Pretraga

[Ideja godine ’18] Osječki maturant Matej osmislio inovativan sustav koji će vinarima omogućiti da mirno spavaju

A- A+

Olakšati život vinarima novom tehnologijom, ali ne promijeniti njihov način proizvodnje vina – ideja je to u srži projekta ‘Wine STEM’ učenika Mateja Pleškova, s kojim se predstavio na finalu poslovnog natjecanja za srednjoškolce ‘Ideja godine’. Na poslovnom planu Matej je radio skoro tri mjeseca, a svojom je idejom osvojio visoko drugo mjesto. Sustav za nadzor vinskih podruma, koji pomoću senzora prikuplja podatke o temperaturi podruma, sastavu zraka, vlagi, već je zapeo za oko nekim vinarima, a Matej će svoju ideju razvijati i dalje.

Matej Pleškov, tim ELPROS | Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Matej Pleškov, maturant Elektrotehničke i prometne škole Osijek, na finalu ovogodišnje Ideje godine, osvojio je visoko drugo mjesto predstavivši svoj projekt ‘Wine STEM’.

Projekt, na čijem je osmišljavanju radio skoro tri mjeseca, služi za nadzor vinskih podruma, odnosno procesa proizvodnje vina koje se bazira na malim i srednjim proizvođačima.

Proizvodnja vina na tradicionalan način, uz digitalni sustav koji vinarima olakšava život i štedi vrijeme

Izdvojeni članak

U finalu VI. izdanja natjecanja Ideja godine, pobjedu odnijeli Splićani u timu LiftOff s aplikacijom koja nudi analizu vremenskih prilika za ljubitelje dronova

– Cilj mi je dati mogućnost da ljudi proizvode vino na tradicionalan način, da su okrenuti turizmu, ali i kvaliteti i da drže norme i standarde Europske unije. Uvijek jedan dio gube s konkurentima, moraju izgubiti ili taj tradicionalni dio ili turistički dio, a meni je zapravo želja objediniti sve u jednoj stvari pomoću mog sustava, ispričao nam je Matej, koji je podršku tijekom razvitka ideje imao u svojoj mentorici Bojani Štulić.

Sustav koji je osmislio funkcionira zapravo vrlo jednostavno. Pomoću senzora, u vinskom se podrumu prikupljaju svi nužni parametri, primjerice podaci o vlazi, temperaturi, sastavu zraka. Sustav prikuplja sve te podatke i putem WiFi-ja ili neke druge metode slanja podataka putem Interneta, šalje ih na bazu podataka. Korisnik kupnjom uređaja dobiva svoje korisničko ime i lozinku, prijavljuje se i tamo pregledava sve podatke.

– Korisnik se od 0 do 24 može prijaviti na bazu podataka i u realnom vremenu gledati što se događa i to je zapravo cijeli smisao tog sustava. U daljnjem razvoju, pokušat ću razviti mogućnost da ventilacija, klimatizacija, grijači, sve skupa bude spojeno na sustav i da on sam otklanja poteškoće – pali ventilaciju kad se temperatura povisi, čisti zrak i tako dalje, pojašnjava Matej i dodaje kako na taj način vlasnik vinskog podruma više ne mora trošiti svoje vrijeme na takve, u današnje digitalno doba, banalne stvari.

Ideja godine 2018.

Ideja godine – ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’ poslovno je natjecanje za srednjoškolce. Održano je šestu godinu zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, u suradnji s glavnim partnerom Effectus – studij financije i pravo, uz prijatelje projekta IN2, Razvojna agencija Zagreb i Tehnološki park Zagreb.
U stručnom žiriju ‘Ideje godine’ ove su godine bili Marko Matijević, osnivač i glavni urednik portala Srednja.hr, Jelena Uzelac, dekanica Visokog učilišta Effectus, Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb, Ivan Brezak Brkan, osnivač i glavni urednik portala netokracija.com i Ante Mandić, osnivač i član uprave IN2.

Pala i prva suradnja: ‘Moj sustav omogućava vinarima da mogu otići mirno spavati’

Matej je iz Osijeka, podneblja koje je uz Istru najpoznatija vinska regija u Hrvatskoj. Otud i ideja za projekt. Za svoj je završni rad istraživao koji sektori ‘štekaju’ u dijelu automatizacije i shvatio je da vinarima nedostaje moderan način koji će im olakšati život, ali neće promijeniti proizvodnju.

– Moj sustav nikako ne mijenja proizvodnju vina, on samo olakšava korisnicima da uštede vrijeme, da ne moraju toliko putovati, da imaju konstantan uvid i da mogu otići, što bi se reklo, mirno spavati bez straha da im propada njihovo vino zato što se nešto, taman kad su oni otišli, pokvarilo, priča Matej koji se već sada može pohvaliti prvom suradnjom.

Naime, jedna vinarija iz Baranje već je prepoznala njegovu ideju, koju smatra neophodnom u svom radu. Ponudili su mu svoje prostore, podršku, uređaje, ako treba i financijsku podršku.

Studijem Ekonomije želi povezati svoje znanje iz tehnike s budućim ekonomskim znanjima

Izdvojeni članak

[FOTO] Splitski tim iz dvije škole se okrunio na Ideji godine: Ovo su najupečatljiviji trenuci s finala

Maturant Matej po završetku srednje škole neće upisati mehatroniku, želja mu je Ekonomija.

– Cilj mi je spojiti tehniku s ekonomijom, odnosno svoje znanje iz tehnike iz srednje škole povezati s budućim ekonomskim znanjima i to u jednu priču plasirati na tržište, zaključuje ovaj ambiciozan maturant koji je, kako kaže, izrazito zadovoljan Idejom godine, druženjem s kolegama i savjetima koje je dobio od prošlogodišnjeg pobjednika Ante Tonija Debelića.

S obzirom na praktičnost, ali i neophodnost njegova sustava, sigurni smo da ćemo o Mateju i njegovim poslovnim uspjesima sa zadovoljstvom izvještavati i u budućnosti.

Ostale vijesti o Ideji godine

U finalu VI. izdanja natjecanja Ideja godine, pobjedu odnijeli Splićani u timu LiftOff s aplikacijom koja nudi analizu vremenskih prilika za ljubitelje dronova

[FOTO] Splitski tim iz dvije škole se okrunio na Ideji godine: Ovo su najupečatljiviji trenuci s finala

[Ideja godine ’18] Splitski genijalci osmislili aplikaciju koja će biti slamka spasa svim vlasnicima dronova