Pretraga

[VIDEO] Član žirija Ideje godine otkriva zašto je za poslovni projekt likvidnost bitnija od profitabilnosti

A- A+

U našem 30. podcastu razgovarali smo s Aljošom Šestanovićem, prodekanom na Visokom učilištu EFFECTUS koje je od samih početaka partner Ideje godine, a naš gost ujedno je i član ovogodišnjeg žirija. Na EFFECTUS-u predaje financijske predmete, a u podcastu je dao savjete iz svog područja znanja – kako napraviti dobar financijski izvještaj i poslovni plan, objasnio zašto je likvidnost važnija od profitabilnosti te kako dobro prezentirati svoju ideju.

Aljoša Šestanović član je ovogodišnjeg žirija Ideje godine, srednjoškolskog poslovnog projekta u organizaciji portala srednja.hr. On je također i prodekan na Visokom učilištu EFFECTUS gdje predaje financijske predmete te je svoje znanje podijelio u našem podcastu kroz savjete za sve koji se planiraju prijaviti na Ideju godine.

– Kad je riječ o financijskom dijelu projekta valja voditi računa da se vodi, prije svega, briga o likvidnosti projekta. Jer projekt prije svega mora biti likvidan, a to znači da je moguće poslovati prvu godinu, a moguće i drugu godinu s gubitkom. I praksa je takva da često puta novi projekti u prvim godinama izazivaju gubitke, a kasnije u drugim, trećim godinama se pojavljuju profiti, rekao je Šestanović.

‘Vrlo bi neobično bilo očekivati da se odmah u prvoj godini ostvaruje nekakav veliki profit’

Poslovanje je likvidno onda kada pokriva sve troškove koje ima u, recimo, jednoj godini. Naš gost je objasnio da je gotovo uvijek tako te da profit dolazi nakon tog prvog perioda.

– Vrlo bi neobično bilo očekivati da se u prvoj godini odmah ostvaruje nekakav veliki profit. U tom kontekstu ja nekada znam reći ‘likvidnost na prvom, a profitabilnost na drugom mjestu’. Imamo brojne primjere iz prakse iz projekata koji se financiraju od Europske unije, gdje se nelikvidan projekt odmah odbacuje makar je profitabilan, objasnio je Šestanović.

Što se tiče Ideje godine, Šestanović navodi kako uvijek gleda na to da su prihodi dobro obrazloženi.

– Dakle da prihodi imaju svoj rezon i svoje utemeljenje. Pritom, kada govorimo o nekim brojkama u količini prodaje da to bude utemeljeno, odnosno zašto ta količina. I zašto je odabrana neka određena populacija ili taj određeni broj kupaca vašeg proizvoda ili broj kupaca vaše usluge, kako ste došli do toga?, poručio je Šestanović.

Najbitnije je da obrazložite svoje prihode

Naglašava kako je puno lakše odrediti troškove nekog projekta, nego odrediti koliki će na kraju biti profit.

– Troškovi i satnice rada programera su poznati. Troškovi sirovine i materijala su poznati. Troškovi amortizacije su isto poznati. Troškovi ljudi, osoblja i zaposlenika su poznati. Dakle, znaju se neki okviri. No, ono što je najveća nepoznanica su prihodi zapravo i mislim da tu treba staviti naglasak na dobrom obrazloženju prihoda. Dakle, zbog čega vi smatrate da ćete u drugoj godini projekta ostvariti takve prihode, zaključio je Šestanović.

Za kraj, osnivač Ideje godine, Marko Matijević poslao je poruku učenicima koji se prijavljuju da se uspjeh ne očekuje preko noći te je naveo kako su mnoge poznate firme svoju profitabilnost pokazivale tek u svojim poznim godinama.


Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i SPAN. Partner projekta je portal poduzetnik.biz. Pokrovitelji projekta su Zagrebački inovacijski centar – ZICER i Fil Rouge Capital. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].

Ako želiš redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplati se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca u nastavku.