Pretraga

Muči vas dermatitis? Daruvarske učenice osmislile liniju proizvoda koja je spas za mnoge

A- A+

Osobe koje boluju od dermatitisa i srodnih kožnih bolesti znaju koliko je teško pronaći proizvode za njegu takve kože. Kemikalije koje se nalaze u kozmetičkim proizvodima nerijetko dodatno pogoršavaju stanje. No, učenice iz Daruvara, Iva Medić i Tara Mađeruh osmislile su liniju proizvoda koja je napravljena po tradicionalnoj recepturi od prirodnih sastojaka, a pritom i pakirana u ekološki prihvatljivu ambalažu. Njihova poduzetnička ideja dovela ih je do finala srednjoškolskog natjecanja Ideja godine.

Seboreični dermatitis i atopijski dermatitis kožne su bolesti koje pogađaju veliki broj ljudi. Osobe koje pate od njih često se muče pronaći proizvode za njegu koji bi im poboljšali stanje. Ili ga barem ne bi dodatno pogoršavali. Pa su, upravo zbog takvih iskustava svojih bližnjih, učenice Ekonomske i turističke škole Daruvar Iva Medić i Tara Mađeruh, osmislile liniju kozmetičkih i parfumerijskih proizvoda Eco Beauty koji su napravljeni po tradicionalnoj recepturi s prirodnim inputima, bez štetnih kemikalija. Za pakiranje proizvoda koriste plastiku topljivu u vodi i staklo koje se lako reciklira, što s druge strane doprinosi i zaštiti okoliša.

‘Želimo spriječiti broj zahvaćenih ovim kožnim bolestima’

Korisnici do njihovog proizvoda, osim putem društvenih mreža, mogu doći putem posebne aplikacije SkinScan. Aplikacija skenira lice osobe, a umjetna inteligencija procjenjuje o kakvom je kožnom stanju riječ. Ideju, koju su razvile uz pomoć svoje mentorice Sanje Biljan Smola, predstavile su u finalu poslovnog natjecanja za učenike, Ideja godine 2024. Žiriju i prisutnoj publici Iva i Tara pokazale su i čitav proces izrade kozmetike koju proizvode u školi. U poslovnom planu istaknule su da im veliku priliku za dolazak do kupaca pruža lječilišni turizam po kojem je njihov grad Daruvar poznat. Osim u već dobro poznatim drogerijama i online trgovinama koje nude kozmetiku, Iva i Tara Eco Beauty proizvode nudile bi i na štandovima na sajmovima i manifestacijama.

– Želimo spriječiti broj zahvaćenih ovim kožnim bolestima i za koje zapravo nema lijeka, kaže nam Iva.

Poduzetničku ideju počele su razvijati upravo za natjecanje Ideja godine, prije otprilike tri mjeseca. Neko od prva tri mjesta im je izmaknulo iz ruke, ali ni Iva ni Tara nisu razočarane.

– Kada nam je mentorica predložila da se prijavimo, na prvu nismo bile toliko zainteresirane. Ali kasnije, kada smo napravile cijeli poslovni plan i vidjele da smo ušle u finale, bile smo presretne, uopće nismo očekivale prolazak. Prostora za napredak i osvajanje nekog od prva tri mjesta ima i dogodine, budući da smo tek drugi razred. Vjerujem da ćemo se tada i više potruditi, nismo očekivale niti prolazak u finale, kaže Iva.

Izdvojeni članak

Učenici Mihael i Ivan osmislili aplikaciju koja će pomoći gluhima: ‘Može se koristiti globalno’

Otkrile su i kako bi se širile na europsko tržište

Tara se nadovezuje kazavši kako su im pitanja žirija, koja su se odnosila na veliku konkurenciju, bili poprilično korisni.

– Otvoreni smo i za kritike i pohvale. Mene osobno su ohrabrili i dali mi poticaj za daljnje bavljenje ovime, kaže Tara.

Osim u već dobro poznatim drogerijama i online trgovinama koje nude kozmetiku, Iva i Tara Eco Beauty proizvode bi nudile i na štandovima na sajmovima i manifestacijama. Moguće je i da će njihovi proizvodi jednoga dana postati dostupni i građanima u Europskoj uniji. Kao i ostali natjecatelji i Iva i Tara iznijele su plan kako se proširiti na europsko tržište.

– To ćemo učiniti kroz razne programe financiranja Europske unije, kao što je Obzor Europa. Pružaju nam se velike mogućnosti jer sama Europska unija potiče poduzetnike da vode računa o zaštiti okoliša i održivosti i da što više brinu o zelenoj, digitalnoj i otpornijoj Europi, navodi Iva.

Samo natjecanje Ideja godine ocjenjuju poprilično korisnim.

– Razvoj poduzetništva doprinosi gospodarskom razvoju cijele Hrvatske. Ovo natjecanje daje prostor učenicima da se kreativno izražavaju i da možda donesu nešto novo na hrvatsko tržište, kaže Iva.

Izdvojeni članak
Finalisti Ideje godine 2024

Pobjednici Ideje godine oduševili aplikacijom koja će pomoći svim gluhim osobama

Mentorica: ‘Jako me iznenadio ulazak u finale, zaista to nisam očekivala’

Na razvoju Eco Beautyja planiraju i dalje raditi. Sljedeći korak im je imati svoj štand na poznatim manifestacijama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a prvi na redu je Two Days Rockabilly plays u Daruvaru. Na sreću, kaže Iva, njihova škola pruža im puno prilike da se izražavaju na ovakve kreativne načine i donose nove ideje. A ključna je u svemu bila podrška njihove mentorice, nastavnice Biljan Smola.

– Jako sam zadovoljna Tarom i Ivom, zaista su u pripremama za ovo natjecanje odradile veliki posao. Nije bila mala stvar napraviti sve ovo, a uz sve, mi smo ovdje prvi puta. Na neki način smo ovaj poslovni plan poslali testno, mi ga u ekonomskim školama radimo drugačije. Ovo nam je bilo od velike pomoći jer smo imali zadane smjernice. Jako me iznenadio ulazak u finale, zaista to nisam očekivala. Bila sam jako sretna radi učenica jer sam vidjela koliko se trude, kaže nam Biljan Smola.

Cijelo finale Ideje godine možete pogledati na našem YouTube kanalu. Prezentaciju projekta Eco Beauty možete gledati od 45:50 minuta.


Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.

EU emblem