Pretraga

Zbog neoprezne izjave ministrice Divjak, strano ministarstvo umiruje građane

A- A+

Ministrica Blaženka Divjak jutros je održala press konferenciju o lažnim diplomama. Upozorila je, naime, kako Republika Srpska odbija surađivati pri provjeri isprava nastalih na njezinom teritoriju, zbog čega je još jučer najavila kako će zabraniti zapošljavanje zaposlenika iz tog entiteta. O svemu se oglasilo i resorno ministarstvo Republike Srpske iz kojeg umiruju građane, tvrdeći ta navodi hrvatske ministrice nisu točni. Nasreću, nije došlo do međunarodnog incidenta. Ipak, nejasno je zašto je Divjak odbijanju provjere diploma u Republici Srpskoj progovorila upravo sada kad je, iz dokumenta koji je danas podijeljen novinarima, vidljivo kako je ta informacija poznata već mjesecima.

ministrica Blaženka Divjak

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– Tražili su da im za svaku zatraženu provjeru diplome stečene u Republici Srpskoj kažemo postoji li i koja je opravdana sumnja za takvu provjeru. Takav je stav za nas neprihvatljiv, rekla je jutros Blaženka Divjak.

Izdvojeni članak

Čak 12 godina s lažnom diplomom predavala matematiku: MZO otkrio još 11 lažnih isprava

Ministrica se, na za to posebno sazvanoj konferenciji za medije, osvrnula na činjenicu da Republika Srpska odbija surađivati pri provjeri isprava nastalih na njezinom teritoriju.

Zbog toga je u nedjelju, gostujući na N1 televiziji, najavila da čak postoji i mogućnost zabrane zapošljavanja onih sa svjedodžbama i diplomama iz tog entiteta.

Ipak, jutrošnji razgovor s tamošnjim ministrom Rajčevićem, zaduženim za visoko obrazovanje u Republici Srpskoj, otkrila je ministrica, dao joj je dozu optimizma.

– Sa svoje joj je strane obećao da će raditi na tome da dođemo do svih nužnih odgovora te da će provjeriti sve one postupke koji nisu riješeni, kazala je Divjak.

Ministarstvo Republike Srpske: Navodi nisu točni

O svemu se, na stranicama Ministarstva za znanstvenotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske oglasio i ministar Srđan Rajčević.

– U interesu objektivnog i točnog informiranja javnosti upozoravamo javnost da nisu točni navodi o zabrani zapošljavanja, istaknulo je Ministarstvo Republike Srpske.

Prenijeli su i izjavu ministra.

– Ministrica Divjak i ja smo razgovarali jutros i dogovorili smo se da u cilju izbjegavanja bilo kakvih tehničkih problema u vezi procesa provjera, ubuduće svi kontakti između ministarstava budu direktni, poručio je ministar Rajčević.

No on nije zadužen za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a među krivotvorenim ustanovama nalazi se i puno srednjoškolskih svjedodžbi.

Hrvatske institucije potvrđivale lažne diplome, bez da su radile provjere

Izdvojeni članak

Stiže javna evidencija diplomiranih: Evo koji će sve podaci o studiranju postati javni

Pitali smo ministricu kako je moguće da se prilikom nostrifikacije diploma, koja je potrebna kad se radi o stranim državama, ne provjerava njihova valjanost. Ministrica je to pojasnila na primjeru lažne diplome Sveučilišta u Grazu.

– Kod diplome iz Graza utvrdili smo višestruki niz krivotvorina, od same diplome, do dokumenata koji su je nostrificirali u Hrvatskoj, čak i ono što je potvrđivao Filozofski fakultet, rekla je Divjak.

Dakle, institucije su potvrdile da je ta diploma istovrsna diplomi nekog od studija s hrvatskih sveučilišta, ali sa Sveučilištem u Grazu nisu provjeravali je li ona istinita ili lažna.

Informacija iz listopada tek je sad postala aktualna

Nejasno je zašto je o tome progovorila upravo sada kad je, iz dokumenta koji je danas podijeljen novinarima, vidljivo kako ta informaciju postoji već mjesecima.

Naime, Ministarstvo vanjskih poslova BiH još je 15. listopada prošle godine obavijestilo Veleposlanstvo Republike Hrvatske da je Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske odbila provjeriti svjedodžbu iz Prijedora.

Taj dopis Veleposlanstvo je zaprimilo još 23. listopada. Zašto ga je ministrica Divjak spomenula tek ovog vikenda, nije poznato.