Pretraga

[Ideja godine ’19] Goran Pauk: Nemojte se dvoumiti i krenite!

A- A+

Ideja godine je srednjoškolsko natjecanje u organizaciji portala srednja.hr u kojemu se učenici natječu sa svojim poslovnim idejama. I u ovom, VII. izdanju glavni slogan je ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’, a do sad smo imali priliku vidjeti mnoštvo odličnih i vrijednih projekata. Ove godine se kao partner po prvi put priključila Hrvatska zajednica županija, a mi smo popričali s Goranom Paukom, županom Šibensko-kninske županije, čiji će predstavnik biti član stručnog žirija u finalu samog natjecanja.

Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije

Na natjecanje Ideja godine mogu se prijaviti svi srednjoškolci samostalno ili u ekipi do tri člana. Svaki prijavljeni tim mora imati srednjoškolskog profesora za mentora, bez obzira predaje li njima ili ne. Oni koji se žele prijaviti i plasirati u finale Ideje godine moraju poslati poslovni plan za svoj projekt.

Rane prijave traju do 12. travnja, a svi koji se do tada prijave mogu dobiti povratnu informaciju o svojoj prijavi te šansu za ispravak. Finalne prijave traju do 24. travnja. U finale Ideje godine, koje će se održati 2. svibnja plasiraju se 10 najboljih prijavljenih ideja, a najbolja ideja, prema ocjeni stručnog žirija dobiva putovanje na neku od europskih destinacija te besplatno korištenje prostora u Zagrebačkom centru inovacija. Sve što vas zanima o Ideji godine možete saznati na ovoj poveznici.

Stručni žiri čine predstavnici prijatelja i partnera projekta, a jedan od njih je i župan Pauk koji stoji ispred Hrvatske zajednice županija. To je krovna nacionalna udruga regija Hrvatske, koja svojim djelovanjem usmjerava svoje članice prema promicanju ustroja regionalne samouprave te poticanju i potpori ravnomjernog gospodarskog i društvenog razvitka svih županija. Popričali smo s Goranom Paukom koji nam je rekao zašto su se odlučili priključiti ovom projektu te zašto je važno razvijati svoje ideje i u srednjoškolskim danima.

Ovo je prva godina da sudjelujete u projektu Ideja godine. Zašto mislite da je ovaj projekt vrijedno podržati? Što vas je ponukalo da se priključite?

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Najbolju srednjoškolsku ideju nagrađujemo putovanjem u Europi

 

Razvoj poduzetništva je iznimno važan za hrvatske regije, a time i zemlju u cjelini. Krenule su zakonske izmjene kojima će poduzetnici dobiti veće poticaje, u županijskim inkubatorima mogu se dobiti sve informacije i podrška za pokretanje tvrtke, a s obzirom na to da su upravo mladi ljudi oni koji čine budući naraštaj poduzetnika, odlučili smo podržati Ideju godine. Znanje i inovacije zajedno s mladima čine dobitnu kombinaciju za budućnost kakvu želimo – najmanje što možemo učiniti je poticati ovakve projekte.

Ideja godine je poslovno natjecanje za srednjoškolce, pa u skladu s tim, mislite li da se može biti prestar ili premlad da bi se započela poduzetnička karijera?

Apsolutno ne. Od malih nogu svoju djecu potičemo da razmišljaju kreativno i trudimo se usaditi im vrijednosti na kojima će graditi život. Mladi ljudi, osobito srednjoškolci, imaju golemu sposobnost razmišljanja izvan „okvira“ i mislim da je to prednost koju trebaju iskoristiti. S druge pak strane, zrelost i iskustvo starijih sigurno mogu doprinijeti sagledavanju novih ideja na tradicionalan način. U svakom slučaju, poduzetništvo pruža brojne mogućnosti i važno je pronaći način da ideja zaživi, neovisno o godinama njenog kreatora.

Zašto je dobro za mlade da iskoriste ovu priliku i prijave se na Ideju godine?

Ideja godine je dobro osmišljen projekt prvenstveno jer predstavlja simulaciju cijelog poslovnog procesa. Podizanje svijesti srednjoškolaca da jedino trudom i radom dolazi uspjeh dobra je podloga za budućnost, a kroz Ideju sudionici prolaze sve etape – od pisanja projekta do njegove prezentacije.

Osim dobre ideje, što je još potrebno da bi se ona razvila u dobar proizvod?

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Često postavljana pitanja

 

Dobar poslovni plan zlata vrijedi. Ako samo malo poslušate ljude oko sebe, shvatit ćete da gotovo svi imaju neke ideje. Ipak, samo ih nekolicina uspije ostvariti što su naumili. Iza plasiranja dobrog proizvoda na tržište stoje mjeseci provedeni u planiranju, analizama, predviđanju troškova, marketingu…

Kako se prema novim idejama odnosi Hrvatska zajednica županija?

Hrvatska zajednica županija udružuje sve hrvatske županije, bez obzira na političku orijentaciju, u zajedničkom cilju – ravnomjernom regionalnom razvoju čiji je temelj jako poduzetništvo. Projekte srednja.hr rado podržavamo, a ovaj nam je osobito blizak upravo zbog važnosti razvoja poduzetništva. S obzirom na to da u svom djelovanju „pokrivamo“ brojna tematska područja, počevši od antikorupcije pa do zaštite okoliša, stalno osluškujemo nove ideje. One dobre, poput ovog projekta, uvijek će imati podršku naše organizacije.

Za kraj, imate li neku poruku za mlade koji se još dvoume oko ulaska u svijet poduzetništva?

Nemojte se dvoumiti i krenite, bez obzira na godine i na prepreke koje možda stoje pred vama. Uzmite svoju ideju, razradite plan i informirajte se. To je vaša budućnost koju sami kreirate. Budite maštoviti!

____________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a glavni partner projekt je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su IN2 i Hrvatska zajednica županija, a prijatelj projekta Zicer. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook pageu Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected]