Pretraga

Znate li koji studij nudi jedinstven spoj iskustva, znanja i tradicije?

A- A+

Idealna studentska kombinacija uključuje različita iskustva za studente koji žele nešto više – stručna znanja, aktivan studentski život, nova iskustva i avanturističke doživljaje. Možda biste očekivali da ćete sve to pronaći samo na najvećim sveučilištima svijeta. No, pronjuškali smo Internetom i ovu kombinaciju pronašli na neočekivanom mjestu u Hrvatskoj. Riječ je o Veleučilištu „Marko Marulić” u Kninu, a ako do sada niste čuli što nude, čitajte dalje – moglo bi vas iznenaditi. Razgovarali smo s njihovom dekanicom kako bismo doznali sve o studiranju kod njih.

veleučilište marko marulić knin

Pronjuškali smo Internetom i idealnu studentsku kombinaciju pronašli na neočekivanom mjestu u Hrvatskoj | Foto: Veleučilište „Marko Marulić” u Kninu

Kako izgleda dan prosječnog studenta u Kninu? Na Veleučilištu sluša zanimljiva predavanja i odrađuje vježbe, nakon čega slijedi ručak u studentskom restoranu s kolegama. Blizu mu je i moderan studentski dom pa ako želi, nakon ručka malo odmori – naime, Veleučilište, studentski restoran i dom su međusobno udaljeni tek 100 metara.

Slobodno vrijeme je rezervirano za avanture, jer u Kninu i okolici može birati između planinarenja, kanuinga, trekkinga, biciklizma i motociklizma-quadcrossa. Ako je više zainteresiran za povijest, opet će pronaći nešto za sebe. Knin je, naime, jedan od najstarijih gradova u Europi s bogatom poviješću.

– Dolaskom na Veleučilište studenti imaju priliku slobodno vrijeme provoditi u gradu koji je bogat povijesnim i kulturnim naslijeđem. Grad i njegova okolica pružaju mogućnost bavljenja nizom aktivnosti i sportova, potvrdila je dekanica Veleučilišta, Lovorka Blažević, v. pred.

lovorka blažević

Dekanica Veleučilišta, Lovorka Blažević, v. pred., ispričala nam je kakav je #studentlife u Kninu | Foto: Veleučilište „Marko Marulić” u Kninu

Što se studira u Kninu?

Veleučilište nudi četiri kvalitetna stručna studija na preddiplomskoj razini: Poljoprivreda krša – Biljna proizvodnja, Poljoprivreda krša – Stočarstvo krša, Prehrambenu tehnologiju te Trgovinsko poslovanje s poduzetništvom. Na diplomskoj razini izvode specijalistički stručni studij Ekonomski i normativni okvir poduzetništva.

veleučilište marko marulić knin

Studenti Veleučilišta u labosu | Foto: Veleučilište „Marko Marulić” u Kninu

Raznolika ponuda rezultirala je time da im dolaze studenti s različitim afinitetima, doznali smo od dekanice.

– Studenti koji upisuju biotehničke studije imaju veliki interes za biljnu i animalnu proizvodnju i prehrambenu tehnologiju. Tijekom studija uče kako efikasno upravljati poljoprivrednim gospodarstvom, kako koristiti tehnologiju i voditi tehnološke procese. Nakon studija su spremni za samostalan rad u proizvodnji i trgovini kvalitetne hrane, objasnila je dekanica.

Foto: Facebook; Veleučilište Marko Marulić u Kninu

Studentski dom u Kninu jedan je od najmodernijih | Foto: Veleučilište „Marko Marulić” u Kninu

S druge strane, studenti koji upisuju preddiplomski stručni studij Trgovinsko poslovanje s poduzetništvom stječu znanja koja su im neophodna za uspješno poslovanje u modernom poslovnom okruženju, dodala je dekanica.

veleučilište marko marulić knin

Studentica Veleučilišta ispred Studentskog doma | Foto: Veleučilište „Marko Marulić” u Kninu

Puno prakse i podrške profesora

Dođete li u Knin, možete se oprostiti od bespotrebnog ‘bubanja’ suhoparne teorije. Program Veleučilišta takav je da je omjer teorije i praktične nastave otprilike jednak, studenti se uključuju u projekte, terensku nastavu i stručnu praksu. Zahvaljujući tome, nakon studija već imaju realan pregled nad svojom budućom strukom.

– Praktični i eksperimentalni rad odvija se u suvremeno opremljenim laboratorijima. Možemo reći da naši studenti kroz kvalitetan pristup nastavnika uspješno upotpunjuju teorijsku nastavu sa otprilike istim udjelom praktične nastave. Veleučilište surađuje i sa vodećim institucijama te uključuje priznate stručnjake iz različitih područja u nastavni proces ali i kroz druge oblike suradnje, istaknula je dekanica.

veleučilište u kninu

Omjer teorije i praktične nastave otprilike je jednak | Foto: Mljekarski list

Studente se uključuje na različite načine

Veleučilište ima dobru suradnju s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i drugim tvrtkama u zajednici, dodala je, a studenti su uključeni na različite načine. Sudjeluju u različitim projektima i istraživačkim radovima, pisanju radova u suradnji s mentorima, te provođenjem stručne prakse pri različitim OPG-ovima.

veleučilište u kninu

Putovanje studenata Veleučilišta u okviru projekta | Foto: Studenti Veleučilišta „Marko Marulić” u Kninu

Nastavnici Veleučilišta studentima pristupaju individualno, a ako imate imalo poduzetničkog duha ili ambicije, očekujte od njih puno potpore i motivacije. Dekanica nam je ispričala kako unutar Veleučilišta djeluju Studentsko savjetovalište te Centar karijera koji povezuje poslodavce i studente, uz koje ćete bezbolno započeti svoju buduću karijeru i riješiti sve brige koje biste mogli imati kroz studij.

veleučilište marko marulić

Veleučilište dobro surađuje s poduzetnicima u tom kraju | Foto: Mićo Samardžija

Ako želite na Erasmus, sudjelovati u studentskim projektima, istraživačkim radovima i radu Studentskog zbora, i to ćete moći, a profesori će vas u tome ohrabrivati. Svaka godina dobiva i zajedničkog mentora koji je zadužen da vam još više olakša studentske izazove. Veleučilište koji te razumije, želi ti pomoći i izaći u susret? Neprocjenjivo.

Za koga je idealno Veleučilište „Marko Marulić” u Kninu?

Nakon istraživanja svega što Knin nudi, uvjerili smo se da je on izvrsno mjesto za sve koji cijene povijest, tradiciju, uživaju u avanturama i aktivnostima u prirodi, ali važno im je i kvalitetno i primjenjivo znanje.

Ako ste se pronašli u tom opisu, više o studiranju na Veleučilištu „Marko Marulić” u Kninu pronađite ovdje.

veleučilište marko maruli

Okolica Knina | Foto: Luciano Grmovšek


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Veleučilišta „Marko Marulić” u Kninu