Pretraga

Inspiracija za prijavu na Ideju godine: Pogledajte izlaganja svih dosadašnjih pobjednika

A- A+

Od pametnog poštanskog sandučića, sustava za detekciju potresa, do aplikacije za zajedničko gledanje filmova na daljinu – Ideja godine je kroz godine iznijedrila hrpu genijalnih ideja i brojnim srednjoškolcima pružila priliku da pokažu svoje poduzetničke sposobnosti. Jedanaesto izdanje natjecanja je upravo u tijeku, a tim smo se povodom prisjetili svih dosadašnjih pobjednika.

ideja godine 2023

Krenule su prijave za natjecanje Ideja godine!

Ideja godine traži poduzetne srednjoškolce s najboljim poslovnim idejama! Natjecanje se održava jedanaesti put, a organizira ga portal srednja.hr. Pobjednika, pojedinca ili tim do najviše troje učenika, će nagraditi s 1.300 € bruto.

No, prije razmišljanja o pobjedi potrebno je osmisliti dobru ideju i napisati odličan poslovni plan. Deset najboljih timova ili pojedinaca dobit će priliku izložiti svoj plan stručnom žiriju. Tek nakon njihove odluke znat ćemo kome nagrada ide u ruke.

Poslovni plan potreban za prijavu preuzmite ovdje. Nakon što ga ispunite, pošaljite ga putem ovog obrasca.

Pomoć u pisanju poslovnog plana

Sve pristigle prijave u ranom roku, koji se zatvara 11. travnja u 23:59h, dobit će još jedan oblik pomoći – mogućnost da svoj plan poprave prema komentarima žirija. Za inspiraciju svima koji se žele prijaviti, sastavili smo i popis svih dosadašnjih pobjedničkih ideja s Ideje godine, počevši od najrecentnijeg.

Osim toga, ove smo godine organizirali i online radionicu u kojoj ćemo objasniti sve o tome kako napisati poslovni plan. Otvorena je za sve koji se žele prijaviti na Ideju godine, a održat će se 12. travnja u 11h. Da biste sudjelovali, prijavite se putem ovog linka.

Ovo su svi važni datumi koje trebate imati na umu želite li se prijaviti:

  • 11. travanj u 23:59h – Rok za rane prijave
  • 12. travanj – besplatna online edukacija o pisanju poslovnog plana
  • 25. travanj u 23:59h – Finalni rok za prijave
  • 28. travnja – Proglašenje finalista
  • 4. svibanj – Finale u prostoru EFFECTUS veleučilišta, zlatnog partnera Ideje godine
  • 5. svibanj – doručak, obilazak partnera, odlazak kući
Izdvojeni članak
ideja godine 2023

Kreće Ideja godine 2023., natjecanje koje najbolju učeničku ideju nagrađuje s 1.300 €

Ideja godine 2022: Projekt Iločani

Marijo Marić, maturant srednje škole Ilok pobjedio je konkurenciju na posljedenjem izdanju Ideje godine. Na ideju je došao nakon što je primijetio da njegov otac, koji brine o staroj i nemoćnoj baki, često zaboravi pogledati je li u njen poštanski sandučić stigla pošta. Zaključio je da takav problem vjerojatno imaju i drugi vlasnici nekretnina koji u njima ne žive – i tako je nastala ideja za njegov pametni poštanski sandučić.

Marijo je otišao i korak dalje te je u finalu članovima žirija pokazao i prototip svog sandučića. Funkcionira tako što notifikacijom na mobitelu korisnika obavijesti da mu je stigla pošta. Marijevo izlaganje u finalu koje je pripremio uz pomoć mentora i nastavnika Ivana Martinovića pogledajte ispod.

Ideja godine 2021: Projekt Nevera

Leo Janković i David Špiljak, učenici riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića, Ideji godine su pobijedili sa svojim sustavom detekcije potresa pod nazivom Nevera. Riječ je o sustavu koji koristi mrežu pametnih mobilnih telefona za detekciju potresa i obaviještava stanovnike obližnjih mjesta o tome kako bi se pripremili.

Svaki mobitel sadrži uređaj zvan akcelerometar, objasnili su, koji detektira kretnju mobitela, a upravo tu funkciju iskoristili su kako bi na vrijeme upozorili građane na potres. Na ideju za ovaj projekt su došli nakon potresa koji je u prosincu 2020. godine pogodio dio Sisačko-moslavačke županije. Njihovu prezentaciju u finalu Ideje godine možete vidjeti u videu ispod.

Ideja godine 2020: Projekt Quillix

Pobjednik prve Ideje godine koja se održala online je Ramal Salha iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Ramal je predstavio svoju web aplikaciju Quillix koja korisnicima omogućuje da podijele video sadržaj s prijateljima, kolegama, profesorima ili klijentima u stvarnom vremenu.

Na ideju je došao kada je s prijateljima htio pogledati film, ali nisu se bili u mogućnosti naći. Nakon što je potražio već postojeća rješenja i shvatio da niti jedno nema to što mu treba, odlučio ga je sam razviti. Quillix se može koristiti u zabavne svrhe (zajedničko gledanje filmova u vezi na daljinu nikada nije bilo lakše), ali i u edukativne svrhe, primjerice, u podučavanju na daljinu. Ideju je osmislio uz pomoć nastavnika i mentora Ivana Marušića.

Ideja godine 2019: Projekt SortIT

Pobjednička ideja sedme Ideje godine dolazi iz Splita, a riječ je o pametnom spremniku za odlaganje otpada SortIT. Ideju su osmislili učenici III. gimnazije Split Duje Štolfa i Antonio Nikolić, a mentor im je bio profesor Ante Bartulović.

