Pretraga

Novi slučaj nasilja: Koristili AI da bi napravili gole slike maloljetnica i ucjenjivali ih

A- A+

Španjolska policija pokrenula je istragu nakon što su se, u gradu na jugu ove države, počele širiti fotografije maloljetnih djevojaka kojima je, pomoću umjetne inteligencije, maknuta odjeća s originalnih fotografija. Sporne fotografije napravljene su u svrhu ucjenjivanja djevojaka. Ovo je još jedan slučaj rodno uvjetovanog nasilja, a identificirano je već nekoliko osoba koje su uključene u izradu takvih fotografija.

Djevojka koja očajno gleda u mobitel

Djevojka koja gleda u mobitel | foto: Canva

Skupina majki iz grada Almendralejo na jugu Španjolske policiji je prijavila kako su njihove maloljetne kćeri primile fotografije sebe na kojima su gole, a te su fotografije nastale utjecajem umjetne inteligencije, odnosno, aplikacijom koja s bilo koje osobe na fotografiji može maknuti odjeću. Kako piše CNN, policija je pokrenula istragu, a vladin službenik Francisco Mendoza je rekao kako je već uhićeno nekoliko mladih osoba koje su uključene u izradu tih fotografija.

Jedna od majki oštećenih djevojaka, Miram Al Adib, u svom je videu na Instagramu rekla da ju je strah da fotografije njene kćeri i drugih djevojaka ne završe na porno stranicama.

Izdvojeni članak

Jedno od petero djece do 18. godine doživi seksualno nasilje: ‘Počinitelji nisu neki nepoznati likovi’

Pilar Porron, majka još jedne djevojke, ispričala je kako je njena kćer za takvu fotografiju sebe saznala od prijatelja, a druga je majka ispričala kako je jedan dečko od njene kćeri pokušao iznuditi novac. Kada je ona to odbila, poslao joj je fotografiju na kojoj je gola.

Gradonačelnik Almendraleja, José María Ramírez izjavio je da je ovo još jedan slučaj rodno uvjetovanog nasilja dok je šefica regionalne vlasti María Guardiola rekla da je ‘digitalno nasilje nad ženama pošast koja je u porastu’. Španjolska policija još nije dala komentar u medijima.

Copy link
Powered by Social Snap