Pretraga

Pet razloga zašto je prijava na poduzetničko natjecanje za učenike odličan potez

A- A+

Kad bismo u nekoliko riječi morali opisati Ideju godine, poduzetničko natjecanje za srednjoškolce, rekli bismo: dobra zabava, upoznavanje ljudi iz cijele Hrvatske, ali i ulog za budućnost. Ako i dalje niste sigurni biste li se trebali prijaviti, popisali smo još pet razloga koji bi vas mogli uvjeriti da to svakako učinite. Prijave su otvorene do 20. travnja.

Pet razloga zašto je prijava na poduzetničko natjecanje za učenike odličan potez | Foto: srednja.hr

Ideja godine je malo drugačije natjecanje za srednjoškolce. Natječete se u osmišljavanju najbolje poslovne ideje, a da biste se uvjerili da je vaša ideja izvediva, trebate ju pretočiti u poslovni plan.

Obrazac poslovnog plana možete preuzeti ovdje. On će vas voditi kroz proces osmišljavanja vaše prve poduzetničke ideje. Ključan uvjet za prolazak u finale je da vaša ideja uključuje neku novu tehnologiju. Hoće li to biti umjetna inteligencija, blockchain, Internet stvari ili nešto sasvim drugačije, birate sami.

Na ideju godine se možete prijaviti solo ili u timovima od najviše troje učenika. Ako želite, možete imati i mentora – nastavnika ili nastavnicu koji će vam pomoći u prijavi. Deset najboljih proći će u finale gdje će svoju ideju prezentirati žiriju.

Uskoro završava rok za prijave

Finalni rok za prijave završava 20. travnja, a finale se održava 2. i 3. svibnja u Zagrebu. Prijavljujete se slanjem svog poslovnog plana putem ovog obrasca. Sve razloge za prijavu najbolje su saželi iz Hrvatske zajednice županija, srebrnog partnera Ideje godine.

– Dobra ideja je prvi korak svakog poduzetničkog pothvata. Iz tog razloga, Hrvatska zajednica županija godinama podržava natjecanje Ideja godine i svjedoči kreativnosti, inovativnosti, ali i nekim novim, svježim perspektivama koje imaju mladi ljudi, poručili su.

Iz Zajednice smatraju da kvalitetno obrazovanje treba biti podloga i da se o njemu županije, kao osnivači brojnih škola, brinu tako da se prvenstveno stvore jednaki uvjeti za sve učenice i učenike. Cilj je, ističu, da kvalitetno obrazovanje bude dostupno svim stanovnicima Hrvatske i da ono bude temelj uspješnih karijera koje se neminovno reflektiraju na razvoj lokalnih sredina.

– Uz dobar poslovni plan, realizacija ideja je brža i uspješnija, a radom na ovakvim projektima želimo mladim ljudima dati vjetar u leđa i podršku u izazovima na poduzetničkom putu. Pozivam sve učenice i učenike srednjih škola koji imaju poslovne ideje, bez obzira da li su samo u začetku ili su već razrađene, da se priključe natjecanju, upoznaju svijet poduzetništva i dobiju podršku u prvim poduzetničkim koracima, rekli su iz Hrvastke zajednice županija.

1. Pobjednici osvajaju stipendije od 3.000 €, 2.000 € i 1.000 €

Pobjednici Ideje godine uvijek osvajaju vrijedne nagrade, a ove godine je osiguran nagradni fond od 6.000 €! Za razliku od prethodnih izdanja natjecanja, ovaj put dijelimo nagrade za tri najbolja tima ili pojedinca. Pobjednik će osvojiti stipendiju za Veleučilište Effectus u iznosu od 3.000 €, tim ili pojedinac na drugom mjestu stipendiju u iznosu od 2.000 €, a na trećem od 1.000 €.

2. Provest ćete dva dana u Zagrebu

Finale Ideje godine održava se uživo u Zagrebu. Finaliste prvi dan očekuje samo natjecanje, a nakon proglašenja pobjednika večera i tulum. Ako nisu iz Zagreba, osiguran im je i smještaj, a idući dan ih čeka obilazak partnera. Finalisti se, ukratko, mogu radovati dvodnevnom izletu ispunjenom zabavom i druženje s učenicima iz cijele Hrvatske!

3. Ući ćete u cipele poduzetnika

Ideja godine potiče vas da razmislite o vašoj prvoj poduzetničkoj ideji, a pomaže vam i strukturirati ju u obliku poslovnog plana. Naš poslovni plan potiče vas da o svojoj ideji racionalno promislite. Cilj je da naučite razmišljati kao pravi poduzetnici!

4. Iz prve ruke ćete doživjeti našu startup scenu

Drugi dan finala Ideje godine svi će finalisti ići u posjet Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICERU. Tamo će upoznati članove hrvatskih startupova i vidjeti kako oni funkcioniraju u stvarnosti. To iskustvo će im sigurno pomoći jednog dana kada se i sami požele otisnuti u te vode.

5. Prilika da ti i tvoja ekipa napravite nešto o čemu će se pričati

Kad smo mladi, imamo hrpu ideja o tome kako svijet može bolje funkcionirati. Vidimo probleme koje stariji možda ni ne vide, jer su na njih naviknuli. Ideja godine je prilika da riješite baš takve probleme, a pri tome napravite temelje za poslovni pothvat od kojeg biste jednog dana mogli zarađivati!


Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.

EU emblem