Ideju su dobili shvativši da se u Hrvatskoj odvaja samo 15% otpada. Njihov pametni spremnik može razvrstavati otpad uz pomoć umjetne inteligencije, za napajanje koristi solarne ploče, a za razliku od drugih sličnih proizvoda, ovaj to može raditi za puno nižu cijenu. Na natjecanje su dečki došli s djelomično izrađenim prototipom, a nakon pobjede nastavili su raditi na ostvarivanje svoje ideje.

Ideja godine 2018: Projekt LiftOFF

U šestom izdanju Ideje godine pobjedu su odnijeli Roko Radanović i Toma Puljak iz III. gimnazije Split i Dražen Barić iz splitske Elektrotehničke škole. Veliku podršku u projektu im je dala mentorica, profesorica Marija Rakić Mimica.

Pobjedu su odnijeli s idejom za aplikaciju koja nudi korisnicima raščlanjenu analizu prikladnosti sadašnjih i budućih vremenskih prilika za let dronova. Uz popratne funkcionalnosti poput pronalaska popularnih lokacija i bilježenja letova i statistike, sustav omogućuje korisnicima da se uz pomoć LiftOff-ove real-time kontinuirane procjene vremenske situacije, oblikovane u suradnji s profesionalcima, nikad više ne nađu u dvojbi gdje i kada mogu pronaći idealne uvjete za let svojim dronom.

Ideja godine 2017: Projekt GrowCity

Na Ideji godine 2017. godine pobijedio je Ante Toni Debelić, tada učenik drugoga razreda Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Rijeke. Pobjedu mu je priskrbio samouvjereni nastup i odlična prezentacija inovativnog projekta GrowCity.

Uz pomoć mentorice i nastavnice Alenke Šuljić Petrc, Ante Toni je osmislio automatizirani sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru. Takav je sustav prijenosan, a Ante Toni je predvidio da bi se na taj način mogao riješiti problem gladi i nemogućnosti uzgoja hrane u raznim dijelovima svijeta. Nakon Ideje godine, svoju je ideju predstavio i na velikim svjetskim sajmovima inovacija, a dobio je i nekoliko vrlo dobrih ponuda za njen daljnji razvoj.

Ideja godine 2016: Road Aid Black Box

Pobjednik četvrte Ideje godine je trojac iz srednje škole Vladimir Gortan Buje. Eva Šimec, Marija Djerdjaj, Denis Cvijanović uz pomoć mentorice Dolores Mihelčić-Malbašić osmislili su Road Aid Black Box. Njihov uređaj služi za bilježenje podataka o putovanju te korištenja tih podataka kada dolazi do automobilske nesreće. Radi se o jedinstvenom uređaju koji se sastoji od pametnog telefona (kamere), nosača za telefon i crne kutije, a putem aplikacije na mobilnom uređaju, unesrećeni vrlo lako mogu kontaktirati Službu za zaštitu i spašavanje.

Službi se šalju snimke, a djelatnik na mjesto nesreće, sukladno snimkama koje je dobio od RABB-a šalje adekvatne službe (policiju, vatrogasce, hitnu pomoć). Detaljno su razvili svoju ideju, pa su u obzir uzeli i činjenicu da bi vozač mogao izgubiti svijest i za to pronašli prikladno rješenje. Njihova sjajna ideja osvojila je žiri i činjenicom da na tržištu nije postojalo ništa slično.

Ideja godine 2015: Trampolin

Slavica Blašković, Marin Nižić i Kristijan Žic, učenici Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka pod mentorstvom Matije Rubinića, osmislili su Trampolin – online servis za razmjenu usluga i međusobnog pomaganja na nenovčanoj osnovi.

Razmišljajući o svojoj budućnosti, zapitali su se kako do zaposlenja kada završite školu, a nemate nikakvo iskustvo. Njihov servis namijenjen je umrežavanju ljudi različitih vještina i potreba, a putem Trampolina se mladima pruža prilika da skupe iskustvo i dobiju nešto za svoj rad. Njihova ideja bila je jedinstvena po tome što cilj nije isključivo zarada, već je želja bila osigurati i svojevrstan društveni kontekst i humanitarni karakter.

Ideja godine 2014: In My Wave

Ilija Perić iz Tehničke škole Ruđera Boškovića uz mentorstvo svog profesora Milana Koraća osmislio je aplikaciju In My Wave. Aplikacija služi za lakši pronalazak prijatelja u blizini. Primjerice, koristila bi se u situacijama kada se nalazite s prijateljima i ne želite obavljati pozive da vidite gdje su. Koristeći njegovu palikaciju, jednostavno možete vidjeti gdje se svi nalaze.

Ilija je zamislio da bi njegova aplikacija bila besplatna, a posebna je po tome što se lokacija korisnika ne dijeli na karti, već aplikacija govori je li netko u blizini, čime je sigurnost korisnika stavljena na prvo mjesto.

Ideja godine 2013: Croatian Beaches

Pobjednice prve Ideje godine bile su učenice Prve gimnazije Varaždin: Eva Perković, Dora Dubravec i Mirna Lazar, pod mentorstvom Kristine Oršić – Manojlović. Učenice su osmislile aplikaciju Croatian Beaches putem koje bi korisnik bi pronalazio plaže, a aplikacija bi ih razvrstavala prema njihovim karakteristikama.

Na ideju su došle kada se Dora prisjetila jednog svog ljetovanja s obitelji. Kako njen brat Jan ima cerebralnu paralizu, nije im bilo lako pronaći plažu na kojoj bi on mogao ući u more, a da je ostatku obitelji restoran blizu. Svoju su ideju razvijale dva do tri mjeseca, a očito se isplatila jer ju je žiri te godine nagradio s najviše bodova.


Ideja godine 2023 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija, Span i Privredna banka Zagreb. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.