Pretraga

Znate li što je digitalna poljoprivreda? Evo zašto studenti poljoprivrede danas uče programirati!

A- A+

Tehnologija u poljoprivredi uzbudljiva je nova granica ruralnog razvoja naše zemlje. Ambiciozni studenti poljoprivrede sve se više educiraju o tome kako ju koristiti u svom budućem radu, a u tome im pomažu i njihovi profesori. O tome smo razgovarali s predstavnicima Veleučilišta „Marko Marulić“ iz Knina, sudionicima projekta AgroSTEM koji će educirati novu generaciju mladih o potencijalima STEM znanja u poljoprivredi.

agroSTEM

Digitalna poljoprivreda je budućnost, a njen razvoj događa se upravo sada | Foto: Udruga za ruralni razvoj Ravni Kotari

Poljoprivreda je najstarija ljudska djelatnost i bez nje doslovno ne bi bilo civilizacije. No, ona se danas odvija daleko od očiju javnosti, pogotovo ako dolazite iz velikog grada. Zbog toga mnogi nisu niti svjesni da je miljama daleko od poljoprivrede koju smo imali kroz cijelu ljudsku povijest. Naime, poljoprivrednici danas rade u jednakoj mjeri sa zemljom, kao i s tehnologijom. Dronovi, senzori, monitori, softveri za upravljanje navodnjavanjem ili proizvodnjom, samo su djelić alata u ‘arsenalu’ digitalnih poljoprivrednika.

Mali problem? U Hrvatskoj se još uvijek ne iskorištava sav tehnološki potencijal koji nam stoji na raspolaganju. Studenti poljoprivrede i srodnih zanimanja, stoga, još na studiju trebaju upoznati i ovu stranu svoje buduće industrije. Veleučilište „Marko Marulić“ iz Knina koje obrazuje buduće stručnjake poljoprivrede i prehrambene tehnologije primjer je kako visoka učilišta svojim studentima mogu ponuditi STEM znanja, čak i izvan okvira koje predviđaju službeni kurikulumi.

Ovo je Veleučilište sudionik projekta AgroSTEM (‘Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a’) čiji je najvažniji cilj popularizacija STEM područja kroz pružanje prilika studentima i mladima za dodatnim usavršavanjem. Obratili smo im se za više informacija o projektu, a zanimalo nas je kakve prednosti on donosi njihovim studentima.

Ukratko o projektu AgroSTEM ('Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a')

Projekt jača kapacitete organizacija civilnog društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a. Sufinanciran je 100% bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a njegova provedba će trajati 24 mjeseca. Nositelj projekta je Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari. Partneri na projektu su Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Općina Zemunik Donji, Udruga za djecu, mlade i obitelj Mali Koraci Benkovac i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, a tehničku pomoć pružati će Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Učit će programirati, koristiti inovativne alate

U projekt se uključilo deset njihovih studenata sa svih studija (četiri preddiplomska stručna studija Prehrambena tehnologija, Poljoprivreda krša – Stočarstvo krša, Poljoprivreda krša – Biljna proizvodnja, Trgovinsko poslovanje s poduzetništvom, te specijalistički diplomski stručni studij Ekonomski i normativni okvir poduzetništva), objasnili su nam s Veleučilišta. Najveći su interes pokazali studenti čije se obitelji već bave nekom od poljoprivrednih djelatnosti, a po završetku radionica moći će im pomoći modernizirati i digitalizirati poslovanje.

agroSTEM

Radionice za studente su vrlo zanimljive, aktualne i prate moderne trendove u poljoprivredi | Foto: Veleučilište “Marko Marulić” u Kninu

Studenti će sudjelovati na radionicama kojima će stjecati nova znanja i vještine potrebne za uvođenje tehnološke inovacije u poljoprivredu. Neke od tema o kojima će učiti su: Osnove programiranja, Radionice programiranja, Digitalizacija kao pokretač ruralnog razvoja, Korištenje brzih terenskih metoda i inovativnih alata u poljoprivredi. Radionice su koncipirane kroz interaktivno sučelje, a velika je pažnja posvećena praktičnim vještinama.

– Radionice su vrlo zanimljive, aktualne i prate moderne trendove u poljoprivredi odnosno STEM području, dakle od osnova programiranja, razvoja pedagoških vještina do korištenja inovativnih alata u poljoprivredi, ispričali su s Veleučilišta.

Digitalna i održiva poljoprivreda su budućnost

Projekt će po završetku izroditi i nekoliko pilot aktivnosti koji će ovu temu približiti široj javnosti, dodali su. Sudionici će izraditi edukativnu web platformu i AgroSTEM aplikaciju, organizirat će online AgroSTEM sajam te postaviti informativnih kioska (ekrana). No, mladima koji su uključeni u projekt najznačajnija će biti nova znanja koja će u budućnosti moći prenijeti drugima u svojoj okolini. Drugim riječima, imaju priliku unijeti STEM inovaciju u poljoprivredu svojih zajednica.

Izdvojeni članak
Promocija Veleučilište u Kninu

Znate li koji studij nudi jedinstven spoj iskustva, znanja i tradicije?

 

Poljoprivreda budućnosti događa se već sada. Studiji poljoprivrede i prehrambene tehnologije na našem Veleučilištu uključuju nove trendove, digitalne tehnologije i sva ona nova znanja koja mladi poljoprivrednik i prehrambeni tehnolog moraju usvojiti kako bi mogli odgovoriti današnjim izazovima struke! Moderna poljoprivreda je digitalna i održiva, poručili su za kraj s Veleučilišta.


Tekst nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Veleučilišta „Marko Marulić“ Knin