Pretraga

U konkurenciji s 60-godišnjim inženjerima, studenti prve godine iz Metkovića nagrađeni kao najbolji inovatori Dalmacije

A- A+

Još kao gimnazijalci, Metkovci Božo Jovanović BartulovićIvan Pavlović i Frano Rajič razvili su inovaciju Smart speed bumps, koji je portal srednja.hr u svibnju ove godine nagradio drugim mjestom na projektu Ideja godine. Potom su se o njihovim pametnim ležećim policajcima raspisali svi relevantni hrvatski mediji, da bi kao kruna svega, došla Zlatna diploma, koju su na 29. natječaju za Najbolju inovaciju Dalmacije osvojili u ponedjeljak.

foto: Privatna arhiva

O koliko se značajnom priznanju radi svjedoči i podatak da je do sada na natječajima za najbolju inovaciju Dalmacije, koju organizira Društvo inovatora Diatus iz Splita, svoje projekte predstavilo preko 1150 inovatora s preko 1100 inovacija, od kojih su neke vrlo uspješno primijenjene na tržištu.

Izdvojeni članak

Gimnazijalci iz Metkovića osmislili revolucionarno rješenje kao zamjenu za klasične ležeće policajce

Primjeni inovacije na tržištu i to najprije hrvatskom, nadaju se i Metkovci.

– Ono što smo dobili osim nagrade je preporuka predsjednika i zamjenika predsjednika Udruge inovatora Hrvatske, koji su nas uputili na prorektora Sveučilista u Zagrebu za inovacije. Kod njega ćemo uskoro otići na sastanak pa ćemo vidjeti na koji način nam on može pomoći. Plan je naći suradnike jer nas trojica ne možemo sami završiti projekt, i nekoga tko bi financirao projekt u zamjenu za udio u budućoj tvrtci. Cilj je da u 2018. godini napravimo funkcionalan prototip u punoj veličini s kojim bi išli na sajmove i koji bi mogli postaviti negdje na cestu da testiramo sve funkcije i trajnost određenih dijelova, kako bi kada izbacimo proizvod, bio potpun i trajan te jednostavan za servisiranje i otklanjanje kvarova. Jednostavno si ne možemo dopustiti da neki popravak traje satima/danima, jer bi blokirali prometnicu. Osim navedenog veliki izazov će nam predstavljati i ishođenje dozvole i izrada atesta u Hrvatskoj jer nam je cilj krenuti s Hrvatskom prije nego proizvod ode u druge zemlje, objašnjava nam i otkriva planove jedan od članova tima, Božo Jovanović Bartulović.

Revolucionarni uspornici koji usporavaju samo one nesavjesne vozače

Božo Jovanović Bartulović, Ivan Pavlović i Frano Rajič trojac su koji je za vrijeme svojih srednjoškolskih dana u Gimnaziji Metković (sad su već na studijima nap. a.), osmislio Smart speed bump. To je uistinu revolucionarno prometno rješenje, a radi se zapravo o pametnim ležećim policajcima, koji ostaju spušteni ako na njih dolazite propisanom brzinom, a ako ju prekoračujete, uspornici se dižu.

S primjenom inovacije u praksi, Božo, Ivan i Frano su trebali krenuti upravo u Metkoviću. No, u međuvremenu su dogodila smjena vlasti pa Božo priznaje da nije siguran hoće li se to i dogoditi.

– Prije ovih izbora smo imali podršku gradske uprave koja je bila voljna da prvi testni smart speed bump bude postavljen baš u Metkoviću. Iskreno, trenutno ne znam imamo li i dalje podršku, jer s novom upravom nismo razgovarali, objašnjava Božo.

Za kraj je ovaj, novopečeni student podijelio s nama i jedan dojam sa same dodjele priznanja za najbolje dalmatinske inovatore, koje je održano u Splitu.

– Ostali sudionici natjecanja bili su uglavnom inženjeri prosjeka 60-ak godina, tako da smo od konkurencije bili mlađi otprilike 40-ak godina, fascinirano će Božo Jovanović Bartulović.