Pretraga

Pobjednici Ideje godine u Dobro jutro, Hrvatska: ‘Natjecanje je bilo motivacija da nastavimo s projektom’

A- A+

Pobjednici ovogodišnjeg izdanja srednjoškolskog natjecanja Ideja godine, Leo Janković i David Špiljak iz riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića, gostovali su jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Osmislili su sustav koji detekcije potresa koji bi građene u mjestima udaljenima od epicentra upozorio da se dogodio potres te da na to budu spremni.

Screenshot: HRTi

Proteklog tjedan održano je finale srednjoškolskog poslovnog natjecanja Ideja godine, a pobjedu na njemu odnijela su dvojica učenika Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci, Leo Janković i David Špiljak. Njihov projekt i poslovni naziv Nevera, sustav koji detektira potrese, donio im je 10.000 kuna. Leo i David jutros su bili gosti HRT-ove emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Natjecanje motivacija za rad na projektu

– Naši mobiteli sadržavaju specijalne detektore, odnosno akcelerometre. Oni mjere vibracije u sve tri dimenzije. Nama to omogućuje da izmjerimo točno kako se i gdje miče zemlja, u principu, kao mali seizmografi, ali jako rasprostranjeni. To nama omogućava da vidimo, ako imamo na nekom području velik broj sličnih uzoraka, da se radi o potresu. Server onda to izanalizira pomoću nekog programa koji kaže ‘da, imaš pravo, radi se o potresu’. On onda javlja u svim okolnim područjima  – pripremite se na potres, on dolazi. I to omogućava ljudima da se spreme ili odu pod nosive zidove, rekao je David i dodao da bi na primjeru Petrinje i Zagreba građani u Zagrebu s njihovom aplikacijom bili upozoreni petnaestak sekundi prije na potres.

Upravo je potres u Petrinji ovim gimnazijalcima bio inspiracija za ovu ideju, jer su kao i mnogi željeli pomoći. Leo pojašnjava kako njihova ideja radi na istom principu na kojemu nam se zaslon mobitela zakrene kada zakrenemo čitav uređaj.

– Cijelo natjecanje Ideja godine bilo je samo daljnja motivacija da mi nastavimo s našim projektom, rekao je Leo gostujući u Dobro jutro, Hrvatska.

O Ideji godine

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija, Medijska platforma Poduzetnik i Končar. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanje te Zagrebački inovacijski centar – ZICER.
Izdvojeni članak

Katastrofa u Petrinji potaknula dvojicu učenika da osmisle sustav detekcije potresa: Željeli smo pomoći

Leo i David izvrsni su i u školi

Nastavnica Patricija Nikolaus iz Gimnazije Andrije Mohorovičića potvrdila je kako su dvojica učenika sama izradila poslovni plan za Ideju godine. Otkrila je kako su David i Leo izvrsni i u školi.

– To su učenici koji su stvarno uspješni, ne samo u fizici. Evo možemo Davida pohvaliti da je ušao u hrvatsku ekipu za olimpijadu iz biologije, bio je prošle godine drugi na državnom natjecanju iz biologije, ove godine plasirao se na državni iz biologije. Leo je sudjelovao na državnim natjecanjima iz fizike. Tako da, ne samo da se bave Idejom godine, nego su i u školi vrlo uspješni i odlični učenici, kazala je Nikolaus.

Na pitanje je li njihova ideja uopće izvediva, odgovara:

– Je,ova ideja je izvediva, pogotovo u današnje vrijeme kada je došlo do razvoja i pojeftinjenja tehnologije i tih procesora i povećanja broja servera koji će njima biti potrebni za prikupljanje tih podataka, zaključila je nastavnica.