. Nakon pokretanja inicijative istupale su javno, upozoravajući, među ostalim, da oko 40 posto ravnatelja navodi kako među djecom koja nisu uključena u školsku prehranu ima djece koja ne konzumiraju tijekom škole niti jedan obrok. Upozorile su pritom i da je značajan broj učenika u potrebi za primanjem besplatnog školskog obroka. Inicijativa je naišla na veliku potporu, a sada su pokretačice dobile i vrijedno priznanje Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Foto: Pravni fakultet u Zagrebu

Povodom proslave i obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada  Hrvatska udruga socijalnih radnika dodijelila je posebno priznanje inicijativi ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’. Nju su pokrenule četiri profesorice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivana Dobrotić, Olja Družić Ljubotina, Marijana Kletečki Radović i Antonija Petričušić.

Upozoravale na veliki problem u školama

Inicijativa je pokrenuta još 2020. godine, nakon što su profesorice svjedočile medijskim natpisima kako su pojedini prvašići ostali bez obroka u školama, jer roditelji nisu podmirili račun za školsku prehranu.

– Nastaloj situaciji doprinijela je i sama činjenica da su se sredstva Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) smanjila dok država nije na sebe preuzela dodatnu odgovornost za one najranjivije. Ukazujući na svoja ranija istraživanja te izazove i poteškoće s kojima se obitelji nose, a koji su se samo pogoršali s potresom i pandemijom, te posebice na izazove dječjeg siromaštva, uputile su otvoreno pismo Predsjedniku RH, Vladi RH te nadležnim ministrima/cama i uredima Vlade, uredima Pravobraniteljica, političkim strankama i medijima tražeći ih da podrže inicijativu i svakom djetetu omoguće pravo na besplatnu školsku prehranu, stoji u opisu inicijative.

U mjesecima koji su uslijedili, profesorice su istupale javno, upozoravajući na gorući problem – da značajan broj djece tijekom boravka u školi ne pojede ništa. Oko 40 posto ravnatelja osnovnih škola u istraživanju je navelo da je ‘dijelu djece školski obrok jedini cjelovit obrok u danu’, u trećini osnovnih škola se povećao broj učenika koji primaju besplatan školski obrok unazad tri godine, a preko 15 posto ravnatelja navodi da se od početka koronakrize povećao broj roditelja koji nisu mogli podmirivati troškove prehrane djece u školi. Profesorice su se sastaje i s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, potpredsjednikom Vlade, Borisom Miloševićem, ministrima Radovanom Fuchsom, Zdravkom Marićem, Josipom Aladroviće, Natašom Tramišak, a podršku su dobile i od pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, medija, osnovnoškolskih ravnatelja i učitelja te roditelja.

Izdvojeni članak

Nova prehrana u školama? Ministarstvo preporučuje namirnicu koja je rijetko na meniju za učenike

‘Vjetar u leđa inicijativi’

Prilikom dodjele priznanja Hrvatska udruga socijalnih radnika (HUSR) istaknula je kako su pokretanjem jedne ovakve, za djecu iznimno važne inicijative:

– Četiri snažne osobe i izvanredne profesorice sinergijski ojačane znanjem, upornošću i empatijom za potrebite, izašle iz okvira prosječnosti [… te da] Hrvatska udruga socijalnih radnika prepoznaje važnost ovakvog iskoraka u cilju boljitka osnovnoškolske djece u Hrvatskoj. Sa zadovoljstvom i ponosom stoga dodjeljuje posebno priznanje za uočavanje činjenice izostanka školskog obroka za svako dijete i za proaktivno djelovanje u cilju rješavanja te problemske situacije. Posebno je vrijedno što inicijativa dolazi od članica znanstvene zajednice, te je prihvaćena objeručke u redovima stručnjaka na terenu. To pokazuje kako učinkovito mogu djelovati struka i znanost ‘ruku pod ruku’, obrazloženje je HUSR-a za dodjelu priznanja profesoricama.

Kako je priopćeno s Pravnog fakulteta u Zagrebu, ovo priznanje ‘struke’ je samo dodatan vjetar u leđa ovoj inicijativi, te, kao što su i profesorice same istaknule na dodjeli nagrade, pred njih stavlja dodatnu odgovornost i obavezu da dalje rade na tome da se svakom djetetu u RH osigura pravo na besplatan i zdravi školski obrok.